Panasonic FX700 – TX-55FX700 Test
Test TV Panasonic FX700
Introduktionspris: 9999,- 55″
Tjek dagspris
Findes i: 49, 55, 65″
Vi skriver april 2018, og dermed er de første 2018 TV på vej på markedet. Her i april kommer Panasonics nye mellemklasse LCD TV model FX700 på markedet.
Hvad får du for dine penge i denne prisklasse, det har vi kigget nærmere på.
Produktet er stillet til rådighed af Panasonic, hvorfor vi skal markere denne test med annonce. De har ikke haft indflydelse på vores vurdering.
Anmeldelse
Design
Designet på FX700 falder i vores smag. Kanten omkring skærmen er i mørkegrå børstet metal med matchende fødder til. Det er en velvalgt farve, der giver et roligt afdæmpet udtryk, frem for for eksempel et skinnende krom design, der kan distrahere fra selve skærmen.
Panasonic har ligesom tidligere år deres såkaldte Switch Design på denne model. Det betyder, at du kan have fødderne monteret på to forskellige måder, enten bredt eller mere smalt. Således kan tv’et også placeres på tv-bord, der ikke er helt så bredt som selve tv’et.
Det er enkelt at montere fødderne, de skubbes bare på plads, der skal ikke skrues skruer i eller noget.
Du kan naturligvis også vælge at vægmontere skærmen, der angives til at være 20% tyndere end 2017 modellen i samme serie.
Byggekvaliteten synes god med fin afslutning i hjørnerne og et generelt indtryk, der ikke virker plastik agtigt.
Fjernbetjening
Den medfølgende fjernbetjening er klassisk Panasonic. Her er alt som det plejer, altså en forholdvis stor fjernbetjening, generelt med en fin placering af knapperne, der er forholdsvis store.
Toppen af fjernbetjeningen er med børstet metal look, som matcher tv’et ret fint, men det er altså plastik.
Der er dedikeret Netflix knap, men derudover er der også mulighed for at opsætte en valgfri app til knappen My app, der dog, måske lidt upraktisk, er placeret nederst på fjernbetjeningen.
Man kan måske diskutere, om der er lidt for mange knapper, men der er da nogle genveje til ting med disse som f.eks. direkte skift af billedeindstillingen uden at skulle igennem flere menuer.
Panasonic holder også fast i basal betjening på tv’ets bagside.
Teknik
Panasonics FX700 model er en mellemklasse model, så i forhold til LCD TV topmodellen FX780 er der nogle ting du må undvære.
- Du får ikke Panasonics allerbedste billedeprocessor (HCX)
- Ikke liges så avanceret local dimming, optimal lysdæmpning ved mørke scener.
- 700 serien har et lavere lys output end FX780
- Der er tuner til DVB-C/T2 og DVB-S2 signal, men altså ikke twin tuner på disse.
- 1 HDMI port mindre på FX700 (3 ialt)
700 serien har dog support for HDR10+ standarden og HDR Brightness Enhancer, som skal hjælpe HDR indhold til at fungere mere dynamisk med scene for scene optimering, eftersom det meste indhold jo foreløbig er i traditionel HDR10.
I forhold til den billigere FX600 serie, så er FX700 bedre i forhold til:
- En bredere farvepalette
- Mere lysstyrke mere optimal HDR oplevelse
- Bedre local dimming, altså mere optimal lysdæmpning ved mørke scener.
Tilslutninger
Panasonic FX700 modellen tilbyder 3 HDMI tilslutninger. 2 vender til siden og 1 bag ud. HDMI port 2 har Audio Return Channel til brug med AV-Receiver eller soundbar med HDMI tilslutning. I forhold til den dyrere FX780 model, så har FX700 altså en enkelt HDMI tilslutning mindre. Alle tre porte er dog kompatible med Ultra HD enheder.
Der er i alt 3 porte til USB enheder, hvor af den ene peger til siden.
De tilslutninger man typisk benytter mindst, som komponent video og analog video samt netværkstilslutning, er gemt under sin egen dækplade.
FX700 har tuner til henholdvis satellit og antenne/kabel-tv. Som tidligere nævnt er der dog ikke twin tuner på disse indgange.
Der er 1 port til kortlæsermodul, så du f.eks. kan modtage betalings-tv fra Boxer.
Installation
Opsætningen af FX700 modellen er traditionel med valg af sprog, opsætning af netværk og kanalsøgning.
I forhold til kanalsøgning, så er der mulighed for YouSee optimeret søgning i forhold til kabel-tv, men også andre kabel-tv udbyder kan naturligvis modtages.
Vi har testet med Boxer TV altså via almindelig tv-antenne samt Canal Digital via parabolantenne.
Du skulle kunne også benytte Panasonic tv’et her med Viasat via deres kortlæsermodul. De er også med på listen over DVB-S kanalsøningsmuligheder.
Der på parabol-tv delen support for DiSEqC og enkeltkabel lnb.
Både alle terrestriske kanaler og Canal Digital kanaler blev fundet, sidstnævnte endda lynhurtigt.
Betjening og Smart TV
Alt kan synes ved det gamle hos Panasonic på brugeroverfladen. Skærmmenuerne er som de plejer at være, og selv om det måske ikke virker som det mest moderne, så ved vi ved der er en del, der er glade for Panasonics måde at gøre tingene på.
Panasonic har dog lavet en opdateret Smart TV brugeroverflade My Home Screen 3.0, der nu fungerer som bundmenu. Det er en klar forbedring i forhold til versionen fra tidligere år. Det bliver mere minimalisktisk og mindre påtrængende end den gamle version, der overtog hele skærmen.
Trykker du på Home knappen, får du som standard en bundmenu med Live TV, Apps menu og enheder. Her kan du også tilføje apps selv, f.eks. Netflix, Amazon og Viaplay, eller eksterne signalkilder som HDMI eller måske adgang til din Plex server. Det er blot at klikke på Options knappen ud for den givne app eller signalkilde og vælge tilføj til hjemmeskærmen.
My Home Screen 3.0 er nu en rulle menu, så trykker du pil ned, så får du kanalliste med programtitel. Her er der også små billeder, men det er ikke programbilleder, men bare nogle faste programgenre billeder. Når nu pladsen er der, så havde rigtige programbilleder været at foretrække, men det ville selvfølgelig nok kræve samarbejde med ekstern EPG partner ala Gracenote.
Der er også en YouTube sektion og mulighed for at rykke rundt på rækkefølgen af fanerne eller helt gemme nogle.
Ruller man helt op så er der en søgefunktion. Eftersom der ikke er mikrofon i den medfølgende fjernbetjening, så kræver stemmesøgning, at du anvender Panasonics remote app til smartphone eller tablet.
Du kan se en videodemo af My Homescreen 3.0 herunder
Panasonic holder igen i 2018 fast i deres Firefox OS som Smart TV platform og antallet af tilgængelige apps på denne er lidt begrænset. Men du finder da:
- Netflix
- Viaplay
- Amazon Prime Video
- Blockbuster
- SF Anytime
- YouTube
Netflix, Amazon og YouTube er alle med Ultra HD / HDR mulighed.
I My Homescreen er der også en sektion til Optaget TV.
Tilslutter du en USB harddisk til skærmen, så er der mulighed for at optage tv, f.eks. når du ikke er hjemme. Men du kan ikke optage en ting og se noget andet, eftersom der ikke er tale om en model med Twin tuner.
Billedkvalitet og lyd
Vi er i mellemklassen hos Panasonic, så vi finder ingen ISF billedeprofiler på denne skærm. Den mest optimale billedeprofil, og den vi anbefaler du vælger, er True Cinema. Husk at vælge den på alle inputs du måtte bruge, altså indbygget tuner og HDMI indgange.
Som det kan ses på nedenstående målinger, så får du med standard billedindstillingen Normal et alt for blåt (koldt) billede.
Slå overscan fra
Panasonic har som tidligere fortsat overscan slået til som standard, hvilket du klart bør slå fra. Husk at gøre det på alle signalkilder du ser fra (indbygget tuner / HDMI indgange).
Målinger / kalibrering
Som tidligere nævnt, så er True Cinema billedeprofilen den mest korrekte indstilling, du kan vælge.
Vi lavede en måling af denne og på vores eksemplar var den rimelig justeret, omend både hvidbalancen og farverne kunne kalibreres ind mere præcist med vores måleudstyr. Panasonic har fine justeringsmuliger i forhold til kalibrering blandt andet med 12 punkts justeringsmulighed på hvidbalancen.
Sortniveau
IPS paneler plejer ikke at være med et imponerende sortniveau, og det gælder også FX700 modellen her. Der kan Panasonics lysdæmpning i mørke områder, der hedder Adaptiv baglyskontrol i billedeindstillingsmenuen, ikke udrette mirakler. Vores test med en hvid firkant bevæger sig på en sort baggrund, viste at skærmen er inddelt i på midten i to dele i forhold til lysstyring.
Det er mest synligt i et mørkt rum, hvor man særligt lægger mærke til at det hele står lidt udvisket og gråt. Det går naturligvis også ud over HDR oplevelsen. Er man til film og serier i mørke omgivelser, så kan et OLED TV her være klart bedre.
Farver
I forhold til farveskalaerne så viste vores målinger at FX700 modellen her dækker ikke helt så bredt et farvespektrum som vi har set på visse andre modeller. I forhold til P3 skalen måler vi 86,6 %.
Betragningsvinkel
Med IPS panelet så er billedekvaliteten ganske god, også når du ikke sidder helt midt for.
Men det kan klart anbefales, at man ser på skærmen i øjenhøjde, Står du f.eks. og kigger ned på skærmen skråt for, så er der en betydelig forringelse.
Ensartet lysniveau
Der er et rimeligt ensartet lysniveau på skærmen, men der er jo tale om en kantbelyst skærm, så der kan anes forskelle. Kigger man på hjørnerne, så bemærker man lidt mørkere områder yderst, mest synlige i de nederste to hjørner.
Rent lysstyrkemæssigt så målte vi en maks ydelse ved 5% vindue på 457 Nits.
Bevægelse
Panasonic tilbyder flere bevælgesoptimeringsnivauer. Minimum synes umiddelbart at være den optimale indstilling, såfremt du vil undgå den såkaldte Soap Opera effekt på film. Der er også en Clear Motion indstilling, du kan prøve, men så skal du nok skrue op for baglyset, for det ikke bliver for mørkt.
Dirty Screen er en effekt på IPS skærme, der typisk kan ses ved panoreringer henover typisk f.eks. en lys himmel eller en grøn græsplæne. Her kan det fremstå, som om der sidder noget på glasset på skærmen. Det kan også anes af og til på FX700 modellen her desværre.
Vi har ikke måleudstyr til at måle input lag, så det kan vi ikke oplyse om, men der er en Game skærmindstilling.
Lydkvalitet
Panasonic FX700’s indbyggede lyd er som forventet ikke nogen stor oplevelse. Det lyder som på så mange andre TV ret indelukket og fladt. Her vil en god soundbar eller et rigtigt anlæg gøre en stor forskel.
Konklusion
Panasonics FX700 er et fornuftigt mellemklasse tv i et elegant design. Panasonics nye version af deres Homescreen brugeroverflade er en positiv oplevelse, der virker mere minimalistisk og brugervenlig end tidligere. Der er her en logisk betjening og fin hastighed i menuerne.
Med sit IPS panel, så giver skærmen her dog ikke en optimal billedeoplevelse, særligt hvis du er meget til serier og film. Vi savner altså noget på sortniveau, og også den såkaldte Dirty screen effekt kan virke distraherende. Selv om IPS paneler har bedre betragtningsvinkler end VA paneler, så havde vi foretrukket at Panasonic havde holdt fast i VA panelet, som det var tilfældet på 2017 modellen EX700.
Med en introduktionsprisen på 9999,- her ved lanceringen, så er vi oppe i en prisklasse, hvor der rent billedekvalitetsmæssigt er bedre alternativer, men forventeligt så har prisen jo med at falde, og det kan naturligvis gøre modellen her mere interessant på sigt for nogle.
[rwp-review id=”0″]
Specifikationer
Bestil SkyShowtime Premium til halv pris her
reklame-link