Panasonic CX725 / CX700
Vi har allerede tidligere testet en Panasonic model i 7-serien, nemlig CX750 med IPS panel, men nu har vi fået mulighed for at teste CX725 modellen der er med VA panel. Det giver os mulighed for at teste billedkvaliteten på dette samt Firefox OS efter en software opdatering, hvor der nu er Netflix og multitask support. Skærmen er identisk med CX700 modellen. Forskellen på CX725 og CX700 er at førstnævnte også har satellit-tv tuner.
Læs mere i vores anmeldelse nedenfor. Bemærk at vi har genbrugt billeder af skærmmenuer og en del tekst fra vores CX750 anmeldelse, da de er helt ens på en række punkter.
Anmeldelse
Panasonic CX725 introduktion
I forhold til det tidligere anmeldte CX750, så er CX700 / 725 modellen uden twin tuner mulighed, og som nævnt er der tale om et VA panel fremfor et IPS. Det giver på papiret bedre sortniveau men knap så gode betragtningsvinkler. Læs mere om det holder senere i denne anmeldelse.
Panasonic har valgt at lave et samarbejde med Firefox, om at benytte deres Firefox OS som grundlag for en mere simpel, hurtig og brugervenlig Smart TV oplevelse. Vi tjekker om det lever op til forventningerne.
CX725 Serien fra Panasonic er på markedet og kan købes i størrelserne 40, 50, 55 og 65″. Vi anmelder 55″ udgaven i denne test. Tjek aktuelle priser på Pricerunner.dk
Design og tilslutninger
Designet på Panasonic TX-55CX725 sætter maksimalt fokus på selve skærmen, der er en smal ramme omkring panelet i sort og to minimale fødder, der gør at tv’et nærmest svæver over bordet, hvilket vi synes klæder skærmen.
Der tilbydes ingen justeringsmuligheder i forhold til at dreje eller vippe skærmen. Du skal lægge skærmen ned for at montere fødderne med de fire medfølgende skruer.
Alle tilslutninger er placeret på bagsiden. Tunerindgange, HDMI og USB tilslutningerne sidder samlet og er placeret, så de peger ned af eller til siden. Det er optimalt i forhold til at sikre, at der ikke er noget der stikker bagud ved vægmontering.
Rent tilslutningsmæssigt byder Panasonic TX-55CX750E på følgende tilslutninger:
- DVB-T2/C tunerindgang
- 1 x DVB-S2 tuner undgange
- 3 x HDMI (port nr. 2 med Audio Return Channel)
- 1 x Component Video ind
- 1 x Phono lyd ind
- 1 x Optisk digital lyd ud
- 1 x Scart
- 3 x USB
- 1 x LAN port til kablet netværk
- 1 x udgang til hovedtlf.
Et fornuftigt udvalg, selv om man måske godt kunne bruge en ekstra HDMI indgang.
Der er 1 port til kortlæsermodul, hvilket er ok nok, eftersom der ikke er tale om en twin tuner skærm.
På bagsiden finder vi også basale knapper til at betjene skærmen uden fjernbetjening.
Fjernbetjeninger
Som det ofte ses, så leveres Panasonic TX-55CX725 med 2 fjernbetjeninger.
Den store traditionelle ligner sig selv. Nyt er dog Netflix knappen, som gør det lidt hurtigere at starte Netflix app’en. Fjernbetjeningen ligger forholdvis let i hånden og føles lidt plastikagtig. Der er et rigt udvalg af knapper i fornuftige størrelser.
Udover den store fjernbetjening i sølv, så får du også en Touch Pad remoten, der udmærker sig ved at have et berøringsområde, som du måske kender det fra f.eks. en bærbar computer. Designet ser anderledes ud end på 2014 modellen, til det positive synes vi, og knap/touch pad området har fået en bedre overfalde end den glatte på 2014 modellen.
Touch pad fjernbetjeningen forbindes via Bluetooth og er mere begrænset i antallet af knapper. Hovedknapperne som standby, kanal og lydstyrke får du naturligvis. Der er også knapper til hovedmenu og gå tilbage samt Apps og farve knapper, så det eneste du savner er nok tal knapper. Det er er der en skærmmenu til, som du kan kalde op.
Du kan med touch remoten betjene alle funktioner bortset fra standby funktionen, uden at du behøver at pege den mod tv’et.
På Touch Pad remoten finder vi også en mikrofon knap. Med den kan du altså via stemmekommandoer styre visse funktioner på tv’et.
Vi er ikke helt fan af tanken om 2 fjernbetjeninger. Vi havde gerne set en kombineret model med det bedste fra begge udgaver samlet i én. LG har gjort det på deres 2015 modeller.
Installation / TV-Tuner opsætning
Installationen foregår naturligvis via en guide, hvor du vælger sprog/land, opsætter netværksforbindelse trådløst eller kablet, og vælger den eller de tv-tuner signaltyper, du ønsker at anvende. Som tidligere nævnt så understøtter skærmen her både antenne (DVB-T2), kabel-tv (DVB-C) samt satellit-tv (DVB-S2). Desuden er der også DVB via IP support, mere om det senere.
På satellit-tv siden så understøttes desuden DiSEqC 1.0, så du via en DiSEqC switch kan modtage op til 4 forskellige satellitpositioner.
I forhold til kabel-tv signaler, så er der under opsætning mulighed for at vælge YouSee opsætning.
Der er ikke nogen automatisk kanalsøgningsoptimering i forhold til Stofa. Det kan som Stofa kunde anbefales at vælge 346.00 Mhz som start frekvens for kanalsøgning. Ligesom på 2014 modellerne tog kanalsøgning af Stofa kanaler temmelig lang tid, det var som om den gik i stå undervejs i lang tid. Men den fandt dog alle kanaler da den var færdig.
Imodsætning til 2014 modellerne så får du ikke længere en stemmebaseret introduktionsguide, men der er en kom godt i gang guide, i forhold til hvordan du bruger skærmens menuer og det nye Firefox OS.
Panasonic Firefox OS, betjening og apps
Pansonic har droppet startskærmen, som de havde i 2013 og 2014 på en række modeller og gjort det mere simpelt og overskueligt med Firefox OS brugeroverfladen.
Hovedmenuen (Hjemmeskærmen) som du kommer ind på ved et tryk på Home knappen er som standard blot tre ikoner i midten af skærmen. Live TV, Apps og Enheder.
Selv om den er simpel med de 3 ikoner, så er det smarte ved det nye Firefox OS. at du valgfrit kan tilføje tv-kanaler, apps, enheder med mere. Du kan således lave præcis den hovedmenu, som du ønsker dig. F.eks. DR1, TV 2, Netflix, Viaplay. Ligesom på LG’s webOS så sidestilles tv-kanaler nu med apps.
Med Firefox OS er det således blevet hurtige at starte apps op, uden at man skal ind i apps menuen og finde dem først. Klikker du option knappen på en tilgængelig app, får du mulighed for at tilføje den til hovedmenuen, og det er muligt at flytte ikonerne i den rækkefølge du måtte ønske.
Hovedmenuen overtager hele billedet imodsætning til f.eks. LG’s webOS eller Samsungs Tizen, og det synes vi er lidt synd, vi havde foretrukket det i bunden af skærmen.
Netflix og YouTube var endnu ikke klar, mens vi testede CX750 modellen, men det er de nu heldigvis.
Tilgængelige apps på testtidspunktet var
- Netflix
- SF Anytime
- Blockbuster
- Viaplay
- YouTube
De to første og YouTube er præ-installerede, mens Viaplay som sædvanligt på Panasonic skal installeres fra Apps butikken.
Vi savner TV 2 Play men det kan jo være den kommer. HBO Nordic ville også være rart men nok mere tvivlsom.
Multitask på Firefox OS
Da vi anmeldte CX750 modellen i april, var der ikke multitask support, altså mulighed for lynhurtigt at skifte mellem tv og apps, uden apps så skulle startes helt fra bunden. Det kan vi med glæde konstatere nu understøttes, efter Panasonic har opdateret deres software.
Du kan således hoppe fra Netflix til Live TV og tilbage uden ventetid ligesom hos LG og Samsung. Det er et stort plus på brugervenligheden. Dog med det minus ,at vi ikke kunne hoppe til og fra Netflix afspilning/Live tv direkte der hvor vi var kommet til i Netflix. Vi kom bare ind i Netflix hovedskærmen.
Holder du Home knappen inde, så kommer du ind i en skærm med 4 forskellige kant muligheder; Vejr, Meddelelser, Anbefalet, Kanalliste. Det er lidt ekstra funktioner ovenpå Firefox OS hjemmeskærmen.
Firefox OS er ikke en komplet omvæltning og nytænkning på alle fronter. Indstillingsmenuerne til billede, lyd osv. ligner sig selv i det velkendte Panasonic design. Det er primært bare hovedmenuen, der er ændret og gjort mere brugervenlig. Rent hastighedsmæssigt så virker betjeningen hurtig overalt.
Kanalskifte sker med fornuftig hastighed på Panasonic TX-55CX725, men er set hurtigere. Vi oplevede det som om skærmen brugte lidt længere tid på det, når vi skiftede fra mellem kanaler med forskellig opløsning. Her virkede det som om skærmen lige skulle omstille sig, og så forblev den sort lidt længere ved kanalskifte.
TV-Guiden ligner sig selv fra tidligere års Panasonic modeller.
Styr dit Panasonic CX725 med stemmen
På touch pad remoten er der også indbygget mikrofon til stemmestyring af tv’et. Det kræver, at du benytter dig af de prædefinerede kommandoer, for at det virker. En af de situationer, hvor vi faldt mest for funktionen var muligheden for at søge efter programmer i TV guiden via stemmestyring. Skal man sætte, lad os bare sige, Hammerslag til at optage, så er det hurtigere bare at sige det, end at give sig til at bladre eller søge ved at bogstavere. Og det virkede faktisk rimeligt godt, naturligvis er det dog ikke 100%.
Stemmestyringen kunne godt forbedres den virker nemlig ikke i apps, så du kan ikke søge efter noget i f.eks. Viaplay app’en med stemmen.
SAT>IP TV via netværket
Panasonic er førende, når vi taler support for Sat>IP teknologien, og det har vi også haft lejlighed til at teste med CX725 modellen.
Kort fortalt så er Sat>IP en teknologi udviklet til at transportere tv-signaler over netværket også trådløst. Det betyder, at du kan have en netværks tv-tuner enhed stående f.eks. ved stikket til kabel-tv boksen i husstanden og levere tv trådløst til dit tv uden antennekabel.
I vores tilfælde opdagede Panasonic skærmen her automatisk, at vi havde en Sat>IP kompatibel netværks tv-tuner enhed (Digital Devices Octopus Net – Læs vores anmeldelse her)
Så blev kanalerne scannet ind over netværket via denne, og fungerede som om vi havde tilsluttet et antennekabel til tv’et. Eneste begrænsning var at skærmen åbenbart ikke understøtter, at vi havde mere end en enkelt tunerenhed i vores netværks tv-tuner, så det var ikke muligt at optage et program og se noget andet på denne måde, ligesom det var tilfældet med signal på tv’ets indbyggede twin tunere.
Billedkvalitet
Vi har primært testet dette tv udfra en almindelig forbrugers synsvinkel, det vil sige uden dyre måleinstrumenter, i forhold til billedkvaliteten, som det oftest også vil være for de fleste almindelige forbrugere.
Vores betragtninger omkring denne er således ud fra almindelige visuelle observationer med baggrund i almindelig tv-kigning og brug af forskellige testmønstre/billeder på skærmen. Vi har kun kunnet teste Ultra HD demo materiale fra USB, eftersom hverken Netflix eller YouTube endnu var klar, da vi anmeldte skærmen.
Vi startede med at kigge på skærmen i slukket tilstand for at vurdere, i hvor høj grad den fungerer som spejl. Det kan CX725 ikke sige sig fri for. Skærmen er dog ikke så blank som på CX75, hvilket hjælper lidt på det.
Lad os så tænde skærmen for at kigge nærmere på de forskellige billede indstillingsmuligheder.
Som standard er 16:9 overscan aktiveret på skærmen, så det startede vi med at slå fra, og vi synes Panasonic burde have det slået fra som standard.
De forskellige billedindstillingerne der tilbydes er:
- Dynamisk
- Normal
- Biograf
- True Cinema
- Brugerdefineret
Af de prædefinerede billedindstillinger fandt vi True Cinema eller Biograf for de mest naturlige billedindstillinger. Her får du ikke en blå farvetone og overdrevet farver som på flere af de øvrige indstillingsmuligheder.
Sortniveauet er kontra IPS modellen CX750 klart bedre på CX725 modellen. og det er også tilfældet på denne model. Billedet virker mere levende og med dybde takket være VA panelets sortniveau.
Betragtningsvinkel kan ikke helt måle sig med IPS udgaven CX750, men dog er det ikke så voldsomt, at vi ikke generelt vil foretrække VA panelet her på CX725 modellen. Sortniveauet er for os langt vigtigere.
Skærmen tilbyder bevægelsesoptimering (Intelligent Frame Creation / IFC) i forskellige grader. Minimum eller mediumsindstillingen synes at være et fint kompromis ved almindelig tv-kigning.
Ved bestemte situationer med bevægelse i billedet, havde skærmen dog det med at hakke lidt uanset IFC indstilling. Typisk observerede vi det ved NBA studie indhold på TV 2 Sport med billede af værterne, mens de havde noget animation kørende på en skærm bag ved dem. Det var åbenbart en kombination skærmen ikke kunne lide.
I forhold til ensartetheden i lyset på skærmen, så er vi meget positive overfor CX725 modellen her fra Panasonic. Man oplever ikke ved almindeligt brug nogen problemer, man kan finde lidt såfremt man kører diverse testbilleder, men vi er meget mere tilfreds på dette punkt her på CX725 modellen end vi var da vi anmeldte CX750 modellen.
Ultra HD indhold tager sig flot ud på skærmen, også i forhold til farvegengivelse er skærmen absolut med fremme. Opskalering af HD indhold klarer skærmen også glimrende.
Lyd
De indbyggede højtalere i TX-55CX725 leverer et fornuftigt højt lydniveau, men det føles i forhold til et rigtigt anlæg eller soundbar løsning klart mere indelukket.
Til hjemmebiografen kan et rigtigt surround anlæg eller en god soundbar som minimum som altid dog anbefales.
Optag TV med Panasonic TX-55CX725
Selv om tv’et kun har en tuner, så kan du godt tilslutte en USB harddisk og benytte skærmen til at optage tv på. Du kan bare ikke se f.eks. DR1, mens du optager fra TV 2, ligesom det var muligt på CX750 modellen, der har Twin Tuner.
Optagelser er låst, til det tv du optager det på, du kan således ikke afspille det på et andet tv eller en computer. Vi kunne godt via vores Windows 8 PC se TV USB harddisken under netværksenheder, men ikke optagelserne desværre, så det er ikke ligesom på Panasonics blu-ray optagere muligt at tilgå optagelser over netværket.
Du kan optage tv enten manuelt eller via TV-Guiden. Panasonic har tilsyneladende droppet automatisk timeshift mulighed, så man kan spole tilbage i det man har set, vi kunne i hvert fald ikke finde det nogle steder i menuen.
TV Anywhere
TV Anywhere var en af de store nyheder fra Panasonic i 2014, og den er naturligvis også med på denne 2015 model. TV Anywhere gør det muligt at streame dine tv-kanaler eller optagelser fra dit tv over Internettet til din Smartphone eller Tablet. Det virker med Android og iOS.
Du skal dog være opmærksom på, at TV Anywhere funktionen ikke er helt så relevant, såfremt du kun modtager kodede kanaler, eftersom denne funktion kun tilbydes med ukodede kanaler. Så funktionen er ikke anvendelig, såfremt du har tv fra f.eks. Boxer eller Canal Digital. Eller mere præcist alle de kanaler der kræver programkort og kortlæser kan ikke ses gennem TV Anywhere.
TV Anywhere leveres gennem Panasonics Mediecenter app, hvor du kan tilgå den med dit Panasonic login og adgangskode. Det tager noget tid at få forbindelse.
Live TV streamer du, ved at gå ind i TV guiden og finde det du vil se. Du klikker på programmet du vil se, og derefter vælger du View. Du kan også sætte ting til at optage, uanset hvor du måtte være, bare du har Internetforbindelse. Når du har fundet et program i tv-guiden i app’en, kan du klikke på det og sætte det til at optage.
Det er også muligt at oprette en manuel timeroptagelser i app’en.
Udover at streame live tv, så kan du også streame de optagelser, du måtte have liggende på den USB harddisk, du har tilsluttet til fladskærmen derhjemme.
Maks video kvalitet er 360p ved 1.5Mbps. Vi havde gerne set en bedre kvalitetsmulighed, ligesom Panasonic faktisk har på deres bluray/harddiskoptagere.
Du kan ikke streame live tv, såfremt tuneren er optaget af optagelse eller live tv visning på selve tv-skærmen.
Konklusion
Panasonic TX-55CX725 leverer meget billedkvalitet for rimelig penge. I forhold til den tidligere anmeldte CX750 model, så er det en klar forbedring på sortniveauet, og det kan ses. Kun på betragtningsvinkler må CX725 se sig slået.
Det er bare synd, at Panasonic ikke også har puttet twin tuner mulighed i denne model. Dem der gerne vil have twin tuner, og de fine muligheder Panasonic tilbyder i forlængelse af dette, skal vælge en ringere billledoplevelse ved at købe CX750 modellen eller vente på den noget dyrere CX800 model.
Firefox OS er en klar opgradering i brugervenlighed fra Panasonic med en mere enkel betjening og design. Apps sidestilles med TV i en simpel menu, og det er let at tilpasse, hvilke der skal tilføjes og sætte rækkefølgen efter ens egne behov. Efter software opdateringen med Netflix, YouTube og ikke mindst multitask mulighed, så er Panasonic med i feltet for velfungerende Smart TV, dog uden at vi synes det når LG’s webOS.
TV Anywhere funktionen er Panasonic fortsat førende på. Du kan sætte ting til at optage, hvor du end måtte være med en internet forbindelse og desuden streame tv til dine mobile enheder.
[rwp-review id=”0″] [rwp-table id=”0″]DIGITALT.TV takker Panasonic Danmark for at låne os produktet til denne anmeldelse.