Technisat Digicorder HD S2
Technisat’s Digicorder HD S2 er en Twin Tuner model med indbygget harddisk på enten 160 eller 500 GB. Derudover råder den også over både USB og Ethernet tilslutning. På papiret altså en spændende model, som digitalt.tv har fået fornøjelsen af at afprøve. Testeksemplaret er venligst skaffet hjem og udlånt af Strong Scandinavia. Modellen er ikke som sådan en model, der sælges til det danske marked.
Indkøb og udpakning
Eftersom der jo er tale om en model med indbygget harddisk, så fylder Technisat Digicorder HD S2 naturligvis lidt mere end den netop testede Nanoxx, der benyttede sig af ekstern USB harddisk. Målene er 37.0 x 6.5 x 22.0 cm.
I kassen medfølger følgende med denne boks:
• 1 stk. fjernbetjening med 2 x AAA batterier
• 1 stk. strømledning
• 1 stk. scart kabel
• 1 stk. manual (engelsk)
Designet er flot sort med sølvkant der virker ganske eksklusivt. Den fåes også i sølv, men umiddelbart falder den sorte mest i vores smag.
Der er et 16 cifret alfanumerisk display i fronten, der angiver kanalnavn / klokkeslæt i standby mode. Vipper man klappen ned, finder man 2 kortlæsere til Conax og 2 common interface porte, samt en USB port. Modtageren kan betjenes på fronten via de dertil diskret indbyggede knapper.
Tilslutningsmuligheder
På bagsiden finder du et pænt udvalg af stik:
• HDMI-1.2 udgang
• TV scart udgang
• VCR scart udgang
• Komposit video udgang
• Komponent video (YPbPr) udgange
• Optisk og coaxial lydudgange
• Analog lydudgang
• LNB ind Tuner 1/2
• Ethernet
• RS-232
Det er måske værd at bemærke, at der ikke er LNB Loop Through mulighed på denne model. På bagsiden er der også en blæser, der dog heldigvis ikke kunne høres under vores test.
Opsætning og kanalsøgning
Technisat har gjort et stort arbejde med hensyn til brugervenligheden. Når man tænder første gang, bliver man guidet i gang. Man var da vi testede dog ikke vælge dansk som menusprog men skulle være kommet til siden. Dansk er også en mulighed under lande indstillinger, så modtageren bliver sat op med tidszone og mest relevante satellitter til det danske marked. Derefter beder modtageren én om at vælge billedformat. Enten 4:3 eller 16:9. Eftersom der er 2 tunere, så er det optimale setop naturligvis, at du har monteret twin lnb’er. Så kan du uafhængigt optage og se en anden kanal samtidigt.
Technisat har på kanalliste siden gjort noget ekstra. Via servicen ISIPRO kan man få opdaterede kanalliste hentet via satellit. Disse opsendes gratis til Technisat modtagere via Astra 19,2 øst.
Også på EPG siden kan man for de tyske kanaler få opdateret oplysningerne automatisk med regelmæssig intervaller via satellit. Desværre må man nøjes med nu og næste EPG informationer på 1 grad vest for denne model vi tester. Man skal have S2X modellen. X angiver at det er den internationale udgave af boksen. Den uden x er udelukkende med et specielt tysk epg system fra Technisat.
Der er understøttelse af DiSEqC 1.0 og 1.2 på denne model. Desværre er der ikke understøttelse af DiSEqC 1.1.
Vi faldt for sorteringsmuligheden ved søgning efter nye kanaler, hvor man kan styre, hvor i kanallisten de skal tilføjes. En smart funktion.
På billedsiden kan man vælge mellem 576i, 576p, 720p og 1080i på HDMI udgangen. Der er billede på både HDMI og Scart udgangene. Scart signalet dog naturligvis ikke i HDTV opløsning. Det er en fordel på denne model frem for den netop testede Nanoxx, der kun kunne vise enten HDMI eller scart.
Daglig brug
Modtageren er udrustet med et ganske simpelt menusystem. Der er måske ikke så megen eyecandy i menuerne, men på en måde gør det dem også mere overskuelige. Zapning mellem kanaler sker med pæn hastighed.
Skal man komme med lidt kritikpunkter, er det, at det ikke nødvendigvis er helt logisk, hvordan funktioner virker eller aktiveres. F.eks. gik der lidt tid inden det gik op for os, hvordan man kunne lave egne favoritlister. Den mulighed skulle først aktiveres i en undermenu. Der er mulighed for 3 favoritlister, man kunne egentlig godt have ønsket sig lidt flere.
6000 kanalpladser skulle være nok, med mindre man har motorstyring med rigtig mange satellitter. Tekst-tv delen er velfungerende med sidehukommelse på 1000 sider.
Modtageren giver et flot billede via HDMI udgangen både på HDTV, men også standardopløsning bliver rigtig flot opskaleret. BBC HD kommer fint ind fra 28,2 øst på vores 110 cm Triax parabol.
Technisat modellen var ved levering ikke helt optimeret til visning af BBC HD. Der er indbygget en Zoom funktion for kanaler, der sender i forskellige formater. Men først efter at have hentet seneste software fra Technisat over satellit, fik man mulighed for zoom modussen stretch, der viser BBC HD korrekt. Dog er det ikke helt optimalt, at der ikke er en form for autofunktion, der tilpasser sig tv-formaterne automatisk.
Det er muligt at tilgå tekniske informationer for den valgte kanal via status menuen i kanallisten. Her får man faktisk også vist den aktuelle bitrate for kanalen, hvilket ellers ikke ses så tit.
Der er mulighed for billede i billede funktion, dog ikke ved 2 HDTV kanaler på denne model, der kun har 1 DVB-S2 og 1 DVB-S tuner. Plus modellen har 2 DVB-S2 tunere. Har man ikke koblet twin lnb til begge tuner indgange, må man nøjes med billede i billede på samme polaritet/frekvensbånd.
Optagelse på harddisk
Som tidligere nævnt leveres Technisat med enten 160 eller 500 GB harddisk. Optager man meget HDTV, så kan 160 GB nok være lige det mindste. Harddisken er ganske lydsvag.
Technisat har en flot implementering af PVR delen både i funktion og programmering. Programmering af optagelser kan ske via EPG’en eller manuelt. Det er endda også muligt at programmere optagelser til en ekstern dvd eller videooptager.
Det er naturligvis også muligt at pause live tv. Optagelser sker som planlagt, og man kan tilgå disse fra harddisken. Der kan spoles med op til 64x hastighed. Der er også mulighed for at skippe frem og tilbage optagelserne med 10 minutters interval.
Technisat gør det rigtigt flot med sine redigeringsfunktioner. Det er således muligt at klippe f.eks. reklamer ud enkelt via menuen. Det er også muligt at splitte optagelser i flere filer. Via bogmærker kan man hurtigt finde tilbage til bestemte steder i en optagelse. Optagelser gemmes ukodet på harddisken i filstørrelser på maks. 3,99 GB. Optager man en længerevarende udsendelse, så bliver den altså splittet i flere filer.
Selv om der er tale om en twin tuner model, så betyder begrænsninger i modtagerens indbyggede hardware, at det ikke er muligt at optage 2 HDTV kanaler samtidigt. Der kan optages 2 SD kanaler samtidigt, og man kan se en optagelse, mens disse er i gang.
Ethernet – netværkstilslutning
Kommunikation via netværksporten sker via Technisat’s Mediaport software. Med dette kan man flytte filer til og fra modtagerens harddisk. Bemærk dog, at det kun er muligt at sende mp3, jpg til modtageren. Vælger man andre filtyper, så lukkes programmet uden advarsel. Der er således heller ikke mulighed for at afspille avi indhold. Det kunne forbedres.
Ved at opsætte Technisat’en til at være Klient DHCP, så får den automatisk tildelt en IP adresse af ens router. Kommunikationshastigheden via netværket er ikke prangende. Det tager sin tid at overføre optagelser fra modtageren til ens PC.
Technisat har indbygget nogle freeware programmer i sin Mediaport software. Dermed er det muligt, at få programmet til automatisk at konvertere transport stream filerne fra optagelser til MPEG. Det er også muligt at konvertere automatisk til DVD format. Man skal dog bemærke, at programmet ikke kan lave mpeg eller DVD ud af HDTV optagelser. For de tysk kyndige er der i dette tyske forum en guide til, hvordan man kan arkivere HDTV.
Optagelser af MPEG-2 indhold gemmes i .ts formatet. Mens HDTV gemmes i formatet .ts4.
Ekstern USB
Via USB stikket i fronten kan du også kopiere filer til en ekstern harddisk. Efter tilslutning af vores 500 GB eksterne USB harddisk, kunne vi også overføre mp3 og jpg billeder. Derimod kunne vi ikke få kopieringen af optagelser til at virke.
Konklusion
Technisat har med sin Technisat Digicorder HD S2 en model, der er fokuseret på let installation og god integration af Technisat’s ekstra service med opdateret kanallister. Modellens største styrke ligger i dens veludviklet PVR del. Ethernet tilslutningen gør det muligt, med lidt tålmodighed, at flytte optagelser over brænde til DVD.
Med indbygget Conax kortlæser kan den også benyttes til f.eks. Canal Digital, hvor man så flytter sit programkort fra deres Sagem boks over i denne. Dog med det forbehold, at vi ikke har haft lejlighed til at teste denne boks med et HDTV abonnement fra Canal Digital.
Begrænsningen med twin tuneren og HDTV, er nok til at leve med for de fleste på nuværende tidspunkt, hvor udvalget af HDTV er begrænset. Selv om vi har testet Technisat Digicorder HD S2, så vil vi klart anbefale Technisat Digicorder HD S2X Plus modellen i stedet. Her får du EPG og dobbelt DVB-S2 tuner.
Med Technisat Digicorder HD S2 er man sikret en velfungerende intern PVR model til modtagelse af SD og HDTV i højeste kvalitet.
DIGITALT.TV takker Strong Scandinavia for lån af modtager til denne produkttest.
Bestil SkyShowtime Premium til halv pris her
reklame-link