Technisat HDFS
Technisat HDFS er navnet på en boks primært beregnet til salg på det engelske marked til modtagelse af de gratis britiske kanaler på 28 øst positionen. Om den også kan bruges i Danmark til modtagelse af disse og andre kanaler, kan du læse i denne test.
Hvad er Freesat?
Freesat er startet i Storbritanien af BBC og ITV. Freesat er som navnet antyder en fælles betegnelse for gratis kanaler udsendt på satellit. I Storbritanien sælges der Freesat modtagere. Det er specielt udviklet modtager med software, der er optimeret til Freesat kanalerne.En sådan er netop Technisat HDFS. Her i Danmark kan vi også modtage Freesat med en passende parabolstørrelse. De mest interessante kanaler er placeret på Astra 2D, som kræver en ganske stor parabol i det østlige Danmark. Men for vestjyderne, skal der ikke mere en 80-90 cm. parabol til pt. Derfor kan en Freesat boks, som denne Technisat boks have interesse for nogle.
Technisat HDFS design og tilslutninger
Technisat HDFS er i ganske velkendt stilfuldt Technisat design. Sort med en sølv linie igennem boksens front. Boksen er ikke så dyb, men der skal jo heller ikke være plads til en intern harddisk eller andet krævende. På venstre side af fronten er der i cirklen menuknap funktioner. Frontpanelet er med et ganske tydeligt alfanumerisk display, der angiver kanalnavn eller menunavn, hvis du befinder dig i menuer på boksen.
Åbnes frontklappen så bliver man ikke skuffet over mulighederne her. Her er der både en USB, en MS/SD/MMC kortlæser og en compact flash kortlæser. Eneste sagn er 1 eller 2 common interface porte, men boksen her er en ren free to air box, altså kun til ukodede kanaler. Technisat HDFS er en single tuner boks med mulighed for optagelse på ekstern usb enhed. På bagsiden finder du:
- LNB indgang
- Analog video og lydudgange
- 2 x scart udgange
- HDMI
- Optisk og Coaxial digital lydudgang
- Ethernet
- USB
Man kunne have ønsket sig en LNB loop-through og da også hellere en component video i stedet for composite, men alt i alt ganske fint. Der er ikke indbygget trådløst netværk i boksen, men det er muligt at købe en Technisat Wlan udvidelse via USB.
Der medfølger i kassen følgende:
- 1 Manual (engelsk)
- 1 Quick start guide (engelsk)
- 1 HDMI kabel
- 1 fjernbetjening med batterier
- 1 britisk strømkabel
Her støder man altså på første forhindring i forhold til brug i Danmark. Kablet er naturligvis med britisk 3 benet stik. Men eftersom kablet er af typen, der kan tages ud og med standard stik i enden, der skal ind i boksen, er det blot at udskifte det med et almindeligt strømtilslutningskabel med dansk stik. Alternativt kan du selvfølgelig også klippe det britiske stik af og sætte et dansk på. Jeg havde et kabel liggende i forvejen, så det var ikke et problem for mig.
Technisat HDFS installation
Installationen på Technisat HDFS er forholdsvis enkel. Selvom boksen er beregnet til engelske forhold, så understøttes DiSEqC 1.0 og 1.2. Boksen forventer boksen umiddelbart at du har Astra 28 øst på DiSEqC position 1.
Herefter skal der vælges video output scart eller HDMI og 4:3 eller 16:9 billedformat.
Boksen starter op i Freesat mode, og beder derfor om et britisk postnummer. Det er for at sætte kanallisten op med de rigtige regionale udgaver af BBC, ITV med flere. Det oplagte valg kunne her være at finde et postnummer i London, men eftersom de vertikale positioner er stærkere, valgte jeg BBC West Midlands regionen, der sendes på en vertikal transponder. Jeg benyttede mig af et Birmigham postnummer (B47XG) for at denne region som home transponder. Herefter scanner boksen kanalerne ind ganske hurtigt og boksen er klar til brug. Har du ikke mulighed for at modtage Astra 2D kommer du i problemer i forhold til brug af boksen i Freesat mode. Uden signal fra den Astra 2D transponder det britiske postnummer hører til, kan du ikke scanne kanalerne ind.
Freesat og Technisat mode
Technisat HDFS kan benyttes enten i Freesat mode eller i Technisat mode. Det kan du opsætte i menuen. Begge tilbyder begrænsninger og muligheder. Lad mig liste dem op herunder.
- I Freesat mode får du fuld EPG på Freesat kanalerne på 28 øst
- I Technisat mode får du kun nu og næste på Freesat kanalerne
- I Freesat mode er uret er låst til britisk tid, altså en time bagefter dansk tid
- I Technisat mode kan du indstille region og dermed tidszone
- I Freesat mode tilbydes der i parabolindstillingerne kun positionen 28 øst og motorstyring
- I Technisat mode får du mulighed for at vælge mellem en række satelitter og manuelt eller automatisk søge på frekvenser
For brug med Freesat, så er det oplagt at køre i Freesat mode. Men det er da et minus, at det så kun kan lade sig gøre med britisk tid. Ved Technisat mode forsvinder den fulde EPG, og så er fidusen med at købe en Freesat boks jo ligesom væk.
Technisat HDFS daglig brug
Technisat HDFS er ganske brugervenlig i dagligt brug. Menuerne er ganske simple og i tradionelt gråt, lidt kedeligt Technisat design, men de er hurtige og enkle, hvilket er det væsentlige. Med Freesat mode slået til, er der fuld EPG på Freesat kanalerne, og programmer kan inddeles efter genre. Det er muligt både at få et flerkanals overblik, se EPG for en enkelt kanal, eller blot nu og næste oversigt. Et klik på info knappen på fjernbetjeningen, bringer info om kanalen og programmet du ser. Det med fine klare ikoner omkring undertekst med mere. Generelt er der et fint fokus på brugervenligheden, også med hjælpe funktioner i menuerne, hvor du kan læse mere om indstillingerne uden at finde manualen frem.
Klikker du på den røde knap, mens du f.eks. ser en BBC kanal, så får du BBC’s interaktive tjenester frem. Her er det gammeldags tekst-tv afløst af en fin og let læselig udgave, hvor du klikker dig frem lidt som på Internettet. Du har også mulighed for at benytte dig af BBC Sport multiscreens, der tilbyder en række ekstra kanaler med løbende sportshøjdepunkter eller ekstra kanaler under f.eks. Formel 1 løb.
Også BBC’s webtjeneste iPlayer kan man bruge, men det virker ikke med en dansk ip-adresse. For at benytte den skal der en britisk proxy adresse til og en router, der kan benytte en sådan. Altså desværre ikke lige til.
Billedkvaliteten er rigitg flot ved HDTV, mens SD naturligt nok ikke er helt så skarp. Jeg har ikke investeret i en Technisat USB wlan adapter, men prøvede for sjov med en Trendnet USB wlan adapter. Denne ville boksen dog ikke kendes ved, så man skal nok købe en Technisat model for at det trådløse netværk virker.
Når vi er ved netværksfunktionerne, så tilbyder boksen her adgang til dine mediefiler på netværket. Det sker dog kun via CIFS og ikke DLNA. Fra navigeringsmenuen kan du vælge indhold på harddisken, netværk, flashkort eller USB. Den håndterer dog kun formaterne, MPEG2, TS, VOB, MP3 og JPG. Også mkv filer skulle den kunne klare, såfremt man laver lidt ved dem først. Mine oplevelser med netværksdelen var dog ikke helt optimale, eftersom de filer jeg forsøgte at afspille over netværket hakkede meget. Det var som om netværkshastigheden ikke var hurtig nok. Kopierede jeg samme fil over på ekstern USB harddisk, var der nemlig ikke problemer med afspilningnen. Jeg har ikke kunnet finde andre med samme problem, hvilket måske kan betyde at det er noget i forhold med min router eller noget lignende.
Technisat HDFS PVR
Technisat HDFS var oprindeligt slet ikke med en PVR del. Denne er først kommet til i en senere software opdatering. Dette betyder også, at der ikke er deciderede PVR knapper på fjernbetjeningen. PVR betjeningen sker her med farveknapperne. PVR optagelser kan foretages på ekstern USB enhed, enten harddisk eller memory stick.
PVR delen fungerer fint, og jeg må rose, at der også er redigeringsværktøj på boksen til at redigere i sine optagelser. Men det er et minus at man ikke kan afspille optagelser på andet end en Technisat HDFS.
Eneste begrænsning er i realiteten, at der med denne boks er tale om en single tuner boks, hvilket begrænser muligheden for at se en kanal og optage en anden samtidigt.
Konklusion
Technisat HDFS er en glimrende Freesat boks, der tilbyder PVR muligheder til små penge. Boksen er ikke én, der forhandles i danske butikker. Så jeg måtte kigge i de engelske online butikker. Jeg fandt boksen billigst hos Amazon.co.uk. De kunne levere den til lidt under 1400 kr. inklusive levering.
Den kan også benyttes til andre ting end Freesat, men det er et minus, at man så mister Freesat mulighederne i forhold til interaktivitet og EPG. Et minus er det også at man i Freesat mode er låst til britisk tid. PVR funktionerne i boksen virker stabil, og med mulighed for redigering af optagelser direkte på boksen, men det er en begrænsning at optagelserne ikke kan kopieres og ses på andet udstyr. Muligheden for afspilning af netværksindhold og mediefiler er der i begrænset form, og jeg oplevede altså problemer med hastigheden.
Skal du ikke benytte den til Freesat, så kig på TechniStar S1 i stedet. Den kan købes billigere i Tyskland og tilbyder meget af det samme som HDFS modellen.
Velfungerende og brugervenlig boks til det engelske Freesat udbud
Gode redigeringsmuligheder af optagelser
Kun britisk tid i Freesat mode
Optagelser fra boksen kan ikke afspilles på andet udstyr
Begrænset understøttelse af formater i afspilning af mediefiler