Kabel-TVHarddiskoptagere

Panasonic DMR-BCT73

Hvorfor er der ikke billeder i denne anmeldelse? Denne anmeldelse er så gammel at vi på daværende tidspunkt benyttede en metode til billedeindhold som vi er gået væk fra. Desværre har det vist sig for ressourcetungt at konvertere billederne, så vi har fravalgt dette for produkttest, der er af ældre data.

Præsentation

Vi anmeldte i slutningen af august den tyske 2013 High End Blu-ray / Harddiskoptager model fra Panasonic (BCT-730), dengang viste vi endnu ikke, at der var en nordiske modeller på vej. De kommer i danske butikker til oktober, og DIGITALT.TV er blandt de første, der har fået et eksemplar til anmeldelse.

Der findes følgende nordiske 2013 modeller begge med dobbelt kabel-tv tuner:

  • DMR-BCT73, Harddisk 500 GB, Sort (den vi anmelder her)
  • DMR-BCT83, Harddisk 1 TB, Sølv (identisk bortset fra farve og harddisk størrelse)

Priserne er vejledende henholdsvis 5.500,- og 6.500,- kroner, så vi er bestemt i den dyre end af markedet. De tyske modeller er noget billigere, hvis du køber i tyske butikker.
Se sammenligningstabel over både tyske og nordiske modeller fra Panasonic her

Testmiljø: Testet med kabel-tv fra Stofa

Lancering: Oktober 2013

Firmware version testet: 1.20

Det får du:
1 x Panasonic DMR-BCT73
1 x Antennetilslutningskabel
1 x Strømkabel
1 x Fjernbetjening
2 x AA Batterier
1 x Manual (dansk)

Pristjek – klik her

Strøm: Standby 0,2W / 4.0W / 34W i brug

Design og tilslutninger

Design og finish ligner den tyske model vi testede i august på en prik.  Designmæssigt bliver man ikke udfordret, det er klassisk design i sort metal, som ser flot ud. Der er bestemt ikke tale om en kompakt enhed, men der er jo også både blu-ray og harddisk inden i. DMR-BCT73 måler 430 x 59 x 238 mm og vejer 2,9 kg. Generelt virker den godt og solidt bygget.

På toppen er der knapper til standby og åben/luk Blu-ray drevet, men generelt så er fjernbetjeningen helt nødvendig for betjening.

Fronten, der kan vippes ned er med blank mørk spejllook, bag denne finder vi Blu-Ray drevet, USB tilslutning, SD kortlæser, betjeningsknapperne stop og play, samt 2 CI+ port til udvidelse med kortlæser moduler, f.eks. fra YouSee eller Stofa.

Displayet på fronten er let læseligt også lidt på afstand.

På bagsiden af Panasonic DMR-BCT73 finder vi:

  • 1 x Scart
  • Analog lyd ud
  • Optisk digital lyd udgang
  • Coaxial digital lyd udgang
  • USB tilslutning
  • HDMI ud
  • Ethernet 10/100 netværkstilslutning
  • Antenne ind (Til kabel-tv DVB-C)
  • Antenne ud

Desuden har Panasonic DMR-BCT73 også indbygget WLAN, altså trådløst netværksfunktion, så du kan koble den til dit hjemmenetværk uden kabel. Det er WLAN antennen, der stikker lidt ud på bagsiden.

Altså samlet set et ganske flot udvalg af muligheder. Der er køler indbygget, men denne kører kun efter behov og støjer ikke generende.

Medleveret er en manual på dansk, som dog endnu ikke var klar, da vi testede. Du får desuden en fjernbetjening + 2 AA batterier, coax tilslutningskabel, strømkabel. Coax tilslutningskablet bør du nok bare smide væk, det virker meget tyndt og dårligt afskærmet, uden vi dog har skåret kablet op for at tjekke det. Du skal også selv have et HDMI kabel, det følger heller ikke med. Panasonic er generelt ikke rundhåndet med tilbehør, heller ikke på temmelig dyre maskiner som denne…

Strømmæssigt så ligger Panasonic’en her i den strømbesparende tilstand på et standby forbrug på 0,2 W. Hvis du benytter Quick Start standby bruges 4 W.

Fjernbetjeningen

Den medfølgende fjernbetjening ligner meget de Panasonic fjernbetjeninger, du måske allerede kender f.eks. fra deres fladskærme. Vi kunne godt tænke os en lidt mere high end remote med lys i knapperne med videre, men den er altså identisk med sidste års model.  Men layoutet er fornuftigt nok, når man først lige har et overblik, for der er en del knapper. Det er så positivt på den måde, at der er direkte knapper til en del ting, uden man først skal gennem en række menupunkter.

Installation og teknik

Når du tænder første gang for Panasonic DMR-BCT73, hjælpes du i gang af en installationsguide. I forhold til menusprog så tilbydes der ikke dansk. Engelsk er dog en mulighed, og mon ikke også det er brugbart for de fleste, der har interesse i en harddiskoptager som denne. De øvrige sprogmuligheder er tysk, fransk og italiensk.

Efter valg af menusprog så spørger guiden til, hvilket land denne DMR-BCT73 skal benyttes, og her præsenteres man for Danmark, Sverige, Norge og Finland.

Næste punkt er valg af kanalnummerering. Her kan det anbefales at vælge det punkt, der hedder Operator’s Channel number (LCN) for at få dem i en prioriteret rækkefølge. Vælger du Preset Channel number, vil du opleve en knap så logisk sorteret kanalliste.

Så er vi klar til at scanne efter de digitale kabel-tv kanaler. Som tidligere nævnt, så har vi testet med Stofa kabel-tv signal, og her vælger du 346 MHz som frekvens. Network ID kan du lade stå til auto.

Herefter fik vi scannet alle Stofa kanalerne ind uden problemer.

Kanalsøgning YouSee på Panasonic Harddiskoptager

YouSee kanalsøgning på Panasonic harddiskoptager kræver du indtaster et ID.

  • ID 100. Frekvens 143000, Symbolrate 6875, Modulation 64
  • Bland selv pakke ID er 111.

Til sidst i installationguiden kan du aktivere et tidsrum, hvor harddisk/blu-ray optageren skal spare ekstra på strømmen i standby, altså typisk om natten.

Netværksmæssigt kan du vælge enten kablet eller trådløst netværk. I den forbindelse spørges du også til, om du vil aktivere Home Network funktionen, altså DLNA muligheder

Daglig brug

Den grafiske brugeroverflade er der sket lidt på i forhold til Hoved/Funktionsmenuen i forhold til tidligere Panasonic modeller. Den er blevet peppet en del op grafisk og mere ikonbaseret på denne nye model. En mere funktionsbaseret tilgang til det, hvilket egentlig er ganske fint. Det er også muligt at vælge en anden baggrundsgrafik på funktionsmenu skærmen, også et eget billede.

Når du går ind i de forskellige funktionsindstillinger, så er vi dog tilbage til den mere traditionelle velkendte listevisning fra Panasonic, og det fungerer også fint. Generelt er Panasonic gået fra blåt i blåt i forhold til skærmmenuer til grå/gul, hvilket vi synes giver et mere roligt indtryk, så plus for det.

Du kan under Setup få adgang til en række indstillinger herunder Basic settings.

Under DVB Tuning menupunktet vælger du Preferred Language. Her er dansk allerede sat som lyd,undertekst og tekst-tv sprog, men det kan ændres, hvis du ønsker det.

Billedkvalitet og betjening

Billedkvaliteten fejler bestemt ikke noget, både tv og medieafspilning leveres super flot på tv-skærmen, også opskalering af DVD er god. Vi har ikke haft mulighed for at afprøve 4k opskalering.

OK knappen giver dig adgang til kanallisten, når du ser live tv. Kanallisten kan du redigere i, eller du kan lave op til 4 favoritlister, med de kanaler du ønsker og i din prioriterede rækkefølge.

To klik på i knappen giver mere info om et program.

Via Guide knappen på fjernbetjeningen kommer du ind i den elektroniske program guide (EPG). Denne vises som tidslinje over 8 kanaler af gangen. Mens du er inde i EPG’en, kan du fortsat følge tv-programmet i det lille vindue øverst til venstre. Du har adgang til den EPG din tv-udbyder udsender. Hos Stota ligger det på 3 dage frem.

Med den blå knap kan du sortere EPG efter flere forskellige kategorier eller favoritlister.

Det er muligt at springe i 24 timers interval i EPG’en, men vi savner mulighed for et mindre interval udover 24 timers muligheden. Det tager lidt tid at komme frem til et overblik over aftenens programmer om morgenen. Det havde også været et plus med mulighed for EPG oversigt for en enkelt kanal af gangen, men det er der desværre ikke mulighed for.

Panasonic DMR-BCT73 som blu-ray afspiller

Selv om vi i denne anmeldelse fokuserer på Panasonic DMR-BCT73 som en harddisk/Blu-ray optager, så virker den naturligvis også fortrinligt som Blu-Ray/DVD afspiller. Den er dog ikke er blandt de aller hurtigste, hvad angår indlæsning af skiver. Også skift af lag på 2 lags DVD og Blu-ray giver en kort pause ved afspilning.

PVR – Optag TV

Med mulighed både for optagelse til harddisk samt kopiering til USB enhed eller Blu-ray/DVD, så er Panasonic DMR-BCT73 særdeles alsidig. Her løber du således ikke tør for plads på den interne harddisk, med ting du ikke nænner at slette.

Overblik over PVR muligheder

  • Du kan optage et program og se et andet samtidigt
  • Du kan optage 2 programmer samtidigt
  • Timeshift et program, mens et andet optages
  • Se en optagelse, mens denne er i gang
  • Optag via Timer
  • Optag via EPG
  • Optag kodede kanaler enten kodet med efterfølgende afkodning eller som afkodet optagelse
  • Kopier optagelser til USB harddisk, DVD eller Blu-ray
  • Kopier optagelser fra USB harddisk til Blu-ray
  • Optag indhold fra ekstern enhed tilsluttet via scart
  • Hop med 60 sek. interval frem og 10 sek tilbage
Overblik over PVR begrænsninger
  • Du kan ikke se en tredje kanal, mens 2 programmer optages samtidigt
  • Der er ingen serieoptager funktion
  • Timeshift indhold kan ikke gemmes som optagelse
  • Optages 2 kodede kanaler på samme tid, ved brug af 1 kortlæser modul, kan max den ene optages som afkodet optagelse
  • Mens der optages, kan du ikke afspille DivX og MKV filer eller se billeder
  • Du kan kun optage tv via de indbyggede to tunere direkte til den indbyggede harddisk og ikke direkte på DVD. Blu-Ray eller USB.
  • Kopieret tv-optagelser til USB harddisk kan kun afspilles på den DMR-BCT73, det oprindeligt er optaget på.

I forhold til optagelse af live tv, så er der mulighed for at opsætte en fast margin både før og efter optagelser (op til 10 min), så du er bedre sikret, når et program går over tiden.

Panasonic DMR-BCT73 egner sig også fint til overspilning af analogt indhold fra f.eks. en videomaksine, videokamera eller lignende.

Optagelse af kodede kanaler der kræver programkort

Har du abonnement på ekstra kodede kanaler, så skulle Panasonic DMR-BCT73 med sine to porte til kortlæser moduler også kunne håndtere disse. Vi har dog ikke testet dette.

Panasonic DMR-BCT73 tilbyder også optagelser af 2 kodede kanaler på samme tid. Ved optagelse af 2 x kodede kanaler kan maks den ene optages afkodet, mens den anden kan afkodes ved afspilning, eller du kan lave en ukodet udgave af den efterfølgende.

Afspilning og redigering af optagelser

Du får et fint overblik over optagelser via Direct Navigator knappen, hvor du har et miniaturebillede af optagelsen, der i øvrigt begynder afspilning i dette mini vindue, når du har markeret den. Der er en række kategorier herunder not viewed, så du kan skabe dig et overblik selv ved mange optagelser, men vi savner dog, at man kan sortere efter dato/tid i listen.

Et klik på option knappen giver dig en række mulighed for at redigere i forhold til titel med videre. Det er muligt, at kategori inddele optagelser efter f.eks. film, sport.

Den automatiske afsnitinddeling “Chapters”, gør at der automatisk oprettes afsnit i en optagelse baseret på, hvad harddiskoptageren fornemmer som nye afsnit i et givent program. Det er muligt at redigere chapter inddelinger og selv tilføje nye. Du kan også opsætte til, at der oprettes chapters hvert femte minut.

Du har via option menuen, ud for en given optagelse, mulighed for at slette dele af en optagelse, f.eks. for at fjerne reklamerne, eller måske ønsker du at dele en optagelse op i flere dele. Alt sammen lækre muligheder, man ikke lige ser på alle de gængse tv-bokse, som vi anmelder så mange af her på DIGITALT.TV.

Har du tidligere været i gang med at se en optagelse, så kan du naturligvis starte, derfra du kom til sidst.

Optagekvaliteter/optagelses tid

Som standard optages tv i samme kvalitet, som det udsendes. Denne kvalitet kaldes for DR kvalitet af Panasonic. Men du kan ved tryk på Rec Mode knappen også ændre til mere komprimerede optagelsesindstillinger, hvor du sparer plads. Men vi vil klart anbefale at optage i den originale kvalitet. Under alle omstændigheder skal indholdet konverteres, for der optages altid tv i DR kvalitet til at starte med, også ved ændring af Rec Mode til en lavere kvalitet. Konverteringen sker først senere.

Vil du senere kopiere en optagelse til DVD / Blu-ray, kan du altid vælge at lave en komprimeret udgave til den tid.

Kopiering

Vil du arkivere optagelser fra den indbyggede harddisk på en ekstern USB harddisk, så er det muligt med Panasonic DMR-BCT73. Du skal først registrere USB harddisken i menuen, op til 8 forskellige kan registreres. Derefter kan du flytte optagelser over fra den indbyggede harddisk. Man skal huske at vælge disconnect fra menuen, inden den tilsluttede USB harddisk frakobles igen, for ellers kan det beskadige indholdet.

Du kan ikke afspille optagelser flyttet til USB på andre enheder, således kunne vi heller ikke afspille det vi havde optaget på den tidligere testede tyske model selv om næsten er ens. Det er naturligvis af hensyn til kopibeskyttelse.

Kopiering er også muligt til Blu-ray eller DVD. Vi har testet kopiering til DVD, som virker som det skal. Her skal indholdet dog omformes til en lavere kvalitet, og derfor kan man ikke benytte funktionen High Speed Copy. Istedet sker kopiering i real tid, så 1 times optagelse tager så en time at kopiere til DVD. Imens kopieringen er i gang, kan du ikke se tv eller andet på DMR-BCT73, så det er altså noget, du skal planlægge lidt.

Også undertekster, der ikke er indebrændte i billedet, kan kopieres til DVD/Blu-ray, såfremt du vælger dette ved kopiering. I givet fald bliver de så indebrændt på den brændte kopi.

Smartphone og Tablet Diga Player App

En smart feature på Panasonic DMR-BCT73 er muligheden for at streame tv (live eller optaget) til smartphones eller tablets på hjemmenetværket. Panasonic har til formålet udviklet Diga Player app’en, men denne har indtil nu hverken været at finde i den danske Apple app store eller Google Play. Med de nye nordiske modeller DMR-BCT83 og BCT73’s indtog på det danske marked, skulle der dog blive lukket op for at danske kunder kan hente app’en fra 9. oktober.

Der var således ikke under vores test endnu åbnet for Diga Player app i de danske app butikker, men vi havde den heldigvis installeret i forvejen via udenlandske app store kontoer.

Brug af Diga Player

For at app’en skal kunne finde din DMR-BCT73, så skal Home Network Function være sat til on under Network.

Din DMR-BCT73 skulle så gerne dukke op automatisk på listen, når du starter Diga Player app’en.

Du kan starter streaming af live udsendelse fra DMR-BCT73’eren til din smartphone eller tablet. Du kan også vælge at se optagelser fra harddisk (både indbygget eller tilsluttet USB harddisk) på din DMR-BCT73.

Det virker generelt fint og er en smart måde at tage sit tv med sig rundt i huset.

Vi oplevede på en Android telefon, at app’en her havde det med at gå ned eller ikke refreshe, første gang man gik ind i den. Desuden kunne vi ikke få live tv til at virke, så den virker lidt buggy på denne platform.

I stedet for at sende indhold fra din DMR-BCT73 til din mobile enhed, så kan du også benytte Diga Player app’en til i stedet at skifte kanal på din DMR-BCT73 med. Det er dog også den eneste betjeningsmulighed, der er ikke tale om en egentlig fjernbetjeningsapp.

Der er lidt begrænsninger på, hvad du kan med Diga Player app’en. Det er ikke nogen Slingbox erstatning, på den måde at det kun er lokalt på dit hjemmenetværk, du har adgang. Du kan altså ikke se tv derhjemme fra din DMR-BCT73, mens du f.eks. selv er i sommerhuset.

Der kan også kun være en klient på af gangen, og optagelser har prioritet, så er begge tunere optaget i forvejen, kan du altså ikke se live tv via Diga Playeren.

Medieafspilning / Netværk / Smart TV – fortsat ingen Netflix

Som tidligere nævnt så kan du tilslutte DMR-BCT73’eren tilsluttet til netværk, både kablet og trådløst netværk er en mulighed.

Smart TV mæssigt så har Panasonic DMR-BCT73 det samme Viera Connect interface, du måske kender fra deres fladskærme. Den væsentlige forskel på denne Panasonic DMR-BCT73, i forhold til den tyske model vi testede, er at der på den nordiske model er SF AnyTime app under Smart TV tjenesterne.

SF AnyTime giver dig mulighed for at leje film, og positivt nok så starter app’en ganske hurtigt, og virker efter hvad vi testede fint nok. Man kunne have håbet Panasonic havde tilføjet Netflix eller Viaplay på denne nordiske model, men det er der desværre ikke.

Der er desuden adgang til f.eks. YouTube, Facebook og Twitter i et ikke specielt brugervenligt interface. Fra Viera Market kan du hente ekstra apps, men ikke så meget af dansk interesse.

DMR-BCT73 som netværks TV server

Et ofte stillet spørgsmål er trådløs fordeling af tv-kanaler i hjemmet. Med en Panasonic DMR-BCT73 kan det faktisk lade sig gøre. Den fungerer nemlig som både DLNA server og klient. Du kan se og afspille indhold fra DNLA enheder på dit hjemmenetværk, og også se indhold fra din DMR-BCT73 på andre DNLA enheder. Bedst virker det dog med Panasonic TV.

Du kan let få adgang til indhold fra Panasonic DMR-BCT73 på en Panasonic fladskærm med Media Server adgang

På vores Panasonic fladskærm kunne vi således se både optagelser og live tv fra vores Panasonic DMR-BCT73 over netværket. Det virker faktisk meget godt, og du har adgang til kanallisten via ok knappen, så du enkelt kan skifte kanal. Du kan på den måde få tv over netværket på netværksopkoblet fladskærm i soveværelset, også selv om du ikke har et antennekabel, der løber derind. Der skal dog være en ledig tuner, for at du kan gøre det, ellers får du bare sort skærm.

Du får samme brugeroverflade som direkte på DMR-BCT73, når du benytter en Panasonic fladskærm, når du går ind i oversigten over optagelser.

På en Samsung skærm kunne vi dog ikke få live tv over DLNA fra 73’eren til at virke. Her fik vi en kanaliste med navnet på programmet, der blev sendt og ikke kanalens navn, og live tv virkede faktisk slet ikke. Optagelser virkede ok.

Det er muligt at sende musik f.eks. fra Windows Media Player på din Windows 7 PC og afspille det på DMR-BCT73’eren.

I forhold til DLNA, så er det dog ikke alle filtyper, der understøttes. Se oplysningerne fra manualen nedenfor i forhold til understøttede formater.

Vælger du at bruge trådløst netværk på din BCT73, så anbefales det at køre 802.11n (både 2,4 GHz og 5 GHz understøttes).

Panasonic DMR-BCT73 Konklusion

Panasonic DMR-BCT73 Test / AnmeldelsePanasonic DMR-BCT73 må vi, ligesom sidste års model, udnævne til at være den klart bedste harddiskoptager på det danske marked pt. Men alligevel savner vi fortsat lidt. Det er lidt skuffende, at Panasonic på denne nordiske model ikke har inkluderet muligheden for at sætte ting til at optage fra smartphones og tablets, ligesom det er tilfældet på den tyske model. Man kunne måske spekulere i, at Panasonic gemmer denne funktion til næste års nordiske modeller.

Prisen er temmelig høj, men inkluderer altså også blu-ray/dvd optagefunktion, som ikke er med på de modeller LG og Samsung har ude på det danske marked.

PVR delen står også meget stærkt på Panasonic DMR-BCT73, hvor optagelser af 2 ting på samme tid er muligt, og naturligvis muligheden for at arkivere til DVD og Blu-ray skal fremhæves.

Er du storforbruger af en funktion som serieoptagelser, så skuffer Panasonic dog lidt her, det tilbydes ikke. Ligesom interaktive tjenester som start forfra og arkiv tv tjenester heller ikke er muligt, men det gælder jo alle ikke bokse, der ikke kommer fra tv-udbyderne selv.

Muligheden for at streame både live tv og optagelser til ens smartphone eller tablet er super smart og enkelt at bruge, omend det voldte problemer på Android hos os. Du har med den nordiske model lidt dansk relateret indhold i smart tv delen på optageren her i form af SF AnyTime, men altså desværre ingen Netflix og Viaplay.

[rwp-review id=”0″]

Bestil SkyShowtime Premium til halv pris her
reklame-link

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard