TV Bokse Viasat

Viasat Ultra HD boksen – Samsung GX-VI680SJ Test

viasat ultra hd boks test headerViasat har lanceret en Ultra HD kanal, og det kræver naturligvis også en ny tv-boks. Det er Samsung, der har produceret den nye Viasat Ultra HD boks, der er med twin tuner og den får mulighed for tv-optagelse på USB harddisk. 

DIGITALT.TV har haft boksen til test. Læs mere herunder.

Pris og tilgængelighed

Viasats Ultra HD boks kan købes nu, enten som ny abonnent eller som opgradering for eksisterende kunder.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Den nye boks koster for eksisterende kunder 999,- kontant eller på afbetaling af 40,- over 24 måneder.

Nye kunder får den nye boks til 0,-

Udpakning og design

viasat uhd boks indhold

Med i kassen får du udover boksen:

 • Fjernbetjening med batterier
 • Strømforsyning
 • HDMI kabel
 • Quick start guide

Viasat Ultra HD boksen er en kompakt boks, der er mindre end forgængerne fra Viasat. Det er gjort muligt af mere moderne teknologi, og også af det faktum at kortlæseren i den nye boks er af sim kort størrelsen. Derved er der ikke længere brug for plads til et full size Viasat kort inde i boksen.

Boksen benytter et mindre Viasat kort i sim kort størrelse
Boksen benytter et mindre Viasat kort i sim kort størrelse

viasat-uhd-sideKortlæseren er placeret på siden af boksen.

Boksen måler 225 x 170 x 35 mm.

På fronten er der en lysdiode, der angiver om boksen er i standby (rød strømbesparende) eller tændt (grøn). Der ikke, som på de forgående modeller, betjening af funktioner direkte på boksen, det sker på den medfølgende fjernbetjening. Eneste knap på boksen er en standby knap.

viasat ultra hd boks harddisk animation

Et andet element i forhold til den kompakte størrelse er, at at boksen ikke har en indbygget harddisk. Viasat lancerer her i efteråret en ekstern USB harddisk løsning til boksen. Den er også tænkt ind i designet, da den er beregnet til placering under boksen. Den forbindes så med kabel via USB 3.0 porten på boksens bagside.

viasat ultra hd boks med harddisk
Boksens bagside med harddisk monteret i bunden

Vi har testet boksen uden harddisk, men forventer at vi opdaterer denne anmeldelse, når Viasat frigiver harddisken.

viasat uhd boks bagside

På tilslutningssiden så tilbyder boksen:

 • 2 x DVB-S2 tunere
 • Optisk digital ud
 • HDMI 2.0a (HDCP 2.2 aktiveret på Ultra HD kanalen)
 • 2 x USB
 • Netværkstilslutning
 • Strømtilslutning

Rent teknisk så tilbyder boksen, udover Ultra HD opløsnings-mulighed, også understøttelse af High Dynamic Range og Dolby 7.1 lyd, men der sendes dog endnu ikke indhold i disse formater.

viasat-uhd-boks-standby-menuStrømmæssigt så har boksen strømbesparende standby mulighed, hvor det tager lidt længere tid før boksen er klar til brug, når du tænder for den. Den går i strømbesparende standby f.eks. en time efter du sætte boksen på standby, såfremt du aktiverer dette i menuen.

I strømbesparende standby målte vi: 0,2W.

Boksen har også mulighed for at aktivere automatisk standby, såfremt du f.eks. har glemt at sætte boksen på standby, så kan den selv gøre det efter nogle timers inaktivitet.

viasat uhd boks fjernbetjening

Den medfølgende fjernbetjening er noget mere kompakt, end den Viasat engang leverede med deres gamle bokse, hvis nogen kan huske den.

Den ligger ganske godt i hånden og har et fornuftigt layout og udmærket rækkevidde. Fjernbetjeningen kan, udover at betjene Viasat boksen, desuden konfigureres til at betjene dit tv’s grundlæggende funktioner.

Ibrugtagning

Boksen starter med en opsætningsguide første gang du tænder den. Her bliver du spurgt om menusprog, LNB type osv.

viasat-satcr-lnb-menuUnicable løsning er muligt, det betyder, at du med en SatCR LNB kan forsyne begge tunere med et enkelt kabel fra LNB til boksen.

Med signal til begge tunere har du mulighed for at se et program, mens du optager et andet, altså når Viasat begynder at sælge deres harddiskløsning til denne boks i efteråret 2016. Bruger du ikke harddisk, så er der som sådan ingen grund til at forsyne begge tunere med signal.

Nyhed : WI-FI

viasat-uhd-boks-wifi-menu

Udover kablet netværk, som Viasat selv anbefaler, så er der på denne nye boks også indbygget WI-FI, der også understøtter 5 Ghz og ac standarden. Så det er altså nemmere at få boksen på nettet, såfremt du ikke lige er indenfor kabel rækkevidde af din Internet router.

Det går ganske hurtigt at komme i gang med boksen. Nå boksen er installeret, kan du skulle aktivere dit Viasat kort via de oplysninger, der fremkommer på skærmen.

Daglig brug

Betjeningen af boksen er grundlæggende som på de tidligere HD PVR bokse fra Viasat. Softwaren og brugeroverfladen har fået nogle løft løbende siden Viasats Pace og Samsung PVR bokse blev introduceret for efterhånden en del år tilbage.

viasat-uhd-boks-menuBoksens hovedmenu er placeret nederst på skærmen. Her har du adgang til alle elementer som TV-Guide, Tv-Arkiv, Viaplay, Lejefilm, Indstillinger osv.

Betjeningshastigheden er udmærket, og man føler på ingen måde, at man skal vente på, at boksen skal reagere på fjernbetjeningskommandoer. Den føles hurtigere end de gamle Viasat bokse.

viasat-uhd-boks-kanallisteKanallisten har kanalloger for en række kanaler, og du har mulighed for at sammensætte en favoritliste med dine ynglingskanaler, i den rækkefølge du ønsker dem. Ved at skifte til at bruge favoritguiden, frem for Alle kanaler, får du kanaler vist, efter den rækkefølge du har valgt.

viasat-ultra-hd-kanalenKanalskifte sker hurtigt på boksen, også til og fra den nye Ultra HD kanal, der står ekstra flot på skærmen. Vi kan kun håbe, at der kommer mere indhold end de enkelte Premier League og Champions League kampe, der aktuelt tilbydes her medio september 2016.

viasat-uhd-boks-epgEPG visning på sker som tidslinje med mulighed for at hoppe frem og tilbage med 24 timer. Du kan naturligvis læse mere information om et givent program, hvis du ønsker det.

viasat-uhd-boks-dolby-lyd-menuHar du koblet boksen til et surroundanlæg enten via HDMI eller optisk lyd, så kan du med fordel aktivere, at boksen skal sende Dolby Digital lyd ud til denne.

Nu har vi jo testet boksen uden harddisk, så der har ikke været nogen form for støj fra boksen. Der er ikke blæser eller noget installeret.

On Demand indhold på Viasat Ultra HD boksen

viasat-uhd-boks-viasat-film-on-demandviasat-uhd-boks-viaplayFor at køre on demand indhold på boksen uden harddisk tilsluttet, så kræver det, at man monterer en USB nøgle (8 GB eller større) i en af boksens USB porte. Med denne tilsluttet, så har du, alt afhængigt af dit abonnement, adgang til TV-Arkiv, Film og Serier, der så streames via nettet på boksen.

Viasat forventer også at kunne tilbyde Ultra HD film på boksen som on demand. Man er ved at forhandle en aftale på plads i forhold til dette. Så bliver det altså muligt at leje UHD film på boksen.

Optagelsesmulighed kommer senere

Viasat kommer som tidligere nævnt med en harddiskløsning til boksen her i efteråret 2016 engang. De har fortalt, at der bliver tale om en 500 GB harddisk løsning. På længere sigt giver den fleksible løsning med ekstern harddisk jo dog mulighed for, at det bliver relevant for Viasat at tilbyde en større harddisk størrelse. Prisen for 500 GB harddisken er 499,-.

Det er værd at notere sig, at det er påkrævet, at man benytter Viasats harddisk løsning for at kunne optage tv via boksen. Der er ikke adgang til dette med andre USB harddiske, den er låst til Viasats egen. Desværre kan man sige, for dem der kunne have ønsket sig mere lagringsplads. Man kan teknisk set godt købe flere harddiske fra Viasat og skifte mellem disse, men det er jo ikke specielt brugervenligt.

Viasat Ultra HD boks – vores konklusion

viasat ultra hd boks frontMed den nye Viasat Ultra HD boks, så er Viasat godt rustet til at træde op på næste trin i forhold til udviklingen på tv-fronten. Boksen leverer glimrende billedekvalitet generelt og på Viasat Ultra HD kanalen i særdeleshed.

Betjeningen virker hurtig og stabil, hvilket også er én af de ting Viasat fremhæver på boksen. Samtidig får man med boksen adgang til masser af on demand muligheder, hvilket ikke er muligt med Viasats nye kortlæsermodul løsning.

Som nævnt så kan man endnu ikke optage TV på boksen. Kunder med det behov, der kunne finde på at opgradere, bør altså vente lidt, indtil harddiskløsningen kommer til salg.

Skal vi finde noget der trækker lidt ned, må det være, at man er låst til benytte den harddisk Viasat vil sælge til boksen og altså også den størrelse (500 GB). Pris 499,-

OVERBLIK – Viasat Ultra HD boks
Modelnavn Samsung GX-VI680SJ
Pris
 • 0,- nye kunder
 • 999,- eksisterende kunder
Det følger med
 • Fjernbetjening med batterier
 • HDMI kabel
 • Strømadapter
 • Quick Guide
TEKNIK
Videodekodning MPEG-2,MPEG-4,HEVC op til  3840 x 2160 Pixel
Lyd Dolby Digital, Dolby Digital Plus
HDMI 2.0 support Ja med HDCP 2.2
TILSLUTNINGER
Twin tuner Ja
HDMI 1 port
Ethernet / Kablet Netværk Ja
Wi-Fi trådlåst netværk Ja 2.4 & 5 GHz ac
USB 2 x USB 3.0
Optisk lyd ud Ja
Kortlæser 1 x Viasat kort
On Demand / PVR
PVR PVR Ready – Ekstern harddisk 500 GB kan købes hos Viasat til 499,-
Virker kun med Viasat harddisk ikke andre eksterne harddiske
On Demand muligheder TV Arkiv, Viaplay, Viasat Film, Filmleje
HbbTV Nej
Back to top button