GuidesParabol installation

Parabol installation – sådan gør du

feature parabolinstallering

Parabol opsætning gør det selv?

Er du lidt af en handyman med en portion tålmodighed, og har du ikke noget imod at bore huller og evt. kravle på stiger, så kan det måske ligefrem være en udfordring at sætte din egen parabol op.

Parabolopsætning – placering

parabolhorisontParabolen skal pege mod sydhorisonten, og der skal være frit udsyn. Du skal have frit udsyn mod syd, der hvor parabolen skal sidde. Det der med placeringen skal altså overvejes nøje. Man kan sagtens bruge en husgavl, mur osv.

Afstand forhindring parabolParabolens sigtelinie mod satellitten skal være fri for umiddelbare forhindringer. Enkel regel er at afstand til forhindring (træer el.lignende) skal være dobbelt så stor som højden på forhindringen. Men det afhænger af den satellit du vil modtage fra.

En nem måde at vurdere det på er via dishpointer.com. Her kan du vælge din adresse og den satellit du ønsker at modtage tv fra.

Så kommer der en sigtelinje mod satellitten med billede fra Google Maps.  Se billedet herunder

dishpointer forhindringKlikker du på show obstacle (line of sight checker), så kommer der en markør frem på kortet, som du trække i og så viser afstand til forhindring/højde maks på forhindring.

Hvis din parabol sidder to meter oppe så lægger du 2 til højden som vise ved markøren. Altså kan forhindringen være 2 meter tættere på end det der angives, fordi den er monteret i to meters højde.

Har du en SmartPhone eller iPad 2, så kan du benytte den til at finde ud af om den parabol placering, du har tænkt den på, giver fri udsigt til den eller de satellitpositioner.

Et eksempel på en sådan applikation er Dish Pointer  der fås både til iPhone 4/iPad 2 og Android.

Du kan se herunder, hvordan den virker.

Alternativ App Satfinder

Til iPhone er der også en anden App mulighed, nemlig Satfinder lavet af  Ralf Andrae, der både kan hjælpe i forhold til om der er frit udsyn til satellitter og også med justeringen af parabolen.

I denne App angiver du først din parabolstørrelse. Derefter vælger du den satellit du vil finde. Denne app koster kun 12,- kroner og er dermed billigere end Dishpointer App’en.

Se video herunder

SatFinder for iPhone

SatFinder for iPhone

Overvej også adgangsforholdene i forbindelse med opsætning og eventuelle efterjusteringer, skift af LNB (mikrobølgehoved),fjernelse af sne osv. Kan du leve med og har du mulighed for en løsning med gode adgangsforhold er den efter digitalt.tv’s mening at foretrække. Er der ingen forhindringer, opnår du ikke et bedre signal ved at sætte parabolen højere.

Opsætningen af selve vægbeslaget, gavlbeslag bør sidde på en hel lodret flade, det er det mest optimale, når der skal justeres. Det er klart bedst at beslaget er i lod.

Opsætningen skal være solid og kunne klare vind og vejr. Vær opmærksom på at f.eks. en trægavl på et hus kan være problematisk, da den vil give sig med tiden. Opsættes parabolen på maste skal denne naturligvis også være godt forankret og i lod.

Parabol indstilling & justering

Efter den praktiske opsætning af parabolen, skal den jo også indstilles til at fange signalerne. Der er flere muligheder at gøre det på. Den gamle med at et familiemedlem råber ud til farmand, mens han drejer på antennen, er så at sige umulig. Det er faktisk nødvendigt at have mulighed for at selv at se, hvad man foretager sig. Der kan bruges såkaldte sat-findere, som kan erhverves fra nogle hundrede kroner.

Er din parabol blæst ud af kurs i stormvejr? – Læs vores guide til finjustering her

satmeters

De billigste af disse er et lille apparat med medfølgende øreprop, hvor der kan høres en hyletone som ændres efter signalstyrken.
Hvis du har mulighed for at se tv’et, mens du drejer parabolen, og har en del tålmodighed kan det også lade sig gøre at pejle sig ind på denne måde.Mange modtagere har en visuel signalmåler i skærmmenuen, men den kan være lidt tid om at give udslag, så små bevægelser. Det er denne metode jeg selv oftest anvender.

retning1Du skal justere parabolens hældning også kaldet elevationen. Den skal nærmest stå lodret, hvis vi taler om 1 vest/5 øst.

retning Du skal naturligvis justere parabolens retningen  f.eks. sådan at du får peget den ind på 1 grad vest. Stik syd spænder i Danmark fra omkring 13 øst på Sjælland til omkring 10 øst i Midtjylland, som du kan se på Azimut i tabellen nedenunder. Du kan også besøge den glimrende side http://www.satlex.org/da/azel_calc.html der kan hjælpe dig på vej. Skal parabolen f.eks. pege på 5 grader øst, så skal parabolen, hvis du står bagved, parabolen drejes lidt mod højre i forhold til stik syd.

1 grad vest eller 5 grader øst, burde ikke være svær at finde.

dish15
Har du en parabol med to lnb’er f.eks. til modtagelse af både 1 vest/5øst, så indstil parabolen til 1 grad vest. 5 grader øst lnb’en skal sidde til venstre for 1 vest lnb’en, når du står foran og kigger ind i parabolen. Når en kanal står helt stabilt kan du formentlig også regne med, at alle de øvrige kanaler på denne satellitposition er modtagbare. Du bør dog finindstille og tjekke, at du helt har ramt plet og tag dig god tid til dette og få pejlet ind præcist, hvor der er mest signal. Vi taler altså næsten om millimeter nøjagtighed i denne fase. En optimalt indstillet parabol giver bedre vejrreserve i dårligt vejr, en dårligt indstillet parabol vil give korte frysninger i billedet eller længere udfald.

Tjek at kanalerne er forudprogrammet rigtigt på modtageren.

Parabol tilslutning

Du bør klart anvende dobbeltskærmet coax kabel beregnet til parabol modtagelse. For en mere udførlig artikel om valg af ordentlig kabel læs artiklen Antennekabel – kvalitet og råd

Herunder et billede af hvordan f-stik monteres. Køb stik og kabler nemt og bekvemt hos AV-Cables.dk reklame-link

fconnection

Monteringsvideo for montering af F-con F2 Com-C Comega DG123ZH

F-Stik montering

F-Stik montering

Det vigtigt at sørge for at beskytte kabler mod fugt. Det sker bedst med såkaldt selvvulkaniserende tape, der vikles omkring stikket/kablet på LNB’en. Alternativt kan du også få beskyttelseskappe med gelindlæg.

Vil du lave professionel løsning på stikfronten så benyt kompressionsstik, men det kræver værktøj. Læs mere i artiklen: Brug de rigtige f-stik – det betaler sig

Forstyrrelser

Oplever du forstyrrelser kan årsagerne være følgende:

Dårligt justeret parabol eller forhindring f.eks. træer der påvirker parabolens modtagelseslinie i forhold til satellitten. Fugt i stikket ved LNB’en. Dårlig DiSEqC switch. Ekstremt uvejr kan give udfald på selv optimalt indstillet paraboler.

Ved forstyrrelse på enkelte frekvenser, så er det værd at være opmærksom på at trådløse DECT telefoner kan genere signalet i kablet. Symptomerne på dette problem kan ses ved at enkelte frekvenser er meget dårlige i forhold til andre og har udfald. Oplever du dette må du forsøge at flytte din DECT telefon’s basestation og/eller investere i endnu bedre afskærmet kabler. Der kan fås kabel med 4 dobbelt skærm.

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard