Operation X: Jorden er giftig

| tirsdag 24. jan, 2012 13:09 | 0 Kommentarer
Operation X TV 2 Jorden er giftig

Foto: Peter Mühlhausen/TV 2

Lynge grusgrav i Nordsjælland er ved at blive omdannet til rekreativt naturområde med offentlig adgang. Gennem årene er der deponeret mange hundredetusinde tons jord i grusgraven. Men et tip fra en bekymret kilde med insider-viden, sætter “Operation X” i gang med at undersøge den jord, der deponeres i området. Spørgsmålet er, om dét, der foregår, er lovligt?

Udrustet med kameraer og udstyr til at tage jordprøver med overvåger “Operation X”s journalister de mange lastbiler, der dagligt ankommer for at læsse jord af i grusgraven. Når den tætte trafik tynder ud sidst på dagen, er det muligt for “Operation X” at tage jordprøver. Analyserne af disse jordprøver afslører, at en del af jorden, som er blevet læsset af i grusgraven, er stærkt forurenet.

Forurenet jord
Manden bag et af de firmaer, som får penge for at modtage og håndtere forurenet jord og byggeaffald, er samtidig medejer af grusgraven. Og ifølge flere tidligere medarbejdere, som “Operation X” kommer i kontakt med, bliver der kørt forurenet jord fra jordbehandlingsvirksomheden til grusgraven.

Kæmpe forretning
Branchen for håndtering af forurenet jord og affald er blevet til en kæmpe forretning. For hvert år bliver millioner af tons forurenet jord afleveret hos firmaer, der skal sikre en forsvarlig deponering eller rensning af jorden.

Dyrt at komme af med
Reglerne er skrappe, for der kan være mange giftige stoffer i jorden, som vi ikke ønsker, skal komme i kontakt med naturen eller vores grundvand. Processen, der skal sikre en forsvarlig deponering eller rensning, kan være langvarig og besværlig. Derfor er det også dyrt at komme af med den forurenede jord. Men der kan være mange penge at hente for de firmaer, som modtager jorden, hvis de ikke følger reglerne.

Kilde: TV 2

Del på:

Gemt under:: TV-Nyt