DRTV

Nyrestaureret Huset på Christianshavn bliver tilgængelig i 4K-opløsning

- bedre kvalitet end Matador - læs hvorfor her

Når du fra 15. marts kan se gamle DR programmer i Gensyn sektionen på DRTV så bliver det med en nyrestaureret Huset på Christianshavn i 4K opløsning.

’Huset på Christianshavn’ bliver dermed i bedre opløsning, end ’Matador’ gjorde, da den var igennem samme proces i 2017. ’Matador’ var i den lavere 2K-opløsning og det skyldes, at ’Huset på Christianshavn’ er optaget på netop 35mm-film, mens ’Matador’ er optaget på 16mm-film. Kvaliteten på negativerne er på et helt andet niveau end med ’Matador’.

De sidste afsnit af ’Huset på Christianshavn’ er dog optaget på 16mm, så disse afsnit er scannet ind i 3K og kunstig opskaleret til 4K. Arbejdet med at restaurere de 84 afsnit af serien har været i gang i et lille års tid, og i alt er der sat to år af til projektet.

Huset på Christianshavn restaureret før efter
Før og efter
Foto: DR

Hans Vermeij, restaureringsekspert hos Nordisk Film Shortcut fortæller:

– Vi bruger to dage på at scanne negativerne ind. Herefter i snit tre dage på grading (lyssætningen, red.) og i snit 3-6 dage på oprensning. Noget tager tre dage at reparere, andet to uger. Det er lidt lotto, når vi går i gang med et afsnit. Oprensningen slutter med gennemkørsler og tjek af, at vi ikke har overset noget. Vi kigger afsnittet igennem 2-3 gange for at være sikre på, at vi har fanget det mest essentielle. Det skal se flot ud – der må ikke være noget, der forstyrrer øjnene.

Det hænder også, at der er mikrofoner i billedet eller regnkanoner, så man ser, at der bliver kastet vand ud over en regnvejrsscene. Det kan også være, at kameraet løfter sig i en panorering ud over kulisserne, så man ser andre baggrunde, end man skal. I de tilfælde kommer scenerne til en specialist i visual effects (VFX).

– VFX er en slags Photoshop på højt niveau, hvor vi kan painte (’male’, red.) det væk, så man ikke kan se de fejl i optagelserne. Vi går så meget ud til kant som muligt på negativerne, så derfor kommer der nogle gange ting i billedet, som vi må fikse i VFX.

De første 12 restaurerede afsnit af ‘Huset på Christianshavn’ kan ses på Gensyn på DRTV fra fredag den 15. marts klokken 6.00.

Kilde: DR

I samme kategori

Back to top button