Test: Smart Radiator Termostat – Tado V3+
I disse år bliver flere og flere ting i vores husstand gjort mere intelligente og tilgængelige via vores smartphone. Vi har tidligere kigget på ringeklokke, smart pærer, røgalarm med videre, og nu er turen så nået til radiatortermostaterne. Tado er en tysk producent med fokus på dette marked.
Tado har her i efteråret 2018 lanceret en ny version af deres Smart radiatortermostat med navnet V3+. Denne nye model har et nyere hurtigere chipset, reduceret opdateringshastighed ved fjernkontrol og større hukommelse. Samtidig får du automatisk med V3+ adgang til den seneste app, der vejleder i forhold til indendørs luftkvalitet og kan automatisere og optimere dine varmeudgifter.
Tado V3+ er kompatibel med Apple HomeKit, Google Home, Amazon Alexa og IFTTT.
Prisen for Tado V3+ Start Kit med Bridge enhed starter fra 950,- her på testtidspunktet, mens prisen pr. stk for yderligere enheder starter fra omkring 600,-. Gode priser på Tado produkter hos Find bedste priser på Tado hos pricerunner.dk her
Vi har Tado V3+ til test i nogle uger, og nedenfor kan du læse mere om, hvilke muligheder og fordele Tado Smart Radiator Termostat V3+ tilbyder.
Produktet er stillet til rådighed af Tado, hvorfor vi skal markere denne test med annonce. De har ikke haft indflydelse på vores vurdering.
Udpakning
Vi har modtaget Smart Radiator Termostat – Starter Kit V3+ til denne test. Det er, som navnet antyder, en startpakke, der egner sig til dem, der skal i gang med Tado Smarttermostater. Du får med denne pakke en enkelt Tado V3+ termostat. Tado V3+ termostaten taler ikke direkte med din Wi-Fi forbindelse, det sker gennem en Bridge enhed, som naturligvis også medfølger i startpakken her.
Alt i alt indeholder æsken:
- 1 V3+ Smart Radiator Termostat
- Internet Bridge
- Strømforsyning og USB-kabel til denne
- Kort Netværkskabel
- 2 x AA batterier
- 6 radiator ventil adaptere (forbedret i forhold til dem der fulgte med V3 modellen)
Tado radiatortermostaten er enkel og elegant i sit design. Displayet er diskret, og vises kun når det er relevant. Den er kun en anelse længere end vores gamle Danfoss termostat og faktisk en hel del pænere.
Installation
Der medfølger en række adapter dele med termostaten, så du burde uden problem kunne montere den med hjælp af disse. Det er ikke specielt kompliceret, men er du nervøs ved tanken, så se om du ikke kan alliere dig med én der ikke er forskrækket ved opgaven. Men man behøver bestemt ikke at være VVS’er for at montere TADO V3+.
Inden du går i gang med en fysiske montering, skal du først installere Tado’s gratis app, der kan fås til Apple iOS eller Android enheder. Konkret har vi testet på Android.
Så monterer du den medfølgende bridge enhed til din router. Det skal ske via kablet netværk, så du skal have en ledig plads til netværkskabel på din router. Bridge enheden skal også have strøm, måske har du en ledigt USB tilslutning på din router, der kan give den strøm, ellers er der den medfølgende strømforsyning med USB-kabel. Selve termostaten drives af 2 x AA batterier som du montere i denne.
Nu skal termostaten så parres, så den kan findes inde i Tado app’en. Der sker ved at trykke pairing knappen ned inde i termostaten. Brug en lille skruertrækker, kuglepen eller lignende til at trykke den ned. Når app’en snakker sammen med termostaten, så er vi klar til den fysiske montering.
Du kan med fordel forberede dig, inden du går i gang med denne del. Når du først har afmonteret den gamle termostat, så lukkes der fuldt op for varmen, indtil du har færdigmonteret Tado V3+ termostaten. Vi anbefaler du finder en passende stjerneskruetrækker og eventuelt en passende tang frem, der kan bruges til at dreje den sølvfarvede monteringsring helt fast, hvis du ikke synes, det er kan gøres tilstrækkeligt med fingrene.
Der er navne på adapter ringene som RA og RAV med videre. Vi skulle anvende den der står RA på til vores. Det er den, der skal monteres med en skrue og møtrik i toppen.
Så afmonterer man ellers sin gamle termostat, sætter den passende adapter på, og skruer denne fast uden dog at overspænde. Vi prøvede først at montere adapteren med skruen øverst, men der kunne vi ikke rigtigt få adapteren helt over ventilen.
Det var straks bedre, da vi drejede så skruen var ned af. Så kom adapteren helt på plads.
Så er vi ellers klar til at montere selve termostaten. Der en tap i toppen, der passer på monteringsbeslaget, hvorefter du drejer den, og så sidder den fast og starter med at initialisere og er så klar til brug.
Der skulle være forbedrede fiberforstærkede plastikadaptere med V3+ modellen, som vi tester, og vi oplevede da også en fuldt tilfredsstillende montering, der sad fast med denne. Vi har ikke testet den forrige V3 model, så hvor meget bedre adapterne er, kan vi ikke sige med sikkerhed. Men i forhold til det, vi har set på YouTube, så vil vi sige, at de ser klart forbedrede ud.
Der er også f.eks. på lampeguru.dk mulighed for at købe en metaladapter, der passer perfekt til TADO smart radiatortermostater.
Tado V3+ – Daglig brug og muligheder
Tado app’en er der, hvor du ser og styrer dine Tado termostater. Den er rent enkel og overskuelig i sin opbygning. Den er tilgængelig på engelsk, tysk, fransk, italiensk, spansk og hollandsk, men altså desværre ikke på dansk.
Fra hovedskærmen kan du se den aktuelle temperatur på rum med Tado termostater installeret. Klikker på du på rummet, så kan du, udover at se temperaturen aktuelt i rummet, også se luftfugtigheden. Det er også her, at du manuelt styre temperaturen i et givent tidsrum, eller indtil du ændrer det igen.
Typisk vil du nok anvende den indstilling, der hedder Smart Scheduler, hvor du kan sætte standard temperaturer op i forhold til specifikke dage og tidsrum. Der er et forprogrammet forslag i app’en, som du kan tilpasse eller oprette egne. Det gælder både for, når du er derhjemme, eller når du er væk fra hjemmet.
Der er også muligt at forvarme i takt med du nærmer dig hjemmet med forskellige indstillinger. Vi kommer nærmere ind på, hvordan hjemme og væk fungerer lige om lidt.
Du får for adgang til statistik, så du kan nær studere temperatur, luftfugtighed og vejrdata.
Når termostaten skruer op eller ned, så kan den høres, men det er en svag brummen, som på ingen måde har virket generende for os.
Bemærk ved brug med fjernvarme
Tado termostaten fungerer på den måde at den lukker meget op i en kort periode i modsætning til en konventionel termostat, som lukker en anelse op hele tiden. Når Tado så lukker meget op, sker der let det at der lukkes for meget vand igennem og noget sendes stort set uafkølet ud af radiatoren. Har man fjernvarme, så kan det give problemer i forhold til den krævede afkøling.
Har du nyere ventiler (RA-N) på din radiator, hvor du kan begrænse flow’et, så kan det en mulig løsning. Alternativt bør du få disse skiftet af en VVS’er, eller hvis du ikke ønsker det, så bør du sætte små intervaller med halv grads justeringer, når du skruer op for varmen efter sænkning f.eks. om natten. Ellers løber der en masse igennem uden det bliver udnyttet optimalt, og du kommer til at betale for meget til dit varmeselskab.
Automatisering med Tado V3+
Vi vil nu kigge på de muligheder der er i forhold til automatisering med Tado. Tado tilbyder i den forbindelse en Auto Assist tjeneste, der kræver abonnement. Auto-Assist er en automatisering, hvor Tado selv reagerer på notifikationer. Auto-Assist kræver dog et abonnement. Det koster enten 23 kr. pr. måned eller 195 kr. pr. år. Så man kan sige, at Tado gerne vil have dig til at betale for at slippe for notifikationerne.
Geofencing – automatisk detektering af om du er hjemme eller ude
Geofencing funktionen hos Tado sørger for selv at holde øje med, om der er nogen hjemme eller alle er ude. Er sidstnævnte tilfældet kan man jo skrue lidt ned for varmen og spare på udgifterne. Rent praktisk så fungerer Geofencing ved at der holdes øje med placeringen via din smartphone. Ønsker du at anvende denne funktion, så skal alle husets beboer altså have Tado app’en installeret og registreres som bruger i det pågældende hjem. Som vi tidligere har beskrevet, så kan du også udnytte Geofencing til at forvarme dit hjem, når du nærmer dig, det er muligt manuelt at justere radius for Geofencing-funktionen.
Har du auto assist abonnement, så fungerer Geofencing funktionaliteten automatisk, ellers får du en notifikation på din smartphone, hvor du manuelt kan bekræfte det.
Open Window Detection
Er du typen, der glemmer at lukke for varmen, eller gerne vil slippe for besværet med det, når du lufter ud, så har Tado V3+ praktisk nok en funktion i forhold til dette. Via app’en får du en notifikation om at termostaten har registreret et åbnet vindue og spørger til om den justere for termostaten med baggrund i det. Har du Auto Assist abonnement skifter den automatisk, og sørger for du ikke varmer for fuglene. Bemærk at funktionen som standard lukker for varmen i 15 minutter. Det kan dog indstilles til en anden værdi på rum basis, så såfremt du generelt lufter ud mere end den 15 minutter, så husk at indstil det, ellers tænder termostaten for radiatoren, uanset om du har lukket vinduet eller ej. Ikke så intelligent som man kunne ønske sig det.
Man savner en funktion i app’en til at skrue helt ned for alle termostater ved udluftning i hele huset. Det havde været praktisk, nu når Open Window ikke er så intelligent. BEMÆRK den funktion er kommet til her i marts 2021.
Air Comfort
Air Conform vejleder i forhold til luftkvalitet indendørs og udendørs. Det sker dog ikke baseret på deciderede sensorer, men er baseret på luftkvalitet og vejrdata leveret gennem app’en for din placering. Du kan også her se, hvornår termostaten, senest har registreret du har haft åbnet vinduet. Der er en egentlig luftfugtighedssensor indbygget, og naturligvis kan du også følge temperaturen i det rum termostaten er monteret løbende.
Styr termostaten med stemmen
Udover at betjene Tado V3+ fra app’en eller manuelt på selve termostaten, så kan du også stemmestyre den. Vi har testet med Google Home Mini smarthøjtalere, hvor vi fint kunne spørge til den aktuelle temperatur og indstille temperaturen med stemmekommando. Som vi nævnte tidligere så er der i app’en ingen funktion til at slukke for alle sine Tado termostater samtidigt. Det ser du ud til at kunne med Google Home assistent med kommandoen sæt alle termostater til fra. Vi har kun haft den ene at teste med, så vi har ikke testet det i praksis med flere.
Det er også muligt at betjene termostaten fra Google Home app’en.
Har du Apple, så skulle det altså også virke i Apple HomeKit. For at få det til at virke, skal du bare scanne den Apple HomeKit-kode, der står på Tado’s bridge.
Ejere af V3+ modellen, som vi tester, giver adgang til en forbedret app end V3 ejerne har. De nye muligheder i app’en er: Air Comfort og Auto-Assist. V3 ejere kan mod betaling opgradere til den nye app.
Det skal måske også slutteligt nævnes, at du via log ind på my.tado.com også kan se dine termostater og indstillinger der.
Konklusion
Tado V3+ er en velfungerende smart termostat, der gør radiatoropvarmningen mere moderne og optimeret i dit hjem. Installationen er ret lige til og velforklaret i Tado app’en, synes vi.
Tado har med V3+ modellen introduceret auto-assist som abonnementsservice. Det vil måske afskrække nogle, men man kan sige, at Tado så i større grad har en interesse i at opdatere og vedligeholde sin service, med et løbende indtægtsgrundlag.
Skulle vi have ønsket os noget, så må det være at Tado, hvis det ellers var teknisk muligt, havde inkluderet en egentlig luftkvalitets sensor i termostaten og givet notifikationer i forhold til denne. Det ville have givet et bedre indtryk af den reelle luftkvalitet i de enkelte rum, hvor man måtte have en Tado monteret. Det ville også have været rart med en mere intelligent Open Window funktionalitet, og en mere konservativ åbning ved opvarmning, så man ikke sender for varmt vand retur ved brug med fjernvarme.
Du kan tjekke dagspriser på Tado produkter hos Pricerunner.dk her