Op mod 150.000 danskere kan risikere sort skærm 31. marts 2020
Op mod 150.000 danskere kan risikere sort skærm fra 31. marts 2020. Bemærk ændringen er nu udsat til 2. juni
Årsagen er at der sker en markant ændring på 700 MHz-frekvensbåndet for de der modtager tv via egen tv-antenne. Kulturministeriet søsætter nu en kampagne på hjemmesiden sortsignal.dk
Det er især tv-apparater/tv-bokse, der modtager tv-signal via antenne, som er fra før 2012, der vil opleve sort skærm. Det kan udover i eget hjem være gammelt udstyr i sommerhuset, campingvognen og lignende.
Hvis du i dag ser tv via kabel, satellit, bredbånd eller via en tv-boks, så er du sikret mod sort skærm.
Ændringen er politisk besluttet. Nogle af de frekvenser, der i dag anvendes til udsendelse af antenne-tv (700 MHz-frekvensbåndet) vil man i stedet anvende til at sikre bedre mobil bredbåndsdækning fra april 2020.
Sådan tester du om du risikerer sort skærm
Modtager du fra egen tv-antenne, og er du i tvivl, så kan du teste på denne måde:
Lav en kanalsøgning på din tv-boks eller dit fjernsyn.
Gå efterfølgende ind på kanalplads 88.
Hvis du kan se teksten “Det virker!” på kanal 88, er der ikke grund til at investere i DVB-T2 udstyr.
Hvis du slet ikke kan finde kanalplads 88, så foretag en kanalsøgning, og prøv igen. Kig evt. også efter navnet T2 Testkanal i kanallisten, hvis den skulle være havnet på en anden kanalplads.
Hvad er dine muligheder hvis du er berørt at sort skærm?
Hvis du fortsat ønsker at se tv med antenne på dit gamle tv, skal du have fat på en tv-boks og benytte denne til at se tv via. Husk at tjekke om dit tv kan forbindes med den pågældende tv-boks.
Du kan naturligvis også investere i et nyt tv.
Der er ingen planer om at ændre antenne-tv-signalet ydeligere i løbet af de næste år. Ønsker man dog at fremtidssikre sin modtagelse yderligere, så anbefales det at anskaffe sig et tv eller en boks, som både kan DVB-T2 og HEVC.
Du kan alternativt vælge at skifte til en anden modtageform såsom kabel, satellit, IP eller internet (streaming). Dette vil dog typisk også indebære omkostninger til abonnement hos en kommerciel udbyder. Igen skal du her være opmærksom på at dit tv kan forbindes til pågældende udbyders boks/signal.
Hvis du kun ønsker at se gratis-tv fra DR og de regionale TV 2-virksomheder og har bredbåndsforbindelse til din mobil/tablet (wifi eller mobilabonnement), kan du få adgang til deres streamingtilbud (herunder deres live-programmer) via en app til din mobil/tablet. Hvis du køber en særlig device (Chromecast, Apple-tv e.l.), som du kobler til dit gamle fjernsyn, kan du via app’en få programmerne vist i stort format på skærmen på dit fjernsyn. Du kan finde DR’s og de regionale TV 2 virksomheders apps via App-store (Apples produkter som Iphones/Ipads mv.) eller Google Play (øvrige mobiler/tablets). Du kan kontakte din lokale radio- og tv-forhandler eller søge på nettet for nærmere info om Chromecast, Apple-tv o.l.