På tirsdag skal jeg dø

For tre år siden blev Preben Nielsens liv ændret for altid. En voldsom og tragisk arbejdsulykke gjorde ham lam fra skuldrene og ned. Nu har han besluttet sig for, at han vil dø. Problemet er bare, at han ikke selv er i stand til at tage sit eget liv, og at aktiv dødshjælp ikke er lovligt i Danmark. Anders Lund Madsen følger Preben i hans kamp for selv at kunne bestemme over sit eget liv – og sin egen død.

I Danmark er aktiv dødshjælp ulovligt og strafbart. Preben Nielsen har indvilliget i at lade DR’s seere få indblik i de sidste måneder af sin levetid, inden han rejser til Belgien, hvor det er lovligt at modtage aktiv dødshjælp. Prebens historie efterlader en række vanskelige spørgsmål og dilemmaer om menneskers værdighed, integritet og selvbestemmelse i forhold til det levede liv.

– Det kan være nærmest umuligt at sætte sig ind i, hvad et menneske gennemgår af tanker og eksistentielle kriser, når det fra det ene øjeblik til det andet mister al førlighed, får kognitive skader og sanser, der svigter. I dokumentarserien ’På tirsdag skal jeg dø’ viser Preben og hans familie en forbilledlig generøsitet ved at lukke seerne ind i de ekstrem vanskelige overvejelser og gribende øjeblikke, som Preben har med sin familie, inden han rejser til Belgien for at få hjælp til at dø, siger journalist og tilrettelægger Jonas Damstrup Fried fra DR Livsstil & Fakta, der står bag serien.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Anders Lund Madsen udfordrer Prebens ønske

Efter flere måneders indlæggelse og behandlinger fik Preben den nedslående prognose fra lægerne. Han kunne se frem til et liv i kørestol og afhængighed af andres hjælp døgnet rundt. Men han lovede sin kone at fokusere på genoptræning minimum et år – derefter ville han tage stilling til, hvad der skulle ske.

Anders Lund Madsen prøver at forstå, hvorfor Preben ikke længere vil livet og forsøger at udfordre Prebens ønske om at vælge livet fra. Vi møder Prebens kone Brit og søsteren Dorte, der beskriver, hvordan de som pårørende først oplever de fatale konsekvenser af ulykken for deres mand og bror – og sidenhen Prebens ønske om at ville herfra.

Anders Lund Madsen rejser med til Belgien, hvor en uvildig læge skal overbevises om, at Prebens ønske om at dø også er reelt.

-’På tirsdag skal jeg dø’ tilfører nuancer til debatten om, hvad et værdigt liv er, og hvilke muligheder og begrænsninger vores samfund giver os borgere. Aktiv dødshjælp er et tilbagevendende debatemne, hvor grænserne hele tiden flytter sig, og hvor individuelle, pårørendes og samfundsmæssige hensyn ikke altid går hånd i hånd. Jeg håber, at Prebens historie vil bidrage til en nuanceret debat om retten til liv og død, siger DR-redaktør fra DR Livsstil & Fakta, Anders Roholt.

Se alle afsnit fra den 30. november kl 06:00 på DRTV og første afsnit på DR1 21:25 samme dag.

30 nov 2022 21:25
LoadingTilføj Favoritlisten Favoritliste
JustWatch – Hvor kan det streames?
Kilde: DR presse

Få Ugens TV og Streaming Tips tilsendt som nyhedsbrev hver fredag


Back to top button