TV Streaming premierer

Johanna Möller – Sveriges mest forhadte kvinde

Johanna Möller er hovedperson i en af Sveriges mest spektakulære og mediedækkede mordsager. I 2017 idømmes hun fængsel på livsstid for mord på sin far og mordforsøg på sin mor. Men fik hun en retfærdig rettergang? Eller blev hun dømt på et løst grundlag?

I Viaplays nye dokumentarserie ’Johanna Möller – Sveriges mest forhadte kvinde’ ses der nærmere på politiets efterforskning samt dommene over Möller, og i begge tilfælde kan der stilles flere spørgsmålstegn. Dokumentaren giver også for første gang Johanna Möllers egen version af historien, da Viaplay som det første medie har mødt hende i fængslet.

Alle afsnit har premiere på Viaplay 13. januar.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

– Dokumentaren handler ikke om, hvorvidt Johanna Möller er skyldig i mord eller ej, den rejser spørgsmål om retsstatsprincippet i Sverige og alle mistænktes ret til en dom baseret på solidt udførte undersøgelser. Er hun virkelig retfærdigt dømt? Da vi gennemgik den indledende undersøgelse, reagerede vi på en række mangler, som vi ikke kunne forklare på anden måde, end at det tidligt blev besluttet, at Johanna Möller var synderen, siger Catarina Lundbäck, executive producer af serien fra Alaska Film & TV.

I august 2016 blev politiet kaldt ud til et øde sommerhus udenfor den svenske by Arboga, hvor de fandt Johanna Möllers far myrdet og hendes mor hårdt såret. Året før blev Möllers mand fundet druknet på mystisk vis på nøjagtig det samme sted. Da Johanna Möller og hendes 20-årige kæreste Mohammad Rajabi bliver anholdt i Arlanda Airport, starter en af de mest intense mediedækninger oplevet i Sverige.

Frem til dommen i august 2017 bidrager Johanna Möller selv til den store medieinteresse via sine handlinger, både i løbet af efterforskningen og i kraft af sin fortid. Da hun bliver løsladt få dage efter anholdelsen, laver hun for eksempel et tv-interview om mordet, og i de mange politiafhøringer ændrer hun forklaring så mange gange, at det nærmest bliver umuligt at afgøre, hvad der er sandt og falsk. For eksempel hævder hun at have prostitueret sig selv, en påstand hun senere trækker tilbage.

Andre belastende oplysninger er den livsforsikring, hun har købt i sin mands navn, og som hun har travlt med at få udbetalt efter hans død, samt de billeder, hvor hun angiveligt har sex med uledsagede mindreårige flygtningedrenge, der var afhængige af hende og det familiehjem, hun drev. Uge efter uge udkommer der nye historier om Möller i den svenske presse, og snart dannes et billede af en manipulerende og iskold kvinde. Et monster, der fortærer alle omkring sig.

Spørgsmålet er, hvor meget dette billede påvirkede hendes chancer for en retfærdig rettergang?

– Krimidokumentarer er et vigtigt fokus for Viaplay, og det område omfatter også at stille de svære spørgsmål omkring retssikkerheden i vores samfund. Vi kender alle mere eller mindre til Johanna Möllers historie, men dokumentarserien fokuserer på selve efterforskningen bag hendes dom. Det solide detaljearbejde, der er udført, finder huller i efterforskningen og sår tvivl om, hvorvidt hun fik den rigtige dom. For mig rejser det også spørgsmål om, hvorvidt alle, der var involveret i den tragiske sag, virkelig er blevet dømt, siger Filippa Wallestam, EVP og Chief Content Officer hos NENT Group.

I den tredelte dokumentarserie undersøges både politiets efterforskning samt dommene over Johanna Möller. Flere af Sveriges bedste juridiske eksperter medvirker, heriblandt den legendariske mordefterforsker Bosse Åström, retsmedicineren Sonny Björk og advokat Marko Tuhkanen, der har specialiseret sig i mangelfulde retssager. I serien medvirker også politiets efterforskningsleder samt den anklager, der dømte Johanna Möller.

’Johanna Möller – Sveriges mest forhadte kvinde’ er produceret af Alaska Film & TV. Executive producer er Catarina Lundbäck, instruktør og redaktør er Hugo Ullberger, redaktør og reporter er Anna-Maria Stawreberg og producer er Jonas Mattsson. Executive producer hos NENT Group er Magnus Coinberg.

LoadingTilføj Favoritlisten Favoritliste
JustWatch – Hvor kan det streames?
Kilde: Viaplay presse

Få Ugens TV og Streaming Tips tilsendt som nyhedsbrev hver fredag


Back to top button