TV-Nyt

TV-udbyder undersøger danskernes tv-vaner

Tv-distributøren Allente, som er en sammenlægning af Canal Digital og Viasat Consumer, har bedt analyseinstituttet Demoskop kigge nærmere på danskernes tv-vaner. Over 1000 danskere er blevet spurgt om deres tv-vaner.

Undersøgelsen om danskernes tv-vaner vil fremover bliver gennemført en gang årligt, oplyser Allente.

Så ofte ser vi tv

Lige siden fjernsynet blev introduceret i de danske hjem i 1950’erne, har det elskede apparat været en central del af hverdagen. I dag er teknologien og udbuddet selvfølgelig helt anderledes, men tallene viser deres tydelige sprog – vi ser stadig meget tv!

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Hele 75 procent oplyser, at de ser tv hver dag, mens 88 procent ser tv mindst fem dage om ugen.

Faktisk ser kun 1 procent af de adspurgte fjernsyn mindre end en gang om ugen.

Personer over 50 år ser mest tv. I vores undersøgelse oplyste hele 85 procent af alle, som var 50 år eller ældre, at de ser tv hver dag. Hele 94 procent ser tv mindst fem dage om ugen.

Allente ofte ser vi tv

 

Danskerne er tilfredse med, hvad de ser

Hele 91 svarer, at de er tilfredse med, hvad de ser. På en skala fra 1 til 5 har de tilkendegivet en tilfredshed på 3 eller højere.

Faktisk angiver hver tredje dansker (64 procent) 4 eller 5 på skalaen. Kun 5 procent svarer, at de slet ikke er tilfredse.

De mest tilfredse tv-seere bor i omegnen af København, mens de mest utilfredse bor i Vest- og Sydsjælland. Her er det dog stadig kun 11 procent af de adspurgte, som svarer ’2’ eller ’1’ på tilfredsheds-skalaen.

Allente tv forbrug tilfredshed

 

Hvilket indhold er mest populært?

Film indtager førstepladsen over danskernes foretrukne tv, men tæt fulgt af nyheder og dokumentarer. Måske har corona-pandemien betydet, at flere danskere end normalt lukker op for netop nyheder og dokumentarud-sendelser.

Den stærke trend fra 2010’erne med fokus på store globale tv-serier som Game of Thrones, House of Cards og Breaking Bad ser også ud til at fortsætte.

Lidt længere nede på listen finder vi familieunderholdning og sport. To typer indhold, der er meget populære for nogle aldersgrupper og køn, mens andre kun sjældent ser dem.

Østjyderne er mest vilde med at se film (77 procent), mens Vestjylland er det sted i landet, hvor færrest ser film (62 procent). Til gengæld ser flere vestjyder nyheder (74 procent) sammenlignet med fx 61 procent i København.

Allente type indhold

 

Sofaen er favoritstedet at se tv

Hvis der er tæt løb om, hvilken type indhold danskerne helst lukker op for, så er der ingen tvivl om, hvorfra de foretrækker at se tv.

Sofaens dyb er med afstand det sted, hvorfra vi helst ny- der at se nyheder, familieunderholdning eller sport på tv. Hele 95 procent siger, at de foretrækker at se tv hjemme i sofaen, mens sengen ligger på en stabil andenplads, når danskerne skal pege på alternativer.

Sofaen er også mest populær blandt unge under 30 år, men her svarer hele 64 procent dog, at de også kan lide sengen, når de ser fjernsyn.

Allente favorit tv sted

 

Hvem ser du helst tv sammen med?

At vi foretrækker at se tv med vores nærmeste, er måske ikke så overraskende. På spørgsmålet om, hvorfor man helst vil se tv sammen med andre, lyder svaret ”fordi det er hyggeligt/afslappende/dejligt” – oftest efterfulgt af behovet for at have nogen at diskutere tv-oplevelsen med. Og hvem er bedre at hygge og diskutere med end sin partner?

Af dem, som foretrækker at se tv sammen med andre, svarer 82 procent, at deres partner er førstevalg, og det gælder især for aldersgruppen 40-49 år.

Afstanden er tydelig ned til børnene, den øvrige familie og vennerne som foretrukket tv-selskab. Ikke desto mindre får disse grupper stadig mange stemmer, ikke mindst fra kvinder, som i højere grad end mænd peger på børn og familien.

I København er der færrest, som foretrækker at se tv med deres partner (78 procent), mens der er flest i Østsjælland (92 procent).

Allente favorit tv partner

 

Danskerne uenige foran tv’et

Tv er oftest forbundet med hygge og afslapning. Men hvem har ikke haft en lille – eller stor – diskussion om, hvad man skal se, hvor høj lyden skal være, og om graden af mentalt fravær hos dem, man ser en udsendelse sammen med? Det har mange, viser det sig …

56 procent, altså over halvdelen af danskerne, svarer, at de ikke altid kan blive enige med dem, de sidder foran fjernsynet sammen med.

Langt den mest almindelige årsag er spørgsmålet om, hvad man skal se. Det forklarer hele 86 procent af uenigheden.

Folk under 30 år lader til at være de mest uenige (68 procent), mens folk over 50 år er bedre til at nå til enighed (47 procent). Østjyderne er klart oftest uenige (70 procent), mens den gode stemning og enighed er langt mere udbredt blandt fynboere (40 procent).

Allente tv enighed

 

Hver tredje oplever tekniske problemer

I Danmark oplyser over hver tredje (39 procent), at de har oplevet tekniske problemer, når de har set sport på tv.

Når det gælder mænd, som vi ved ser mere sport, er tallet helt oppe på 46 procent, mens 30 procent af kvinderne siger, at de har oplevet problemer. Dem, som ser mere, oplever altså også flere problemer.

Beboere i Vest- og Sydsjælland oplever oftest tekniske problemer (47 procent), mens vestjyderne oplever færrest (32 procent), når de ser sport på tv.

Allente tekniske problemer

 

Billedforstyrrelser og hakken mest almindelig

Et billede, som fryser. Vanskeligheder ved at logge ind. Dårlig synkronisering mellem lyd og billede. Nogle gange har man bare lyst til at kyle fjernbetjeningen ud ad vinduet, når yndlingsholdet spiller, og fjernsynet ikke fungerer korrekt. Men hvad er egentlig det mest almindelige tekniske problem?

Langt det hyppigste problem er dårlig billedkvalitet i form af hakken eller forvrængninger. Det har 58 procent af de adspurgte oplevet problemer med.

Forsinkelse, også kaldet delay, blev et varmt emne under fodbold-EM, fordi mange oplevede, at de fik set målene senere end deres naboer og dermed allerede vidste, hvad der ville ske. Digital tv-teknologi kommer næsten altid med forsinkelse, og ved liveudsendelser som fx sportsbegivenheder er en forsinkelse på ca. 30-45 sekunder inkluderet for tv-seere. I vores undersøgelse svarer 10 procent i Danmark, at de har oplevet problemer med forsinkelse.

Allente problemtype

Kilde: Allente

I samme kategori

Back to top button