TV-Nyt

Sådan dækker DR genforeningsfesterne

Coronarestriktioner spændte ben for mange af genforeningsmarkeringerne i 100-året i 2020,  men på søndag den 13. juni er der udsigt til nye historiske billeder og begivenheder, når H.M. Dronningen, H.K.H. Kronprinsen og Prins Christian kører over den gamle grænse i karet på samme sted som deres forfædre – og dagen igennem deltager i festlighederne i Sønderjylland.

Vi fejrer Genforeningen

På DR1 og DRTV bliver ’Vi fejrer Genforeningen’ sendt fra klokken 8.30 og mindst seks timer frem søndag.

I løbet af søndagen kommer DR til at sende direkte fra de mange begivenheder i Sønderjylland, og hele landet får mulighed for at følge med i over 14 timers reportager og transmissioner på DR1, DRTV og P4 Syd søndag samt på DR2 og P2 tirsdag den 15. juni – den officielle genforeningsdag. Sendingerne bliver tilrettelagt i et nært samarbejde mellem DR Nyheders eventafdeling og DR Syd samt DR Tro.

– Vi sender direkte fra Sønderborg Havn. Det bliver Kåre Quist, der guider seerne gennem dagen, og det bliver en relativt omfattende TV-produktion, hvor vi har sendevogne klar over hele landsdelen, forklarer redaktør Rasmus Benzon fra DR Nyheder Event og Udvikling.

Kameraer og reportere vil blandt andet være med, når de tre kongelige passerer den gamle grænse ved Frederikshøj, når de deltager i den dansk-tyske festgudstjeneste i Haderslev Domkirke, når Dronningen besøger Genforeningsparken ved Folkehjem i Aabenraa, og når der holdes ceremoni ved Kongeskansen på Dybbøl Banke.

Forståelse for den historiske sammenhæng

– Der er ingen tvivl om, at det, der sker den dag, også er noget, der vil komme i historiebøgerne, og som man vil se tilbage på om 100 år. Nøjagtig ligesom vi for eksempel kender historien om den hvide hest og kongen, siger Rasmus Benzon.

Han forklarer, at DR’s hold på dagen vil gøre meget ud af at give forståelse for den historiske sammenhæng, så DR’s brugere får en masse at vide om krigen i 1864, hvor Danmark tabte Sønderjylland, Sønderjyllands tid under Tyskland, Første Verdenskrig og Genforeningen i 1920.

Til at hjælpe med det deltager blandt andre historikeren Hans Erik Havsteen og chefredaktør Anders Olling, der står bag den populære podcastserie ’Kongerækken’, samt Kongehusets tidligere ceremonimester Christian Eugen-Olsen.

Gudstjeneste med gæster
Som en del af de over seks timers TV-transmission fra Sønderjylland søndag, sender DR1 og DRTV også direkte fra klokken 10.30-11.30 fra den historiske festgudstjeneste i Haderslev Domkirke, der markerer 100-året for Genforeningen, og hvor biskop Marianne Christiansen prædiker.

Udover de tre generationer fra kongehuset deltager her Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen, statsminister Mette Frederiksen, den tyske forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier samt ministerpræsidenten i delstaten i Slesvig-Holsten, Daniel Günther.

Her er Anders Laugesen DR’s vært foran Haderslev Domkirke, og han får – inden gudstjenesten starter – besøg af biskop Marianne Christiansen, sognepræst Christa Hansen, der sætter danske og tyske ord på bøn, samt folketingsmedlem Bertel Haarder, der fortæller, hvorfor festgudstjenester er noget helt særligt.

Genforeningsfest på DR2

Én af eftermiddagens sidste begivenheder bliver en genforeningsfest i Alsion i Sønderborg – med Tine Gøtzsche og Sigurd Barrett som værter. Den optager DR, og genforeningsfesten vil kunne ses på DR2 på netop 101-års-dagen for Sønderjyllands genforening med Danmark – nemlig tirsdag den 15. juni klokken 20.00.

H. M. Dronningen er blandt salens gæster, og programmet byder blandt andet på taler fra statsministeren og den tyske forbundspræsident samt musik fra den sønderjyske sanger Jacob Dinesen, Sønderjysk Pigekor, musikere fra Sønderjyllands Symfoniorkester og mange flere.

Samme aften – den 15. juni – sender P2 ‘Genforeningskoncert’ fra klokken 19.20 – direkte fra Løgumkloster i Sønderjylland. Den danske fløjtenist Janne Thomsen har samlet en kvartet, der netop nu turnerer grænselandet med dansk og tysk musik af Reger, Nielsen, Beethoven, Kuhlau og Ferdinand Ries.

P4 Syd sender fem timer fra den gamle grænse

P4 Syd sender fem timers direkte radio fra klokken 7.00 til 12.00 søndag, og her er Annette Johnsen vært – direkte fra den gamle grænse i Frederikshøj mellem Kolding og Christiansfeld.

Faktisk var Anette Johnsen allerede vært i seks timers direkte radio fra Den Gamle Grænsekro den 10. juli 2020. Da var det præcis 100 år siden, at Christian X red over grænsen ved Frederikshøj på den hvide hest.

Men hvor DR Syd sidste år selv sendte en hestevogn afsted på kongens historiske rute, bliver det altså denne gang Dronning Margrethe, Kronprins Frederik og Prins Christian, der tager turen.

– Da vi sendte sidste år, vidste vi ikke, at det ville komme til at ske. Så på mange måder har vi allerede holdt generalprøve på udsendelsen, siger Anette Johnsen, der fortsætter:

– Jeg glæder mig meget til at mærke stemningen på dagen og til hele den forløsning, det bliver. Jeg ved, at mange sønderjyder og de kongelige har glædet sig til, at fejringen nu kan realiseres, og dagen trækker virkelig spor til historien. Da Christian 10. red over grænsen, blev kongen fulgt af sin søn, Dronningens far, den senere Frederik 9. Dermed bliver det nu fem generationer, der har redet over den gamle grænse, og jeg glæder mig meget til at sende fra begivenheden, siger P4 Syd-værten.

Undervejs i udsendelsen stiller hun og holdet om til reportere i hele landsdelen – både dem, der skal sende radio og fjernsyn.

Gennem hele 2020 har 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark været dækket intensivt af DR i både nyhedsudsendelser, reportager, serier som for eksempel ’Grænseland’ og ’Sønderjysk for begyndere’, podcasten ’Dronningens Sønderjylland’ og meget andet.

Derfor finder redaktionschef Jens Conrad-Petersen fra DR Syd det også oplagt, at DR har en markant dækning af genforeningsfesterne på søndag, nu hvor coronaen gør det muligt at gennemføre dem.

– Vi har i DR helt fra starten af genforeningsprojektet haft fokus på at gøre historien om genforeningen relevant og forståelig for alle danskere ung som gammel – og på alle DR’s mange platforme. Både for sønderjyderne, som jo helt naturligt er interesseret i landsdelens historie, men i lige så høj grad danskerne i resten af landet. Derfor er det også fantastisk, at vi alligevel får lov til at lave den store ’finale’ på genforeningsåret – selvom vi nu skriver 2021. Jeg var selv med til at tale med Dronning Margrethe om hendes forhold til Sønderjylland og genforeningen sidste år, og jeg er sikker på, at det har ligget Dronningen meget på sinde at gennemføre det besøg, vi på søndag sætter alle sejl ind på at dække, siger han.

SÅDAN SENDER DR FRA GENFORENINGS-MARKERINGEN

  • Søndag den 13. juni fra 7.03-12.00 på P4 Syd: ’P4 Genforening’
  • Søndag den 13. juni fra 8.30-cirka 14.30 på DR1 og DRTV: ’Vi fejrer genforeningen’
  • Tirsdag den 15. juni fra 19.20-22.00 på P2: Genforeningskoncert – direkte fra Løgumkloster
  • Tirsdag den 15. juni fra 20.00-21.00 på DR2 og DRTV: Genforeningsfest fra Sønderjylland
Kilde: DR presse

I samme kategori

Back to top button