Tag på tv-togtur mellem jul og nytår

| onsdag 14. dec, 2011 10:58 | 1 kommentar

Man sætter et kamera op i forruden på et tog, der kører gennem landskabet og så filmer man ’bare’ turen. Idéen er norsk og er blevet et kæmpehit. Nu bliver idéen fortolket i en dansk version, når DR HD i juledagene sender 10 film med masser af jernbanespor og smuk dansk natur – filmet i HD-kvalitet af et kamera, der sidder fast i forruden på et lokomotiv, som kører gennem landet.

10 togfilm fra 23-31. december på DR HD

De ti togfilm sendes fra 23. december til 31. december, hvor klassiske togstrækninger bliver sendt i deres uredigerede og fulde længde fra morgenstunden på DR HD.

Togtur i HD på DRHD

På skinner sendetider 

 • Fredag 23. december kl. 8.00: København H-Frederikshavn
 • Lørdag 24. december kl. 9.50: Frederikshavn-Skagen, København-Vanløse (Metro)
 • Søndag 25. december kl. 7.40: Aarhus-Struer via Skjern
 • Mandag 26. december kl. 9.15: Helsingør-Helsingborg via København H
 • Tirsdag 27. december kl. 10.50: Hundested-Hillerød
 • Onsdag 28. december kl. 10.25: Hillerød-Helsingør via Gilleleje
 • Torsdag 29. december kl. 10.20: Slagelse-Holbæk
 • Fredag 30. december kl. 10.05: Holbæk-Nykøbing Sjælland
 • Lørdag 31. december kl. 10.20: Køge-Hillerød (S-tog)

Et con amore projekt

De ti togfilm er i høj grad resultatet af et con amore-projekt for de to DR medarbejdere – journalist Karen Nielsen og producer Torsten Egesten – som har fået passet arbejdet med filmene ind ved siden af deres almindelige arbejde i DR:

– Vi blev inspireret af de norske optagelser fra Bergens-banen, som blev lavet i forbindelse med banens 100 års fødselsdag. Syv timers film fra Oslo til Bergen i strålende snelandskab. Det er ubeskriveligt smukt, fortæller journalist Karen Nielsen fra DR Nyheder, som er den ene halvdel af duoen, som står bag de nye togfilm.

– Jeg sad faktisk og så et par timer af Bergensbanen-filmen uden at falde i søvn, og det var sådan helt tranceagtigt, forklarer producer Torsten Egesten, der er den anden halvdel af tog-duoen.

Den begejstring de delte ved Bergensbanen-filmen udløste den tanke, at det tilsvarende måtte kunne lade sig gøre at vise denne nye vinkel på fædrelandet. Og kanalredaktøren for DR HD, Henrik Birck, slog til med det samme, da de foreslog projektet.

– Jeg havde længe ønsket, at fylde de timer, vi ikke sender programmer, ud med noget andet end programoversigter. Jeg havde derudover set det norske Bergen togprojekt, så da Karen og Torsten mødte op med en plan for det danske skinnenet, var det bare at slå til.

2200 km i sin fulde længde

Karen Nielsen og Torsten Egesten har således taget hele den lange tur rundt ad diverse jernbanespor i Danmark for at filme det, som ingen togpassagerer normalt får lov at se: Udsigten gennem forruden på skinner, skyer og modkørende tog. Der er 2200 km at gå løs på, så det har taget sin tid og det har selvfølgelig ikke været helt ligetil at skabe de 10 film. ikke mindst har det evige problem i Danmark – vejret – været en stor udfordring. Især på hovedturen fra København til Skagen, som er den længste af togturene.

– En fem timer lang film om Danmark er ikke køn, hvis der kører vinduesviskere hen foran scenariet konstant, så det har været lidt af en udfordring at ramme dage med kønt vejr. Der er en hel del logistik omkring optagelserne, som gør, at vi var nødt til at vide det i god tid i forvejen, inden vi skulle ud på optagelse, siger Karen Nielsen

Allerede et hit

Allerede inden de er sendt, er DRs film om togture gennem Danmark tilsyneladende allerede et hit. Siden dr.dk skrev en artikel om togfilmene i november, er det væltet ind med begejstrede kommentarer fra DRs brugere, og artiklen er blandt de mest læste på dr.dk’s kultursider.

Chefen for DRs HD-kanal, Henrik Birck vil ikke gætte på, hvor mange seere togfilmene kan samle foran tv-skærmen.

– Det er mere interessant, hvor mange der vil se med i løbet af programmerne, den såkaldte dækning. Her er det mit håb, at over 100.000 seere vil se forbi i løbet af programmet København-Frederikshavn den 23. december, siger han.

Kilde: DR presse

Del på:

Gemt under:: TV-Nyt

Kommentarer (1)

 1. Rune Duus siger:

  Det er noget mærkeligt noget at sende den – formentlig – mest interessante tur om morgenen d. 23. hvor vi, der har arbejde og betaler licens, ikke kan se den.

Skriv et svar