TV-Nyt

Ny sæson af dokumentarserien Fangerne på TV 2

Fangerne TV 2Statsfængslet Østjylland er Nordeuropas mest flugtsikre fængsel og huser nogle af Danmarks hårdeste kriminelle. TV 2s dokumentarserie “Fangerne” følger livet blandt indsatte og ansatte i det moderne fængsel, og tv-holdet har haft ubegrænset adgang til alle fængslets afdelinger – inklusive den særligt sikrede afdeling, hvor de farligste og mest flugttruede fanger sidder.

Seriens første årgang blev vist i efteråret 2012, og de nye afsnit har premiere onsdag 8. januar 2014.

I de tre år, tv-holdet har haft adgang til det topsikrede fængsel, er det lykkedes at komme helt tæt på en række af de 228 indsatte og deres familier og på hverdagen for de 255 ansatte, der skal passe på fangerne og sørge for at opretholde orden og sikkerhed.

Voldelige opgør
Hver dag har sit drama, og livet i fængslet er både hårdt og ubarmhjertigt. De stærke fanger tager voldelige opgør med hinanden, og det fører ind i mellem til knivstikkerier og overfald. Og midt i kampene kommer både de ansatte og de øvrige indsatte i klemme. Der hersker et særligt hierarki blandt fangerne, og det gælder om ikke at havne nederst i magtstrukturen.

I “Fangerne” får seerne et indblik i, hvad det vil sige at sidde i fængsel. De indsatte fortæller om deres forbrydelser og om de udfordringer, de møder – både bag muren og i friheden, der venter, når de har udstået deres straf.

En barsk arbejdsplads
For fængselspersonalet byder jobbet på den anden side af de dobbeltsikrede døre også på talrige udfordringer. Hvordan forhindrer betjentene for eksempel, at fængslet flyder med narko og mobiltelefoner? Hvad gør de for at stoppe flugtforsøg?

Og hvad stiller de op, når en fange bliver så vild, at han er til fange for både sig selv og andre? Det er nogle af de spørgsmål dokumentarserien forsøger at finde svar på.

Et samfund i samfundet
Statsfængslet Østjylland, der ligger 10 km vest for Horsens, er omkranset af en ringmur, der er næsten 1,5 km lang. Her er alt, hvad fangerne skal bruge, imens de afsoner deres straf. Der er bl.a. en sygeafdeling med en læge og sygeplejersker, en købmand, en kirke, et bibliotek, en skole, forskellige værksteder og en idrætshal.

Der er kun to veje ind i dette lukkede samfund i samfundet. Der er en dør til betjente og besøgende, og så er der den port, alle fanger skal igennem – uanset om de er på vej ind eller ud. Fængslet blev taget i brug i 2006 og er stadig det nyeste fængsel i Danmark.

Kilde: TV 2

I samme kategori

Back to top button