Branche-Nyt

Sony-rapport: Sådan har tv’et påvirket hjemmet gennem årtier

På trods af at husindretning, familiestrukturer og streaming-tjenester har udviklet sig gennem tiden, er tv’et stadig centrum i de flestes stuer ifølge rapporten ‘Evolution of the Living Room’, der blev udgivet i forbindelse med en undersøgelse blandt 6.000 europæiske forbrugere og brancheeksperter.

Rapporten indeholder bidrag fra eksperter som den italienske designduo, Stefano Mich og Alessandro de Pompeis, samt Sonia Solicari, direktør for Geffrye Museum of the Home, og psykolog Emma Kenny. Den beskriver, hvordan stuen har udviklet sig til at passe ind i vores moderne liv og er centreret omkring tv’et, som har udviklet sig sammen med stuen.

Resultaterne viser, hvordan det moderne tv nu fuldender stuen. Det skaber nemlig den perfekte on-demand-biografoplevelse, som folk i dag forventer. Rapporten udforsker desuden moderne fænomener som on-demand og streaming-tjenester samt den voksende størrelse på fjernsynet.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Udover at afdække emner som hvordan streaming har infiltreret stuen og den fortsatte stigning i tv-størrelse trods en efterspørgsel på mindre bærbare enheder, giver rapporten også unik indsigt i, hvordan teknologi og samfund har formet tv’ets udvikling.

Dagligstuens udvikling – fra indretning til familieinteraktion

Siden det første Sony-tv blev lanceret i 1960, blev det hurtigt en central og integreret del af stuen, efterhånden som efterspørgslen voksede. Således siger en tredjedel (32%) af de adspurgte, at tv’et er den vigtigste genstand i hjemmet næstefter sofaen. Denne tendens viser heller ikke noget tegn på at aftage, idet 64% af de adspurgte svarer, at de ser lige så meget eller mere tv nu i forhold til for 10 år siden.

For 60 år siden krøb familierne sammen omkring et 8-tommers tv-apparat, mens nutidige stuer typisk har biograf-lignende tilstande med tv på op til 75 tommer, som fx XG95 fra Sony.

Streaming og on-demand på fremmarch

På trods af at folk ser mere tv end nogensinde, med et gennemsnit på ca. 15 timer om ugen, er begrebet “prime-time” så småt ved at uddø, idet de fleste foretrækker at streame tv-serier, mens blot 6% foretrækker at se tv-show live. Rapporten viser dermed klart, at folk nu foretrækker streamet indhold frem for at se planlagt flow-tv.

Den førende britisk ekspert i tv-psykologi og mediekommentator, Emma Kenny, fortæller: ”Fjernsyn er ikke blot et medium, der giver dig mulighed for at nyde et bredt udvalg af indhold. Det repræsenterer så mange forskellige variabler og når ind til individer på helt unikke måder.

Selvom samfundet har ændret sig markant siden introduktionen af det første tv, forbliver en del af vores sociale adfærd den samme. Vi er stadig sociale væsener, der værdsætter familietid, og med en vis nostalgi tilknyttet ‘tv-tid’ i hele Europa overrasker det mig ikke, at familier fortsat nyder at se tv sammen som en fælles oplevelse.”

Størrelsen har betydning

På trods af stigningen i popularitet for små bærbare enheder bliver tv’et større og større. En tredjedel af de adspurgte ønsker nu et tv over 55 tommer og 16% ønsker et 65+ tommer tv.

Emma Kenny uddyber: ”Uanset om vi kan lide eller ej, forbinder vi det at eje genstande, der virkelig skiller sig ud, som en udtryk for succes. Markedet for store tv er vokset, og det har gjort det til et konkurrencepræget miljø. Hvis du vil have dit hjem til at virke moderne, og din livsstil skal virke succesfuld, er statussymboler vigtige. Idéen om ’jo større jo bedre’ har aldrig været mere fremtrædende end i tv-verdenen.

Stuer transformeres til hjemmebiografer, hvilket gør seeroplevelsen til den bedste, der nogensinde har været. Hvis en sæsonbillet til yndlingsfodboldholdet er uden for rækkevidde, kan du alligevel føle, at du er med i kampen, når du har en stor tv-skærm i høj kvalitet foran dig.”

Som Takayuki Miyama, Sonys chef for tv-produktplanlægning og marketing i Europa, fremhæver: ”Denne rapport giver et øjenåbnende og nostalgipræget blik på, hvordan folks hjem og stuer har ændret sig gennem årene. Tv’et har helt klart været en enorm del af denne udvikling, og Sony har altid været på forkant med innovation gennem årene med sine tv’er, og med lanceringen af XG95 understreges dette igen. Vi ved, at tv’et er hjertet i hjemmet, og med XG95 har vi ønsket at tilbyde den mest alsidige model til dato.”

* Undersøgelse af 6.000 europæere udført af One Poll i april 2019. Opdeling af respondenter:

1.000 UK

1.000 Frankrig

1.000 Italien

1.000 Tyskland

1.000 Holland

1.000 Belgien

Kilde: Sony presse

Prøv C More med Britbox indhold til 0 kr. i 14 dage
Bestil her reklame-link

I samme kategori

Back to top button