Branche-Nyt

Nyt Medieforlig er indgået

Regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Frie Grønne, Alternativet og Kristendemokraterne er enige om en ny medieaftale for 2022-2025. Aftalen skal være med til at sikre stærke uafhængige medier i en digital medievirkelighed, styrke lokal og regional journalistik, skabe et markant løft til dansk public service, lyd, tv og film og tilpasse medieansvaret til en digital tid.

Afgift på streaming

Aftalen indebærer blandt andet at der indføres der et kulturbidrag for streamingtjenester på 6 pct. af tjenesternes omsætning i Danmark. Provenuet fra streamingafgiften skal gå til at producere mere dansk indhold. – Vi mener, at det er afgørende, at de platforme, som tjener penge på indhold i Danmark, skal bidrage økonomisk, udtaler kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Sportslisten vender tilbage

Landsdækkende tv-kanaler kommer med aftalen igen til at få førsteret til at sikre sig rettighederne til en række store sportsbegivenheder.

Sportslisten blev ellers afskaffet i 2018, men der er som bekendt siden da kommet en ny regering til som har en anden holdning. Ifølge den gamle bekendtgørelse skulle de store sportsbegivenheder sendes på kanaler, som kunne modtages af 90 procent af alle danske husstande.

Det fremgår ikke af aftaleteksten, hvilken sport der kommer på listen, blot at den skal genindføres. Det kunne dog meget vel igen komme til være f.eks. OL, fodboldslutrunder og håndboldslutrunder.

Slut med 24Syv

Det fremgår også aftalen at Radiostationen 24syv ikke får forlænget sin sendetilladelse, når den udløber i 2024. ”Parterne er enige om, at programtilladelsen til at sende landsdækkende public service-radio i DAB-nettet ikke genudbydes, når den nuværende programtilladelse udløber 31. marts 2024,” står der i aftaleteksten. Radiokanalen fik årligt tilskud på 60 millioner kroner og startede som Radio Loud men skiftede senere navn til 24Syv i jagt på bedre lyttertal i målgruppen.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:
”Med denne aftale ruster vi vores medier og demokratiske samtale til den digitale udvikling, som alt for længe har være uden demokratisk kontrol. Medieforbruget i Danmark er forandret. Internationale streamingtjenester fylder mere og mere, og derfor er det helt nødvendigt, at de også er med til at bidrage til vores kulturelle fællesskab. Med et kulturbidrag på 6 procent sikrer vi, at vi også i fremtiden har dansksprogede film, serier og dokumentarer af høj kvalitet, som kan samle og udfordre os. Det er jeg stolt af.

Vi styrker regionale og lokale medier, så flere kan komme til orde i vores offentlige debat. Vi tilpasser også medieansvaret til en digital tid, hvor det går stærkt både på redaktionerne og sociale medier. Ikke mindst styrker vi DR’s økonomi, og så tager vi et vigtigt skridt for at sikre gode løn- og arbejdsvilkår i mediebranchen.”

DR  – En fornuftig medieaftale

Hos DR havde man gerne set en bredere aftale, men samtidig er der tilfredshed med, at der nu er indgået en aftale. – Det er positivt, at der nu er en aftale, der skaber stabile rammer om DR´s økonomi i de kommende år. DR har nu et fundament til at arbejde videre med kerneopgaven og bringe danskernes sammen om det vigtige. Vores demokrati, vores kultur og de danske fællesskaber, siger DR´s bestyrelsesformand Marianne Bedsted.

DR´s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, siger:

– Det en fornuftig medieaftale, som imødekommer en række af de største udfordringer, danske medier står over for. Særligt i forhold til, at der skal arbejdes aktivt for styrket demokratisk kontrol med techgiganter. Det er i den grad nødvendigt i en tid, hvor internationale streamingtjenester og techgiganter i stigende grad gør det svært for danske medier at komme ud med dansk indhold til danskerne, siger hun og fortsætter:

– Vi har i DR lagt en klar strategi frem mod 2025, der skal give danskerne lyst til vide mere om det vigtige og sikre, at DR og dansk indhold står stærkt på digitale platforme. Aftalen sætter en god retning og ramme for public service og giver plads til den digitale transformation, der er så afgørende for, at DR og dansk indhold hele tiden kan udvikle sig og stå stærkt i et globaliseret medieforbrug.

Hovedpunkter i aftalerne

  • DR styrkes økonomisk med samlet over 100 mio. kr. over årene i aftaleperioden.
  • Styrket mediestøtte til lokale og regionale medier.
  • Der indføres der et kulturbidrag for streamingtjenester på 6 pct. af tjenesternes omsætning i Danmark.
  • Opdatering af de nuværende rammer for mediernes ansvar, så borgernes retssikkerhed styrkes, og så de passer til den digitale medievirkelighed.
  • Mere støtte til nyetablering og udvikling af medier og mulighed for støtte til innovativ forretningsudvikling.
  • Støtte til distriktsblade og ugeaviser.
  • Ordnede løn- og arbejdsvilkår i film- og mediebranchen.
  • Der etableres en center for graverjournalistik.
  • Der nedsættes et udvalg, der skal se på indretningen af den fremtidige offentlige mediestøtte.
  • Public Service-puljen udvides til også at støtte dansk indhold til radio og podcast.
  • Lydunivers i DR til børn og unge på forskellige alderstrin. Med tilbud inden for fx nyheder, quiz, lydbøger, musikprogrammer mv.
  • Søgbar adgang for borgere til DR’s arkiv via Det Kongelige Bibliotek.
  • Skabe øget bevidsthed omkring kønsulighed i mediebranchen.
  • Et nyt Center for Tech og Demokrati etableres, som skal arbejde med tech-giganternes indflydelse på demokrati, trivsel og samfundsmæssig sammenhængskraft i Danmark.
  • Styrkelse af fakta-tjek-mediet TjekDet for at imødegå mis- og desinformation på digitale platforme og til Medierådet for Børn og Unge til styrket digital dannelse.
Kilde: Kulturministeriet / DR

I samme kategori

Back to top button