TV-Nyt

En stille forsvinden – ny dokumentar på DR1

En stille forsvinden DR1
Foto: Lars Schou

Bjørn er far til tre drenge, gift med Julie og ind til for nylig en succesfuld leder i bankverdenen. Men i en alder af bare 48 år får han konstateret demenssygdommen Alzheimer. Dokumentaristen Per Wennick har gennem et år fulgt sygdommens indgriben i familiens liv. Det er blevet til programmerne ’En stille forsvinden’, der vises 4. og 11. december klokken 20 på DR1.

Demens er i langt de fleste tilfælde forbundet med en fremskreden alder. Men en sjælden gang imellem dukker sygdommen op, når man er midt i livet. Det skete sidste år for familiefaren Bjørn. Han blev ramt af Alzheimer – en sygdom som blandt andet gradvist nedbryder hukommelsen, forringer de sproglige færdigheder – og som ikke kan helbredes.

De første tegn

Omkring halvandet år inden diagnosen blev stillet, begyndte Julie at registrere nogle ændringer hos sin mand. Samtidig oplevede børnene, at deres far blev mere og mere fraværende, og deltog mindre og mindre i samtalerne omkring middagsbordet. På ferierne opdagede familien, at Bjørn talte dårligere engelsk end han plejede på trods af, at det var hans arbejdssprog.

I begyndelsen blev Julie og børnene irriterede over Bjørns manglende engagement i familien, men de konkluderede, at hans ændrede adfærd, nok var stressrelateret. Med tiden blev de manglende egenskaber og kompetencer kun mere mærkbare, og det blev svært at passe jobbet i banken, hvor Bjørn som bankdirektør havde omkring 300 medarbejdere under sig. Efter en nødvendig sygemelding begyndte en neurologisk udredning af Bjørn, der viste, at han havde fået Alzheimer.

Alzheimer – et familieanliggende

-’En stille forsvinden’ er en historie om, hvordan alvorlig sygdom griber ind i hele familiens liv, og hvordan det er at miste sin mand og sin far mere og mere for hver dag, der går. Sorgen, chokket og fortvivlelsen er ikke til at tage fejl af – hverken hos Bjørn eller Julie og børnene. Men det er også historien om stor kærlighed, og hvad et åbent og stærkt familiesammenhold kan magte, når det er allermest svært, siger dokumentaristen Per Wennick.

At sikre hinanden

Seerne er med, når Bjørn løbende bliver testet på hukommelses-klinikken på Rigshospitalet, hvor hans kompetencer inden for tid, rum, regning og læsning bliver kontrolleret. Og så får vi indsigt i, når Bjørn og Julie får advokatrådgivning, og bliver bedt om at forholde sig til de meget hårde, men også meget realistiske scenarier, som sygdommen kan bringe familien i – som fx at tage stilling til situationen, når Bjørn ikke selv bliver i stand til at råde, og i tilfælde af skilsmisse.

Familien boede oprindeligt i Holte. Et år før Bjørns diagnose blev stillet, købte familien Nybjerg Mølle i Egtved, hvor Bjørn voksede op som barn. Trods sygdommen valgte familien at realisere sine drømme om at renovere og flytte ind på Nybjerg Mølle, hvor familien i dag har deres liv.

En stille forsvinden DR1 4 . og 11. december kl. 20:00

Kilde: DR

I samme kategori

Back to top button