TV-Nyt

Danskere i verden

Fra den 12. marts rejser Stéphanie Surrugue gennem historien og over seks kontinenter for at brede fortællingerne ud om nogle af de danske udvandrere, der har sat aftryk i verden – både i fortiden og lige nu.

Det sker i dramadokumentar-serien ‘Danskere i verden’, der i seks afsnit fortæller, hvilke spor danskerne har sat, og hvad man ude i verden egentlig forbinder med Danmark. Med temaet og serien ’Danskere i verden’ ønsker DR med udgangspunkt i vores kulturarv at give indsigt i, hvad det er for en historie, vi som folk er rundet af.

I serien ’Danskere i verden’ besøger Stéphanie Surrugue de seks beboede kontinenter: Oceanien, Latinamerika, Nordamerika, Europa, Afrika og Asien.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Hun begynder længst væk fra Danmark – i Oceanien, hvor danske udvandrere har været med til at opbygge nationer og stadig gør det den dag i dag. Hun møder Anne-Sofie Gerhard, som er FN-udsending i Vanuatu og arbejder for foden af rygende vulkaner. I Australien kravler Stéphanie ned i skræmmende og mørke minegange i sporene på de danske guldgravere, der i 1800-tallet søgte lykken i de farlige miner. I Latinamerika rejser hun ned ad Argentinas floder og kæmper sig gennem tæt jungle for at finde det danske forsamlingshus Haabet i byen Eldorado.

Drømmen om Amerika har gennem historien lokket tusindvis af danskere over Atlanten. Tag Karl Dane – en fattig familiefar, der endte som en stor stumfilmstjerne i Hollywood. Surrugue bliver også inviteret indenfor hos trommeslageren Lars Ulrich fra bandet Metallica, som i den grad er inkarnationen af den amerikanske drøm.

I Asien går rejsen blandt andet til Filippinerne og øen Palawan, hvor Christian Eyde Møller lever og arbejder med det lokale stammefolk. Og i Indien besøger Stéphanie Surrugue missionær Anne Marie Petersens pigeskole, som har givet tusindvis af indiske piger en uddannelse, de ellers ikke ville have fået.

I Europa er seerne med, når vi dykker ned i den utrolige historie om fem søstre, der i 1800-tallet var feminister forud for deres tid og i Afrika møder vi storvildtjæger Natasha Illum Berg, men også efterkommerne af slaveejer Wulff Joseph Wulff, som vidner om, at dansk udvandring ikke altid udelukkende har bragt gode ting med sig.

Danskere i verden er i seks afsnit og sendes på DRTV og på DR1 fra den 12. marts

Danskere i verden

Dokumentar
12 mar 2023
LoadingTilføj Favoritlisten Favoritliste
JustWatch – Hvor kan det streames?
Kilde: DR presse

Få Ugens TV og Streaming Tips tilsendt som nyhedsbrev hver fredag


Back to top button