Streamingnyt

Opdag hemmelighederne bag Filmstriben: Hvorfor er der forskel på point og muligheder?

Filmstriben er bibliotekernes svar på Netflix og giver dig mulighed for at streame tusindvis af film direkte til din computer, tablet eller smartphone. Men hvordan fungerer det egentlig? Hvor mange film kan du se hver måned? Og hvorfor er der så stor forskel på pointfordelingen mellem kommunerne? Læs med og bliv klogere på alt, hvad du har brug for at vide om Filmstriben.

Filmstriben – hvem står bag?

Filmstriben er ejet af DBC DIGITAL, der driver og udvikler Filmstriben. DBC DIGITAL er et aktieselskab, der ejes af Kommunernes Landsforening.

Filmstriben er oprettet som et supplement til de kommercielle online streamingtjenester med et alsidigt udbud af smalt og mere bredt indhold.

Filmstriben har point system

Filmstriben bruger et pointsystem for at afspejle filmenes længde og type. En spillefilm eller længere dokumentarfilm koster typisk 4 point, mens kortere film kan ses for færre point. Dette system gør det muligt at se en bred vifte af film, fra lange dokumentarfilm til korte animationer, alt efter hvor mange point du har til rådighed.

Pointsystemet er bygget således op:

  • Spillefilm og nogle dokumentarfilm – 4 point
  • Dokumentarfilm over 30 min – 3 point
  • Film op til 30 minutter – 2 point
  • Film op til 15 minutter – 1 point

Stor forskel på hvor mange point din kommune tilbyder

Antallet af point du får på Filmstriben afhænger af, hvilken kommune du bor i. Da hver kommune selv betaler for sine borgeres filmforbrug, varierer pointtildelingen meget.

I min kommune er der 48 point pr. måned, der altså giver adgang til op til 12 spillefilm pr. måned, mens det f.eks. i Gentofte kommune er 8 point, svarende til 2 spillefilm om måneden. Bor du i Århus kommune, så har du 12 point pr. måned at lege med.

Du tildeles nye point hver kalendermåned, uanset hvor mange point du har brugt den foregående måned og  ubrugte point overføres ikke fra den ene måned til den næste.

Du kan logge sig ind med dit biblioteks log ind eller mitID og på din profil side se hvor mange point du har tilgængelig.

Økonomisk loft på udlån

Selvom du har nok point til at se en film, er der ikke altid garanti for, at du kan gøre det. De fleste biblioteker har nemlig et begrænset budget til filmudlån hver måned og nogle gange også hvert år.

Hvis biblioteket når sit budgetloft, kan du opleve, at du ikke kan se flere film, før næste måned.

Sådan brugte danskerne Filmstriben i 2023

Filmstriben 2023 Fakta
Kilde: Filmstriben Fakta 2024

Filmstriben havde i 2023 ca. 388.000 brugere og 1,7 millioner udlån. Det er et bredt udsnit af befolkningen, der låner film på Filmstriben, men især de 20 til 29-årige udgør en stor andel af Filmstribens brugere. Hele 20 procent af brugerne på Filmstriben er mellem 20 og 29 år, mens aldersgruppen kun udgør knap 10 procent af bibliotekernes brugere generelt. Omkring 60 procent af brugerne på Filmstriben er kvinder, og 40 procent er mænd.

Hvilke film kommer på Filmstriben?

Filmene er nøje udvalgt af Filmstribens redaktion med udgangspunkt i bibliotekslovens krav om kvalitet, alsidighed og aktualitet. Tjenesten prioriterer de smalle film, europæiske film og kvalitetsfilm, der kan give en god oplevelse og anledning til eftertanke, men lægger også vægt på at formidle de mere brede film, som derfor også er at finde på Filmstriben.

I løbet af august 2024 kommer f.eks. den danske film Synkefri på tjenesten og i maj havde danske komedie Hygge! premiere.

På hvilke enheder kan man bruge Filmstriben?

Filmstriben findes som app til iPhone, iPad, Android-mobil og -tablet og Apple TV. Derudover kan du se film i en browser på sin computer eller på fjernsynet via Airplay og Chromecast.

Bruger du Filmstriben og hvor mange point har du i din kommune? Skriv gerne en kommentar længere nede på siden her.

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende,

DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende.

På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard