AV-Receiver

Pioneer VSX-S510 Slim Line AV-Receiver

Vil din bedre halvdel ikke have en stor hjemmebio forstærker indenfor dørene? Så leder du måske et kompromis med større spouse acceptance factor / wife acceptance factor, som det ofte kaldes i USA. Altså et produkt der er mere acceptabelt i størrelse og design.

I mange år har gode AV-forstærkere til Hjemmebiografen været nogle temmelig store kasser. Men ligesom vi er gået fra gammeldags billedrørs-tv, der fyldte en del, så der nu får alvor også på AV-Receiver fronten ved at komme gang i en tendens mod mere Slim Line produkter.

Et eksempel på en sådan er Pioneers VSX-S510, som vi kigger nærmere på i denne anmeldelse, men vi har også anmeldt Yamaha RX-S600D der også er en Slim AV-Receiver.

Introduktion

Pioneer VSX-S510 er en 2013 model, der blev lanceret i september måned.  På trods af sin fysiske størrelse, så er der ikke sparet på mulighederne, der er både support for 4k Ultra HD-pass-through, Internetradio, AirPlay support, HDMI MHL, Spotify Connect og HTC Connect support for bare at nævne nogle.

Der er tale om en 6.2 AV-receiver på 110 Watt.  Der er tilslutningsmuligheder til aktive subwoofer enheder, eller du kan benytte én af de 6 udgange til en passiv subwoofer eller surround back højtalere.

Der er naturligvis understøttelse af Dolby True-HD og DTS HD-Master Audio

Design og leveringsomfang

Der er som sagt tale om en såkaldt slim line receiver, der har en højde på 85 mm og dybde på 317 mm. Den er omtrent halvt så høj som den Denon receiver vi tidligere har anmeldt, så det er en størrelsesforskel man bemærker. Den virker rent visuelt dermed ikke så klodset, som normal størrelse AV-receivere ofte har en tendens til.

I højden så er Pioneer også mindre end Yamaha’s Slim Line bud RX-S600D.

Pioneer VSX-S510 kan fås både i sort og i sølv. Modellerne hedder hedder henholdsvis VSX-S510K og VSX-S510S.

Fronten er også ganske fint afdæmpet design, vi finder ikke et væld af knapper. De mest synlige er standby knap og input vælger og volume kontrol, men under displayet i midten er der også meget diskrete knapper til blandt justering af blandt andet surround lyden.

Der er på fronten en mini jack audio udgang til hovedtelefoner og tilslutningsmulighed til den medfølgende lydoptimeringsmikrofon.

Tilslutninger

Selv om der er tale om en kompakt AV-receiver, så er den egentlig ganske godt udrustet på tilslutningssiden.

På fronten er der HDMI MHL indgang og en USB tilslutningsmulighed samt for hovedtelefon og mcacc mikrofonen.

På bagsiden finder vi:

  • 5 x HDMI ind
  • 1 x HDMI ud
  • 1 x analog lyd ind
  • 1 x Subwoofer Pre Out
  • 1 x Surround back pre out
  • 1 x optisk lyd ind
  • 1 x coaxial lyd ind
  • 1 x Lan port
  • 1 x WLAN adapter port (adapter medfølger ikke)
  • FM/AM tilslutninger
  • 6 højtaler tilslutninger

Den analoge lydindgang, optisk og coaxiale er såkaldte assignable, de kan enten opsættes til TV eller CD. Hvis du bruger Audio Return Channel, så er det kun CD indgangen der er ledig. Skift af assignable enhed sker via Signal Sel knappen.

HDMI-Version er 1.4b, med Audio Return Channel, 3D support og CEC styring. Vi har testet CEC og ARC uden problemer med vores Panasonic Plasma TV.

Vi har testet Pioneer VSX-S510 med kablet netværk, trådløst er en mulighed, hvis du tilkøber en WLAN adapter. Der er også mulighed for at købe bluetooth adapter (ASBT-200).

Fjernbetjening

Fjernbetjeningen ligner de fleste til AV-receivere der er mange knapper og nogle er lidt små, specielt de 4 omkring navigeringsknapperne i midten. Man kunne ønske, at Pioneer havde trimmet lidt på antallet af knapper på fjernbetjeningen. Den tidligere anmeldte Denon receiver havde en mere enkel og overskuelig fjernbetjening, så det kan godt lade sig gøre.

Fjernbetjeningen er forholdsvis let og kan virke lidt glat at holde ved.

Pioneer tilbyder også en fjernbetjeningsapp, den omtaler vi senere under Multimedia og Netværk afsnittet.

Installation og betjening

Når du tænder for Pioneer VSX-S510 første gang er der ikke nogen installationsguide. Forstærkeren starter bare op og er klar til brug.

Du finder skærmmenuer på receiveren under Home Menu knappen på fjernbetjeningen, og her skal du altså ikke rent grafisk ikke forvente noget. På skærmmenu udseendet føler man sig sat mange år tilbage, for det er virkeligt old school uden nogen form for pynt. Selv om Pioneer VSX-S510 ikke er high end, så er det trods alt lidt skuffende.

Det kan anbefales at køre lydoptimeringsprogrammet. Pioneer’s lydoptimering hedder MCACC, og det analyserer det eksisterende lydfelt ved hjælp af den medfølgende mikrofon. Først finder MCAAC ud af din højtalerkonfiguration, og derefter justeres der efter hver højttalers virtuelle størrelse, niveau, afstand og respons for at finjustere systemet i forhold til rummet.

Du kan naturligvis også selv gå ind og justere i de enkelte parametre.

En anden menuindstilling der kan være aktuel er HDMI Setup. Her kan du aktivere Audio Return Channel og HDMI CEC styring. Så kan du få TV lyden fra din fladskærm og få receiveren til automatisk at slukke og tænde sammen med dit tv.

Pioneer VSX-S510 er ganske enkel at sætte op, der er ikke så mange muligheder at vælge imellem, så man bliver ikke forvirret. 

Multimedia og Netværk

Også på mediefronten er Pioneer VSX-S510 godt med. Der er understøttelse af Airplay,  Internetradio, DLNA 1.5 / Windows 8 Streaming Client, og receiveren kan også håndtere højkvalitetsformater som AIFF, WAV og FLAC op til 192 kHz 94 Bit / ALAC op til 96 kHz 24 Bit.

Medieserver og Internet radio funktionerne præsenteres i modsætning til receiverens øvrige menuer i et mere grafisk design. Dog virker det som det ikke er fuld HD opløsning, skærmgrafikken fylder ikke hele skærmen, og billedet står lidt uroligt i hvert fald på vores plasma fladskærm.

Vi kunne få adgang til flere netværksenheder og fint afspille musik fra disse. Også Play to funktionen i Windows 7 kunne fint afspille mp3 direkte på receieveren.

Spotify findes ikke som direkte mulighed på receiveren, her skal du bruge en smartphone eller tablet og forbinde via Spotify Connect.  Spotify minder om Apples AirPlay, men i modsætning til AirPlay, hvor musikken streames fra iPhone, iPad eller iTunes, så bruger Spotify Connect kun app’en som fjernbetjening, der synkroniseres med anlægget. Selve afspilningen finder sted i lydanlægget via nettet.

Lidt sjovt så er receiverens sprogindstillinger med mere også at finde under netværksmenuen.

Pioneer ControlApp

Udover den fysiske fjernbetjening så kan du også betjene Pioneer VSX-S510 via en app til Andorid og iOS. Pioneer ControlApp er gratis og virker fornuftigt. Er du på samme netværk som receiveren, så bliver den automatisk fundet af app’en, og du er klar til at bruge din telefon eller tablet som fjernbetjening med det samme. Der er desværre ikke tablet optimeret udgave af app’en, men du kan bruge smartphone udgaven.

På hovedskærmen i app’en har du en stor volumeknap, en standbyknap og diverse knapper til surroundlyd indstillinger med mere. Klikker du på pil knappen, så kommer du over på en skærm med input valg.

Her kan du f.eks. også vælge Internet Radio eller Medieserver, og her har app’en sin styrke i forhold til at give en bedre visuel visning og enkel betjening end det er tilfældet med den fysiske fjernbetjening og på din tv-skærm.

Vi kunne også afspille musik fra vores HTC One på receiveren.

Lyd

Nok er Pioneer’s slim line receiver fysisk slank, men den leverer en fyldig lyd. Den kan godt fylde selv en stor stue med masser af lyd både i forhold til film lyd og musik. I forhold til film så er der ofte store og pludselige kontraster, og det håndterer receiveren fint.

I forhold til mere krævende musik genrér, så fornemmer vi en smule tendes til at lydoplevelsen bliver lidt unuanceret og mister lidt rummelighed, i takt med at man skurer op for volumen. Men ikke i en grad, så det gør at det bliver et kæmpe problem.

Der er diverse surround lydprogrammer som ECO 1, ECO 2, Action, Drama, Advanced, Sports, Classical, Rock / Pop, Extended Stereo, men vi har primært afprøvet stereo, dolby og dts lyd.

Pioneer VSX-S510 vs Yamaha RX-S600D

Eftersom vi har haft lejlighed til at teste disse 2 slim line AV-receivere samtidigt, så synes vi det var oplagt at sammenligne de to på en række punkter herunder.

Pioneer VSX-S510 – vores vurdering

Pioneer VSX-S510 er en moderne kompakt AV-receiver, der først og fremmest må tiltale dem der mener at størrelsen gør en forskel. Som hjemmebio forstærker tilbyder den rigtigt meget af det der efterspørges lige nu. Du har adgang til enkelt at afspille indhold på receiveren, også fra mobile enheder via AirPlay eller DLNA. Det er et hit her i husstanden ikke mindst hos kæresten, der gerne vil have bedre lyd end på den bærbare. Og muligheden for at betjene receiveren via Pioneers app kan også anbefales, ikke mindst i forhold til webradio og musik fra medieserver funktionerne.

På et punkt føles Pioneer VSX-S510 dog lidt gammeldags, og det er forhold til skærmgrafikken, der er kedelig og virker lidt todelt, når man har en rent tekstbaseret hovedmenu og en mere grafisk menustruktur for de netbaserede tjenester receiveren tilbyder.

Lydmæssigt så klarer Pioneer VSX-S510 sig fint i hvert fald i denne prisklasse, men den kan efter vores vurdering ikke helt måle sig med Yahama RX-S600D i forhold til naturlighed og rummelighed i lydoplevelsen.

DIGITALT.TV takker AV-Connection.dk for at stille en Pioneer VSX-S510 til rådighed for denne anmeldelse.

cshow

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard