Maj på DRTV byder blandt andet på det nye Grundtvig tema og dramadokumentaren om tre epoker i præsten, politikeren og digteren Grundtvigs liv. Er du mere til reality så er der premiere på en ny sæson af Vild kærlighed. Der skal endnu engang dystes blandt dygtige danske designere i Danmarks næste klassiker og dokumentaristen Per Wennick vender tilbage til familien Fredie-Pedersen i Ingen slinger i valsen – 25 år efter.
Oversigten opdateres med yderligere titler.
06:00
Læs omtale
I år er det 50 år siden, den svenske popgruppe ABBA sang sig til tops ved Eurovision med sangen ’Waterloo’. Sejren markerede starten på det, der skulle blive et af verdens største og mest sælgende musikgrupper nogensinde.
Nu skal historien om Agnetha, Björn, Benny og Anni-Frid fortælles én gang for alle – og på en hidtil uset og storslået måde i dokumentaren ’ABBA – imod alle odds’. Den indeholder blandt andet eksklusive interviews, man troede var gået tabt, kilder tæt på gruppen samt klip fra SVT’s enorme arkiv, der blandt andet gemmer på sjældne optagelser.
En dansk-svensk idé – og et stort europæisk samarbejde
Ideen om dokumentaren er opstået hos DR og SVT, og undervejs er 10 andre public service-stationer stødt til samarbejdet, herunder britiske BBC, tyske ARD/WDR, franske France Télévisions, norske NRK og finske YLE.
Redaktør i DR Dokumentar Anders Bruus siger om dokumentaren:
– Ambitionen er at fortælle historien om Skandinaviens største og en af verdens største popgrupper nogensinde på et helt nyt niveau. ABBA har gennem tiden præget den globale musikscene, herunder den danske, og det vidner om, at musikkens og kunstens sprog er universelt og bringer mennesker sammen på tværs af lande. Aldrig har så mange tvstationer samarbejdet om at folde historien om dem og deres kulturelle betydning ud. Og når en idé hos DR og SVT ender ud i, at så mange europæiske tv-stationer engagerer sig i at fortælle historien om en svensk popgruppe, viser det ABBA’s betydning gennem 50 år.
Axel Arnö, dokumentarchef i SVT, siger:
– Dokumentaren er ikke kun en fejring af ABBA’s ikoniske musik, men viser også betydningen af vores fælles kulturelle arv. Samarbejdet mellem så mange europæiske tv-stationer viser, hvordan vi kan forenes gennem musik, kunst og historiefortælling. ABBA’s gennembrud i Melodi Grand Prix for 50 år siden og det nuværende samarbejde mellem tv-stationerne er afgørende for at samle nationer både dengang og nu.
Prisvindende instruktør står bag
’ABBA – imod alle odds’ centrerer fortællingen om perioden mellem albummene ’Arrival’ fra 1976 og ’Super Trouper’ fra 1980, der anses for at være popgruppens storhedstid. Dokumentaren er produceret af Rogan Productions og instrueret af den prisvindende instruktør James Rogan, der blandt andet står bag ’Freddie Mercury: Det sidste kapitel’.
Dokumentaren har verdenspremiere på CPH:DOX den 23. marts. Den kan ses på DRTV til maj forud for Eurovision Song Contest i Malmø, og vises desuden i mere end 15 lande rundt i Europa.
06:00
Læs omtale
Fransk dokumentar fra 2023.
Han er svær at sætte i bås. Skuespilleren Tom Cruise er kendt for sit store talent, charmerende smil og ungdommelige maskulinitet. Han blev et amerikansk ikon efter sit gennembrud i filmen ‘Top Gun’. Men selvom den berømte stjerne i lang tid har været en af Hollywoods bedst betalte skuespillere, så er han også en forpint sjæl, hvis privatliv og medlemskab af Scientology til stadighed vækker opsigt i medierne.
20:00
Læs omtale
I den nye dokumentar ’Børsen – Danmarkshistorie i flammer’ ser værten, DR’s historie- og kongehuskorrespondent Cecilie Nielsen, nærmere på historien bag den ikoniske bygning og de dramatiske dage, der indhyllede København i røg og hele Danmark i sorg.
Vi kommer helt tæt på forløbet på dagen for branden, hvor administrerende direktør for Dansk Erhverv Brian Mikkelsen og flere andre frivilligt kastede, hvad de havde i hænderne for at redde flere hundrede kunstværker og historiske papirer ud af den brændende børs.
Derudover møder vi konservatorerne og ser deres arbejde med at redde de mange kunstgenstande, imens flammerne stadig havde fat i bygningen, og nationen holdt vejret.
– Der er store følelser på spil, når dele af den nationale kulturarv forsvinder eller bliver ødelagt. Med denne nyproducerede dokumentar samler vi alle brikkerne og giver det store perspektiv på Børsens tilblivelse og 400 års historie, arkitektur og kunst, siger Lisbeth Langwadt, chef for DR Bred kultur og fakta og fortsætter:
– Via DR’s store arkiv og de vigtigste eksperter tager vi danskerne med ind i det Børsen, der ikke er længere. Programmet undersøger, hvilken betydning Børsen har og har haft for Danmark, og hvad der kan reddes – og måske genopbygges – af dette nationalklenodie.
En bygning med betydning
I dokumentaren tager Cecilie Nielsen seerne med tilbage i tiden og fortæller om bygningens historie – fra da initiativet til bygningen blev taget af Christian den 4., da den fungerede som varehus, over tiden som fondsbørs til nutiden, hvor den har fungeret som hovedsæde for Dansk Erhverv. Derudover taler hun med arkitekter, historikere, kunstnere og kunstkritikere, der alle fortæller om det unikke ved Børsens historie, arkitektur og kunst.
Dokumentaren er blevet til i løbet af kort tid via et samarbejde mellem de to DR-afdelinger Bred kultur og Fakta og Specialiseret kultur og tro.
– Den forfærdelige brand på Børsen er en anledning for os til at dykke ned i, hvad kunsten og arkitekturen betyder for et land som Danmark. Bygningen og den kulturarv, den rummede, fortæller en historie om, hvem vi er og har været igennem flere hundrede år, blandt andet under enevælden, industrialiseringen og ungdomsoprøret. Den værdi mærkes pludselig meget tydeligt, når vi ser P.S. Krøyers maleri ’Fra Københavns Børs’ blive båret ud af flammerne, siger Ida Holten Ebbesen, der er chef for DR Specialiseret kultur og tro.
I programmet deltager udover Brian Mikkelsen, Anders Ravn Sørensen, historiker og forfatter til kommende bog om Børsen, Bente Scavenius, kunstkritiker, Ulla Tofte, direktør, Nationalhistorisk Museum, Jørgen Mikkelsen, seniorforsker og arkivar, Rigsarkivet, Johanne Bornemann Mogensen, konservator, Nationalmuseet, Bjørn Nørgaard, kunstner, og Leif Hansen, restaureringsarkitekt på Børsen.
06:00
Læs omtale
Italiensk dramaserie om den jødiske enlige mor Ida Ramundos omtumlede liv under og efter 2. verdenskrig – baseret på Elsa Morantes store roman ‘Historien’.
Den enlige mor Ida Ramundo er jøde, men holder det skjult af frygt for at blive deporteret. I januar 1941 bliver der vendt op og ned på hendes liv. En tysk soldat voldtager hende. Ida er forpint og skamfuld. Hun opdager, at hun er gravid, og en dag føder hun et spædbarn med smukke blå øjne.
Alle otte afsnit kan ses på DRTV den 3. maj klokken 06:00.
06:00
Læs omtale
DR Gensyn har på DRTV lørdag den 4. maj klokken 6.00 premiere på et særligt ‘Tak for musikken, Sverige’-tema. Anledningen er, at det er 50 år siden, ABBA vandt Eurovision Song Contest, og at Sverige er vært for næste uges Eurovision-finale i Malmø.
På Gensyn vil du blandt andet kunne se tidligere DR-programmer og musik med Alice Babs, Siw Malmkvist, ABBA, Cornelis Vreeswijk, Lill Lindfors, Monica Zetterlund, Roxette, Lisa Nilsson, Lisa Ekdahl, Robyn, Eagle-Eye Cherry, Mikael Wiehe og Björn Afzelius.
Du kan på DRTV også fra 2. maj se den helt nye dokumentar ABBA – imod alle odds
06:00
Læs omtale
Britisk dokumentar fra 2022.
I mere end 50 år har Beate og Serge Klarsfeld opsporet og afsløret nazistiske krigsforbrydere over hele verden. De har medvirket til at stille den berygtede Gestapo-chef Klaus Barbie, kendt som ‘Slagteren fra Lyon’, for retten. Nu hvor de er i 80’erne, fortsætter de deres indsats mod nynazister og holocaustbenægtere. Her dykker vi ned i parrets fortid, kærlighed og nuværende kamp for retfærdighed.
20:00
Læs omtale
Det er 25 år siden, at familien Fredie-Pedersen blev landskendt efter de medvirkede i DR-dokumentaren ’Ingen slinger i valsen’. Dokumentaren fulgte de 11-årige elitedansere Sonny og Jeanne frem mod VM i Italien, og skabte stor debat om børn i elitesport og ikke mindst familien Fredie-Pedersen og Mickey Fredie-Pedersens træningsmetoder over for sønnen Sonny.
Nu får seerne igen mulighed for at følge dem i dokumentaren ’Ingen slinger i valsen – 25 år efter’. Instruktør Per Wennick er igen manden bag, og dokumentaren er hans sidste, da han efter 51 år i DR, over 80 dokumentarer og flere priser til følge, endegyldigt lægger jobbet som instruktør på hylden.
’Ingen slinger i valsen – 25 år efter’ er i to afsnit, og har premiere søndag den 5. maj på DRTV og DR1.
Per Wennick siger om endnu en dans med familien Fredie-Pedersen og Jeanne Aunel:
– I flere år har jeg tænkt på, hvordan det egentlig stod til med dansedynastiet efter ’Ingen slinger i valsen’, som blev sendt i 1998. Den vakte voldsom debat dengang, og jeg syntes, at programmerne krævede en forløsning. Og nu – 25 år senere – fik jeg så mulighed for at fortælle historien om, hvordan det sidenhen er gået dansefamilien. Gik spådommene i opfyldelse? Gik det så galt, som så mange mente, at det ville? Og ikke mindst: Hvordan går det i dag med de medvirkende fra dengang: Mickey, Søs, Gigi og Sonny Fredie-Pedersen – og Sonnys dansepartner, Jeanne Aunel.
Skildrer livet i dag og ser tilbage på dengang
Dokumentaren møder igen familien Fredie-Pedersen og Jeanne Aunel og skildrer deres liv den dag i dag. Sonny Fredie-Pedersen er nu blevet 37 år, og bor i Los Angeles. Sammen med sin forlovede, Nika, driver han akademiet ’International Dance Academy (IDA)’ som er en gren af ’Danseskolen Fredie-Pedersen’. Forældrene Mickey og Søs Fredie-Pedersen er fortsat tilknyttet danseskolen, hvor Gigi Fredie-Pedersen også arbejder som coach. Sammen med sin forlovede Michael har hun fået en lille datter.
Derudover følger seerne Sonny Fredie-Pedersens liv på begge sider af Atlanten. Hjemme i L.A. såvel som på jobs i Danmark, mens han sammen med familien forbereder og afvikler et to måneders uddannelsesforløb i L.A. for danserne på ’International Dance Academy’, som samtidig er afslutningen på et 10 måneders langt uddannelsesforløb på akademiet.
Foruden at tage seerne med ind i historien om den ældste familieejede danseskole i Danmark, tegner dokumentaren på godt og ondt et billede af, hvad der er sket siden seerne mødte familien første gang for 25 år siden. Med de gamle optagelser som bagtæppe, reflekterer de alle over tiden, der er gået, om debatten og samfundets syn på elitesport dengang og nu samt hvor livet har båret dem hen.
Per Wennicks sidste dans bag kameraet
’Ingen slinger i valsen – 25 år efter’ er samtidig Per Wennicks sidste i en karriere, der tæller over 80 dokumentarer og flere priser. I 2015 modtog han TV-branchens ærespris ’Otto’, mens første omgang af ’Ingen slinger i valsen’ i 1999 modtog en TV-Oscar (senere TV Guld) i kategorien Bedste Dokumentar.
06:00
Læs omtale
Drømmen om den perfekte krop får flere danskere til at tage steroider – trods advarsler om alvorlige bivirkninger. Steroider, der produceres af en dansk bagmand i Indien og havner på det illegale marked i Danmark. DR Dokumentar følger jagten på bagmanden – og Mie og Nicolais rejse ind i dopingens verden.
06:00
Læs omtale
På en efterskole er årets store afsluttende gallafest i fuld gang. Tøjet skal sidde perfekt, og forventningerne er tårnhøje – men ekskærester, betændte nipple-piercinger, nøgenbilleder, der bliver delt, og folk, der glor, truer den gode stemning blandt vennerne, netop som de forsøger at gennemføre et sidste efterskole-ritual, der skal binde dem sammen for evigt, før de siger farvel.
20:00
Læs omtale
Skab en klassiker på bare tre uger – og gør det seks gange! Sådan lyder opgaven endnu engang fra Mette Bluhme Rieck, når fem nye og fantastisk dygtige møbeldesignere skal forsøge at lave Danmarks Næste Klassiker.
Der er premiere på en ny sæson fra 6. maj på DRTV, hvor første program har undertitlen Funktion over form? Af andre temaer designere skal fokusere på i den nye sæson er: Genbrug, Kunstnerisk bænke, Lys fra oven, Sov sødt, lille barn.
Designerne skal igennem seks kategorier og skal hver lave en stol, en lampe, et børnemøbel, en sofa og et bord. Og så er der en opgave, hvor de fem designerspirer skal lave et møbel til kunstcentret Copenhagen Contemporary.
Der er skiftet ud på en enkelt plads blandt de to dommere, hvor Pil Bredahl afløser Louise Campbell. Pil er uddannet produkt- og møbeldesigner fra Danmarks Designskole og har yderligere en master fra KADK med fokus på bæredygtighed og design. Hendes tilgang til design er eksperimenterende og innovativ.
– Jeg blev oprigtigt glad, da jeg blev spurgt om denne opgave. Selvfølgelig ville jeg gerne deltage som dommer i så opbyggeligt et tv-format, siger Pil Bredahl i pressemeddelelsen og fortsætter:
– Gennem alle årene har ‘Danmarks næste klassiker’ vist en enorm styrke både som underholdningsformat og som stærkt afsæt for danske designtalenter.
Danmarks næste klassiker 2024 deltagere
Der er premiere på DRTV kl. 06:00 og programmet kan ses på DR1 fra kl. 20:00
21:00
Læs omtale
Tirsdag den 7. maj er det tid til den første af de to semifinaler til Eurovision finalen 11. maj i Malmø. Danmark er ikke med i den første semifinale og vi kan dermed heller ikke stemme tirsdag aften.
Ole Tøpholm er tilbage i boksen og kommenterer, når 10 ud af de i alt 15 lande, der præsenterer deres sang i aften, går videre til den store finale på lørdag.
Blandt deltagerne tirsdag aften er blandt andet de nordiske lande Island og Finland, mens værtsnationens deltagere Marcus & Martinus også får lov til at optræde.
Du kan også se om en af bookmakernes vinderfavoritter alyona alyona & Jerry Heil fra Ukraine og Baby Lasagna fra Kroatien lever op til forventningerne.
Nr. | Land | Kunstner | Sang | Sprog |
---|---|---|---|---|
1 | Cypern | Silia Kapsis | “Liar” | Engelsk |
2 | Serbien | Teya Dora | “Ramonda” (Рамонда) | Serbisk |
3 | Litauen | Silvester Belt | “Luktelk” | Litauisk |
4 | Irland | Bambie Thug | “Doomsday Blue” | Engelsk |
5 | Ukraine | alyona alyona & Jerry Heil | “Teresa & Maria” | Ukrainsk, engelsk |
6 | Polen | Luna | “The Tower” | Engelsk |
7 | Kroatien | Baby Lasagna | “Rim Tim Tagi Dim” | Engelsk |
8 | Island | Hera Björk | “Scared of Heights” | Engelsk |
9 | Slovenien | Raiven | “Veronika” | Slovensk |
10 | Finland | Windows95Man | “No Rules!” | Engelsk |
11 | Moldova | Natalia Barbu | “In the Middle” | Engelsk |
12 | Aserbajdsjan | Fahree feat. Ilkin Dolvatov | “Özünlə Apar” | Engelsk, aserbajdsjansk |
13 | Australien | Electric Fields | “One Milkali (One Blood)” | Engelsk, yankunytjatjara |
14 | Portugal | Iolanda | “Grito” | Portugisisk |
15 | Luxembourg | Tali | “Fighter” | Fransk, engelsk |
Tabel: Wikipedia
06:00
Læs omtale
Designeren Sif og tømreren Rolf har givet sig selv en vild mission. De vil lave de smukkeste makeovers for nul og niks og kun gennem genbrug og håndværkersnilde.
Og i Ledøje hos Karen og Sisse får de brug for alle deres talenter. For her er det køkken og bryggers, der er familiens to haderum, så nu er det op til Sif og Rolf at trylle med genbrugsmaterialer og IKEA-hacks, og resultatet er ikke kun imponerende, det er også et bevis på, at de smukkeste makeovers ikke behøver at koste en formue.
06:00
Læs omtale
Når 86-årige René køber blomster, tænker han på, hvilken farve blomster hans hustru ville have valgt, hvis hun stadig var i live. En gruppe mænd og kvinder over 80 år fortæller sanseligt og ærligt om tabet af deres livsledsager, og hvordan livet går videre. Tilsammen tilbyder de perspektiver på kærlighed, ensomhed og døden.
06:00
Læs omtale
Fransk dokumentar fra 2023.
Hun er den eneste, der to gange har vundet både en Oscar, en Emmy og en Tony. Helen Mirren er en kamæleon. Shakespeare-skuespiller, sexsymbol, filmdronning og meget mere. Siden hendes karriere begyndte i 60’erne har hun søgt frihed, udfordringer og krævet det ypperste af sig selv. Hun er en skuespiller med tusind ansigter og en enestående karriere. Men også en frigjort kvinde, der er blevet et feministisk ikon.
21:00
Læs omtale
Så er det Danmarks tur, når semifinale 2 skal afgøres torsdag aften i Malmø, hvor Ole Tøpholm er klar til at guide dig igennem aftenen.
Danmark repræsenteres i år af sangerinden SABA, der skal på scenen med sangen ‘Sand’. Glæd dig herudover til at høre norske Gåte, og til at se om de tre favoritter Nemo fra Schweiz, Joost Klein fra Holland og Mustii fra Belgien fortsat fortjener hypen omkring dem fra fans og bookmakere.
Nr. | Land | Kunstner | Sang | Sprog |
---|---|---|---|---|
1 | Malta | Sarah Bonnici | “Loop” | Engelsk |
2 | Albanien | Besa | “Titan” | Engelsk |
3 | Grækenland | Marina Satti | “Zari” (Ζάρι) | Græsk, engelsk |
4 | Schweiz | Nemo | “The Code” | Engelsk |
5 | Tjekkiet | Aiko | “Pedestal” | Engelsk |
6 | Østrig | Kaleen | “We Will Rave” | Engelsk |
7 | Danmark | Saba | “Sand” | Engelsk |
8 | Armenien | Ladaniva | “Jako” (Ժակո) | Armensk |
9 | Letland | Dons | “Hollow” | Engelsk |
10 | San Marino | Megara | “11:11” | Spansk, Engelsk |
11 | Georgien | Nutsa Buzaladze | “Firefighter” | Engelsk |
12 | Belgien | Mustii | “Before the Party’s Over” | Engelsk |
13 | Estland | 5miinust and Puuluup | “(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi” | Estisk |
14 | Israel | Eden Golan | “Hurricane” | Engelsk, hebraisk |
15 | Norge | Gåte | “Ulveham” | Norsk |
16 | Holland | Joost Klein | “Europapa” | Hollandsk |
Tabel: Wikipedia
06:00
Læs omtale
Professor T bliver sat i fængsel. Her skal han afvente at blive stillet for retten for at have affyret et gevær på politistationen. Fængselslivet er ikke let for den smækneurotiske kriminolog, så hans politikollega Lisa forsøger at aflede hans opmærksomhed. Hun beder ham hjælpe med at opklare en brutal drabssag, der involverer to brødre.
Alle seks programmer kan ses den 10. maj klokken 06:00 på DRTV.
06:00
Læs omtale
Midt i den øde natur mødes 10 singler for første gang. Forventningsfulde og spændte på at finde ud af, hvem deres match er. Men to af dem kender allerede hinanden hjemmefra.
Parrene afsløres endelig – nogle bliver skuffede, andre glade. Men hvordan går det, når de skal bygge tømmerflåder sammen? Og hvordan tilbringer de første nat sammen? De to første programmer kan ses den 10. maj klokken 06:00 på DRTV.
06:00
Læs omtale
De er udsat for ekstrem overvågning. To kinesiske familier og en journalist kæmper mod landets overvågningsteknologi, magtmisbrug og censur. Kom med ind i det kinesiske overvågningssamfund. En skræmmende fortælling om big data, ansigtsgenkendelse og et uhyggeligt pointsystem, hvor borgere kan optjene og miste point alt efter deres opførsel og bidrag til samfundet. Når dette er nutiden, hvordan ser vores fremtid så ud?
21:25
Læs omtale
Kom helt tæt på kendte og kongelige, som er med til at sætte Danmark på verdenskortet i en af de dyreste – og måske mest intrigante – sportsgrene: dressur.
DR’s journalist Caroline Lotz har fået en unik adgang til at følge danske hestesports største stjerner og mest markante karakterer helt tæt gennem to år. To år, der med programmets hovedpersoner som omdrejningspunkt, byder på både storhed og fald for dressursporten.
– Reportageserien giver et indblik i en fascinerende hesteverden, med vilde karakterer, høje sportslige ambitioner og præstationer, intriger, dramaer og blod, sved og tårer. En verden, hvor der er så meget prestige og så mange penge på højkant, at den gode dømmekraft udfordres, siger Anders Kern Boje, underdirektør i DR Nyheder med ansvar for Sporten.
Reportageserien starter i 2022 og fortæller kronologisk om de begivenheder, der blandt andet fører til store sportslige præstationer med VM-guld i dressur for hold på hjemmebane i Herning. Men også til afsløringen af hestemishandling i staldene hos Andreas Helgstrand, der ikke bare er en af Danmarks dygtigste dressurryttere men også en af verdens største hestehandlere. En afsløring, der kaster dansk hestesport ud i en stor krise.
– Vi får lov at følge Andreas Helgstrand helt tæt, selv når tingene begynder at ramle sammen rundt om ham og hans forretning. Det giver en uset vinkel på alletiders største skandale i dansk hestesport, som Andreas Helgstrand også tager på sig personligt, når han kommenterer direkte på afsløringerne af mishandling af hestene i hans stald i seriens sidste afsnit, siger Anders Kern Boje.
I reportageserien sætter en række eksperter med indsigt i den danske hesteverden de mange forskellige begivenheder ind i et større billede, og vi ser de ofte skjulte sammenhænge mellem skæbnerne i de forskellige personportrætter.
Følger en af verdens bedste ryttere
Reportageserien følger blandt andre også Cathrine Laudrup-Dufour, der er en af verdens bedste ryttere, men kan alligevel ikke nøjes med at ride heste, for der skal penge til, hvis man vil være verdens bedste.
Vi følger Cathrine Laudrup-Dufour under og efter de glade VM-dage i Herning, hvor der kommer metal med hjem, men hvor det også efterfølgende er blevet tid til, at hun skal sige farvel til en af sine allerbedste heste.
En anden af seriens gennemgående skikkelser er prinsesse Nathalie, der undervejs stopper som landstræner, men alligevel tilskrives og hyldes for sin kæmpe aktie i de danske medaljer ved VM i dressur i Herning. Prinsesse Nathalie, der som nyvalgt medlem i Dansk Rideforbunds bestyrelse, ser ud til at få en vigtig rolle i genrejsningen af dansk ridesport.
Serien har premiere onsdag den 15. maj klokken 21.25 på DR1. Allerede nu kan alle seriens fire afsnit ses på DRTV.
Afsnit 1: Mellem hestelort og milliarder: Dollars og dressur
Afsnit 2: Mellem hestelort og milliarder: Muldvarp og millionsalg
Afsnit 3: Mellem hestelort og milliarder: Storhed og fald
Afsnit 4: Mellem hestelort og milliarder: Når kunsten slutter, starter volden
06:00
Læs omtale
I et år har DR fulgt det arktiske redningshold i Grønland på tætteste hold, og vi er med på de spektakulære missioner i Search-and-Rescue helikopteren i Kangerlussuaq.
På indlandsisen slår et forskerhold alarm, da de bliver fanget mellem to store gletsjersprækker, og et faretruende uvejr er på vej. Samtidig kommer en eventyrer slemt til skade på en ekstrem rejse over indlandsisen og skal evakueres hurtigst muligt med hjælp fra redningshelikopteren.
06:00
Læs omtale
Fransk dokumentar fra 2023.
Han er ofte blevet kåret som den smukkeste mand i verden. Den amerikanske skuespiller Brad Pitt brød igennem i Hollywood med sit blonde playboy-image i filmen ‘Thelma og Louise’. 15 minutters berømmelse blev nøglen til hans succes, men også hans forbandelse. Lige siden har han i film efter film forsøgt at bryde med dette image. Kom tæt på det verdensberømte, komplekse og dygtige filmikon.
06:00
Læs omtale
Susanne Mertz har med sine fotografier skildret dansk musikhistorie fra 1960´erne og frem til i dag. Hun har været livsvidne til afgørende vendepunkter for kunstnere som Gasolin, Kim Larsen, Gitte Hænning, Anne Marie Helger og Jytte Abildstrøm. I denne levende dokumentar, fyldt med enestående arkivoptagelser, er de gode historier i fokus, når Susanne Mertz møder de kunstnere, hun har fotograferet gennem tiden.
06:00
Læs omtale
Værdig, privilegeret, kontroversiel og ukuelig! Elizabeth II var den længst siddende monark i britisk historie. Gennem utallige års samfundskriser og historiske begivenheder har hun regeret det britiske kongerige og været den absolutte frontfigur overfor omverdenen. En dronning, som alle har en holdning til, men som få virkelig kender. Her dissekeres den ikoniske dronnings næsten 100 år lange liv, som krydret med utallige historiske milepæle.
06:00
Læs omtale
Dramadokumentar-serie om tre epoker i præsten, politikeren og digteren Grundtvigs liv.
Hele livet klæber skandalerne til Grundtvig. Han sprængte rammerne for, hvad et menneske kunne være i en tid, der kaldte på forandring. Og præsten, politikeren og provokatøren Grundtvig forandrede tiden. Han er den mest produktive salmedigter nogensinde og er samtidig et levende mysterie. Han samlede Danmark, men splittede sin familie.
06:00
Læs omtale
Nikolaj Frederik Severin Grundtvig er et nationalklenodie. Som digter, præst, politiker og som meningsdanner kæmper han mod fastgroede forestillinger. Liv Thomsen fortæller historien om Grundtvig og kaster lys på de ideer, der banede vejen for folkekirken, folkeoplysningen og folkestyret, som vi kender det i dag.
06:00
Læs omtale
BBC-dokumentarserie fra 2023.
Efter 2. verdenskrig går nogle af historiens værste krigsforbrydere under jorden. Mange får nyt navn, og de mest eftersøgte flygter til Sydamerika. De allierede indleder en menneskejagt for at opspore dem og finde beviser for deres forbrydelser. I alt bliver 22 ledende nazister anklaget for krigsforbrydelser ved straffedomstolen i Nürnberg. Men ved starten af retssagen nægter de sig alle skyldige. De allieredes anklagere må nu kæmpe for at bevise deres skyld.
06:00
Læs omtale
Britisk dokumentarserie fra 2023.
Kardashian imperiet begyndte med én kvinde. Kris Houghton. I 1960’erne drømmer hun om et liv i sus og dus i Beverly Hills. Hun gifter sig med den velhavende advokat Robert Kardashian og ser ud til at have opnået alt, hvad hun ønsker sig. Men efter ti års ægteskab har hun en affære med en yngre mand, og ægteskabet med Robert ender i en grim skilsmisse. Kort tid efter gifter hun sig med den amerikanske OL-guldvinder Bruce Jenner. Nu tager hendes drømme fart.
06:00
Læs omtale
Fransk dokumentar fra 2023.
Han har filmbranchens mest berømte latter. Stand-up-superstjerne og skuespiller Eddie Murphy var 1980’ernes groveste komiker. Han ramte tidsånden, fejrede lige store triumfer på tv og i film og opnåede verdensberømmelse. Men trods sin succes holdt han aldrig op med at kritisere det racistiske amerikanske samfund. Her dykker vi ned i Murphys liv og karriere og ser, hvordan han nu fejres som en pioner, der åbnede dørene for kommende generationer og ændrede sorte mænds omdømme.
06:00
Læs omtale
Krimiserien Shetland er tilbage med en ny hovedperson. Meget mod sin vilje må kommissær Ruth Calder forlade London og vende tilbage til sin hjemstavn, Shetlandsøerne. Et kvindeligt vidne til et koldblodigt mord i Londons underverden er nemlig flygtet til Shetland. Nu må Calder og den lokale politikvinde Tosh finde den unge kvinde, inden det er for sent.
06:00
Læs omtale
16 modige, britiske singler har tilmeldt sig det mest ekstraordinære kærlighedseksperiment. De skal giftes med en komplet fremmed. Vil de lykkes eksperterne at finde de perfekte match, eller opstår der tvivl allerede ved alteret?
06:00
Læs omtale
Dansk-amerikansk naturdokumentar fra 2022.
Kameraer er deres eneste våben mod motorsave, gravkøer og grådige bønder. Dybt inde i den brasilianske regnskov sætter Uru-eu-wau-wau-folket hver dag deres liv på spil mod skovrydning, ulovlig indtrængen og udnyttelse af deres fredede territorium. Her følger vi de indfødtes dagligdag og kampe for at beskytte det dyrebare økosystem, som år efter år svinder mere og mere ind.
19:30
Læs omtale
Uhørte og usete optagelser giver nyt indblik i en af de største sensationer i sportshistorien. Danmarks EM-guld i 1992 og træneren bag.
Da fodboldlandsholdet taber til Jugoslavien og dømmes uden chancer for at komme med til europamesterskabet i 1992, bryder helvede løs. Kritikken vælter ned over landstræner Richard Møller Nielsen og brødrene Laudrup forlader landsholdet. Ricardo får en sidste chance for at vise sit værd, og må ty til det, der før har sikret ham succes: Benhårdt arbejde.
Det første afsnit af dokumentaren kan ses den 28. maj klokken 06:00 på DRTV og 20:30 på DR1.
06:00
Læs omtale
Fransk dokumentar fra 2023.
Han er en af de største filmstjerner i verden. Clint Eastwood har, siden hans 70 år lange karriere begyndte i 1950’erne, spillet et væld af forskellige kultroller i enhver tænkelig genre – og har medvirket i mere end 70 film og instrueret over 40. Få hele historien om légenden og hans imponerende karriere – fra tv-skuespiller til kynisk spaghetti-western-cowboy. Fra bister Dirty Harry til respekteret filmskaber.
20:00
Læs omtale
Mennesker reagerer forskelligt på at miste. Hvor ofte hører man ikke om familier, hvor det er svært at være i sorgen sammen, fordi man ikke sørger på samme måde – eller på samme tidspunkt? Sorgforskningen peger på, at man kan føle savn, tomhed, smerte, vrede og lettelse, og følelserne kan veksle og nogle har brug for at tage en pause fra sorgen og andre er ikke i stand til det.
Dokumentaren En forsinket begravelse på DRTV sætter fokus på emnet. For instruktør Julie Bezerra Madsen blev dét, at hun mistede sin mor og dernæst ikke kunne være med til sin mors begravelse, en smerte, der har forfulgt hende i en sådan grad, at hun endte med at lave en film om det. Julie er født i Brasilien – hendes mor var brasilianer, hendes far dansk, og Julies mor dør på en ferie i Brasilien, hvor hun besøger Julies søster, der bor derovre. Julies forældre er skilt, og Julie føler sig meget alene med sin sorg.
En forsinket begravelse – synopsis
Julie og hendes far rejser til Brasilien for at besøge Julies søster og for at tage afsked med moderen, der gik bort for seks år siden. Men tingene går ikke helt efter planen. Kan faderen og de to voksne søstre nå hinanden og få talt ud om savnet, livet og døden?
Da filmskaberen Julie Bezerra Madsens mor for seks år siden døde på en ferie i Brasilien, nåede hun ikke med til begravelsen. Det har lige siden været et åbent sår i mindet om moderen, som hun nu vil have lukket. Derfor inviterer Julie sin far med til Brasilien, hvor hendes storesøster bor. Måske kan en fælles afsked hjælpe på det enorme savn, som Julie føler sig fanget i? Men hvordan deler man sorg, når minderne om den man har mistet, er vidt forskelligt? De to søstre har aldrig rigtig talt om tabet af deres mor, og Julie vil gerne vide, hvad der skete den dag, deres mor pludselig døde. Men da familien mødes i Rio, går det op for Julie, at de andre måske ikke er lige så tændte på idéen om en afskedsceremoni til ære for moderen. De vil hellere ud at bowle og synge karaoke, og Julie står alene tilbage med sin plan om en forsinket begravelse. Men hun insisterer på at samle familien for at rydde op i det, der alt for længe har skabt afstand imellem dem.
Instruktør Julie Bezerra Madsen om sin film
”Jeg gik i gang med at lave filmen, fordi jeg selv har manglet en film, der skildrer de forskellige behov man kan have i en familie, når man har mistet en, man elsker. Efter min mors død oplevede jeg, hvor svært det var at lukke mine nærmeste ind i min sorg. Jeg tænkte, jeg ville lave en film der undersøger familiedynamikker i en sorgproces og kunsten at dele sit savn med hinanden. Samtidig vidste jeg, at en filmproduktion ville tvinge mig til at gøre alt det sammen med min familie, som jeg egentlig ikke turde…
Som filmskaber havde jeg lyst til at prøve at have 100 procent adgang til min hovedpersons indre drama og derfor var det oplagt at arbejde med mig selv som hovedperson. Jeg tror, at vores forventninger til, hvordan sorg skal udtrykkes, indimellem kan komme til at låse os fast i vores sorgproces. Indenfor familien kan der være stor forskel på relationen til den afdøde, ligesom at søskende kan reagere vidt forskelligt på et savn til en forælder. Under tilblivelsen af filmen blev det vigtigt for mig at skildre erkendelsen af, at sorg kan opleves meget forskelligt i den nære familie. Jeg opdagede nemlig undervejs at min fars og søsters sorg var anderledes end min. Først da jeg begyndte at acceptere dette, kunne jeg begynde at finde en ny form for ro i mit savn. Filmen viser, at det ikke nytter noget at presse andre til at sørge på en bestemt måde, for sorg opleves forskelligt.
For mig handler filmen ikke kun om sorg, selvom den forsinkede begravelse er rammen for filmen. Det er en fortælling om at nærme sig hinanden som familie ved at få talt ud om alt det, som man igennem årene har lagt låg på. Det er en fortælling om kærlighedens kraft og forsøget på at være ærlig til stede med dem man elsker.
Faktisk startede filmen for mig allerede, da jeg som teenager fik mit første videokamera i julegave. Jeg begyndte at filme, når min mor og jeg tog på ferie til Brasilien. Det var på de ferier, hvor min mor og søster ikke kunne være i rum sammen, fordi de skændtes for meget, og jeg gemte mig bag kameraet og filmede i håb om, at jeg en dag kunne bruge optagelserne til at vise min mor og søster, hvordan de gik skævt af hinanden. Jeg ville vise dem deres kærlighed til hinanden. Og det er egentlig hele ideen med filmen. At hjælpe publikum til at se, hvordan vi indenfor familien kan misforstå hinandens ellers gode intentioner. Jeg håber, at publikum vil tænke over alt det, de skal nå, med dem de elsker, mens de stadig er her og handle på det.
Filmen er en fortælling om to meget forskellige søstre, der langsomt nærmer sig hinanden i en fælles kærlighed til den mor, som de elskede på hver deres måde. Undervejs oplever vi også, hvordan alle begynder at åbne sig op for hinanden, og jeg håber, at folk efter at have set filmen, får lyst til at række ud efter den person i familien, som er gledet væk. Selvom sorgen er ensom og opleves vidt forskelligt, kan man godt støtte hinanden. Det kræver dog, at man accepterer, at folks følelser og reaktioner er forskellige og ikke noget man kan styre.”
06:00
Læs omtale
I den nordengelske kystby Morecambe kaldes kriminalassistent Jenn Townsend ud til et ligfund. Den unge Hannah Dawson er blevet myrdet. Hannahs familie viser sig nærmest at være i opløsning. Jenns eget familieliv bliver også ekstra kaotisk, da hun får en uventet gæst. Men Jenn får andet at tænke på, da sagen tager en dramatisk udvikling.
Månedens øvrige igangværende serier med ugentlige episoder
Læs omtale
Rasmus Bruun og Frederik Cilius er tilbage i rollerne som henholdsvis den konfliktsky leder Jeppe Nygren og den konfliktoptrappende klarinettist Bo Høxenhaven i dramakomedien ‘Orkestret’.
Orkestret – Sæson 2 består af 10 afsnit á 25 minutter og får premiere på DRTV fra klokken 6.00 og på DR1 klokken 21.25 fredag den 12. april, hvor de to første afsnit vil være tilgængelige.
Mere om Orkestret – Sæson 2
Det er gået 16 fiktive måneder mellem første og anden sæson af ‘Orkestret’. Og selv om meget er det samme som før, så er intet alligevel det samme. For Jeppes tidligere chef, Gertrud, er blevet forperson i bestyrelsen – og Jeppe er derfor nu pludselig konstitueret som uofficiel ’chef for det hele’.
Det gigantiske underskud, som Gertrud har skabt, er derfor nu Jeppes hovedpine, hvilket hun ikke er sen til at minde ham om. Kulturministeriet ånder dem i nakken og truer med lukning, så Jeppe må træffe nogle hurtige og svære beslutninger, hvis orkestret skal reddes.
Jeppes ærkerival, Simon Elliot, er for at gøre ond værre samtidig blevet kærester med Jeppes ekskone Regitze og er således også trådt ind i rollen som Jeppes datters, Alma, hjemmegående stedfar med stort engagement.
Det er en hård pille for Jeppe at sluge, men han får hurtigt andet at tænke på. Bo flytter nemlig pludselig ind hos ham som en anden forventningsfuld hotelgæst, da Bos mor Vibeke bliver diagnosticeret med terminal leukæmi og indlægges på hospitalet.
Bemærk at vores system kun kan vise ugentlige serier, hvor vi kender antallet af episoder / slut dato. Visse tv-serier vises ikke fast hver uge, men holder pause af og til.