Branche-Nyt

Pricerunner: Danmark halter bagefter i kampen mod falske udsalgspriser

Overdrevne udsalgspriser er et udbredt problem, som påvirker danskernes tillid til butikker. Svensk forbrugerne får nu hjælp af en ny lov om stramninger. Der er ingen udsigt til forbedringer af dansk lovgivning.

Ny lov skal stoppe snyderiet med falske udsalg. Ihvertfald i Sverige. Det svenske folketing, Riksdagen, vedtog for nyligt at stramme op overfor de butikker, som snyder med udsalgspriser.

Det er et udbredt problem, som PriceRunner har dokumenteret igennem mange år. 23 procent af de varer, som PriceRunner holdt øje med op til Black Friday i november 2021, var således såkaldte falske tilbud. Det vil sige, at butikkerne har hævet prisen i ugerne eller månederne op til Black Friday for at få udsalgsprisen til at fremstå mere attraktiv.

Det er den problematik, som den svenske rigsdag nu gør op med i den nye lov, som blev vedtaget for nylig. Virksomheder skal være mere transparente i deres markedsføring og blandt andet tydeligt tilkendegive en vares billigste pris i de seneste 30 dage. Læs mere her.

PriceRunner har igennem flere måneder været i kontakt med Finansministeriet, og direktør for PriceRunner, Mikael Lindahl, byder den nye lov velkommen.

“PriceRunner har arbejdet for den her forbedring i mange år og har lavet flere rapporter om, hvor udbredt det er fremfor alt op til de store udsalgstider. Det bliver meget interessant at se, hvordan det konkret forbedrer forbrugernes situation i de kommende udsalgsperioder til efteråret,” siger Mikael Lindahl.

Dansk forbrugerbeskyttelse halter efter
Det kan virke fristende, når butikker lokker med gule udsalgsskilte og rabatter på 30, 40 eller 50 procent. Men der er god grund til at se sig for, når man går på tilbudsjagt.

PriceRunner undersøgte 36.000 produkter op til Black Friday 2021, som er årets største udsalgsdag. Analysen viste, at 23 % af priserne var falske. Den samme tendens gjorde sig gældende i 2020 og 2019.

Det sætter naturligvis forbrugerne i en svær situation – hvordan skal de vide, om et gult tilbudsskilt faktisk kan tages til indtægt for en god pris?

Måske derfor siger 45% af danske forbrugere, at de ikke stoler på tilbudspriser.

I skrivende stund er der ikke noget, der direkte beskytter danske forbrugere mod falske udsalgspriser. Førprisen skal have været gældende i ”en længere sammenhængende periode”. I praksis svarer det til seks uger, skriver Forbrugerombudsmanden på sin hjemmeside.

Det er samtidig vildledende markedsføring, hvis en butik sætter prisen kunstigt op i seks uger for derefter at reklamere med ”udsalg” eller ”tilbud”, skriver Forbrugerombudsmanden.

Til trods for det, har Forbrugerombudsmanden kun har givet et par bøder for at bryde loven. Den svenske opdatering af loven betyder, at butikker tydeligt skal skilte med førprisen ved siden af den nedsatte pris, så det bliver nemmere at vurdere det reelle tilbud.

PriceRunner vurderer, at de falske og misvisende tilbudspriser fortsætter i Danmark.

“Kampen om kunderne er benhård, og forbrugerne bliver nødt til at undersøge markedet og lave mere research, end de måske er vant til. Man kan godt blive forblændet af, at rabatten ser stor ud, men det er ikke ensbetydende med, at prisen er lavere end andre steder. Husk at sammenligne priserne, inden du køber,” siger forbrugeranalytiker hos PriceRunner, Katrine Barslev.

Kilde: Pricerunner presse

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard