Radio og Podcast Nyt

Radiolytningen faldt en smule i 2017 i forhold til 2016

Selv om 2017 var præget af en stribe forandringer i måden, som radio bliver distribueret på, betød det kun små skvulp i radiolytningen, at den gamle DAB-standard blev omlagt til DAB+, og at radiodistributionen på kabel blev afbrudt for mange danskere.

En opgørelse, som DR Medieforskning har lavet, og som offentliggøres i rapporten ’Medieudviklingen 2017’, der kommer senere i januar, viser, at radiolytningen samlet set faldt fra 1 time og 56 minutter om dagen i 2016 til 1 time og 51 minutter i 2017. Størst var faldet blandt de 20-39-årige, der hørte 12 minutter mindre radio dagligt.

”Samlet set er det nu på ingen måde sådan, at danskerne er ved at svigte radioen. I 2017 var det 92 procent af befolkningen, der hørte radio i løbet af en uge, hvor tallet var 93 procent i 2016. DRs andel af radiolytningen faldt fra 73 procent til 72 procent i løbet af perioden, mens det kommercielle marked og Radio24syv voksede med henholdsvis 0,1 og 0,3 procentpoint,” forklarer lederen af DR Medieforskning Dennis Christensen.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Finder alternativer

At radiolytningen er faldet en smule er ikke nyt, for de seneste år er den faldet – helt uden hjælp fra distributionsomlægninger.

”Der er meget, der tyder på, at lytterne har været i stand til at finde alternativer, hvis deres foretrukne kanaler er blevet påvirket af ændringerne,” siger Dennis Christensen.

Umiddelbart efter at den gamle DAB-standard i efteråret 2017 blev omlagt til det nye DAB+, faldt DAB-lytningen med 40 procent, men siden er den steget igen. Og omlægningen kostede ikke lytning, da de lyttere, der forlod DAB, blot fandt nye måder at høre radio på i stedet – for eksempel på FM, på DRs radioapp eller ved at købe nye DAB+-radioer.

”Selv om DAB-omlægningen ikke betød det store for den samlede lytning, blev visse kanaler uden en FM-frekvens ramt hårdt. For eksempel faldt lytningen til DAB-kanalen P5 med 7 procent, mens DAB- og FM-kanalen P4 steg med seks procent. Det skyldes, at langt de fleste DAB-apparater kan modtage FM, og derfor var der også mange, der – i stedet for at smide DAB-radioen ud, som ikke understøttede DAB+-formatet, blot indstillede den på FM i stedet for,” siger Dennis Christensen.

DR forventer at have tal for befolkningens podcast-lytning klar, når ’Medieudviklingen 2017’ kommer senere på måneden.

Kilde: DR

Prøv C More med Britbox indhold til 0 kr. i 14 dage
Bestil her reklame-link

I samme kategori

Back to top button