TV-Nyt

Ny DR1 serie – Til arven os skiller

dr1 logoI en ny DR1-serie følger vi arvinger, der er midt i en familiestrid efter forældrenes død.
At dele boet efter en afdød slægtning kan opløse selv de varmeste følelser blandt søskende. Konflikterne handler sjældent om selve arven, men snarere om fortrængte følelser, der kommer op til overfladen, når arven skal deles. Hvorfor har den afdøde truffet de pågældende valg? Hvordan påvirker det de efterladte? Hvad er retfærdigt – og hvad er rimeligt?

Fornuft og følelser
På trods af, at arvelovgivning generelt laves udfra en gennemsnitsbetragtning om hvad man tror folk helst vil have, så kan der være situationer hvor arvinger finder deres situation dybt urimelig, selvom den overholder arvelovgivningen.

“Min far har aldrig ønsket at gifte sig med hende. Han ville vende sig i sin grav, hvis han vidste, hvad vi har været igennem i de seneste 5 år” – siger Ulla Enevoldsen, der medvirker i programmet.

Hun har mistet det meste af sin arv, fordi hendes far blev gift på sit dødsleje. Datteren mener, at hendes far var for syg til at forstå, hvad der foregik. Det får hun opbakning i, fra landets førende lægelige eksperter, så nu prøver hun ad rettens vej at få opløst sin fars ægteskab.

I Danmark kan vi ikke gøre vores børn arveløse, men vi kan begrænse arven til dem betydeligt. Det er, hvad en anden af DR1-seriens medvirkende beslutter sig for at gøre. Han ønsker at begrænse sin eneste datters arv, og i stedet testamentere arven til velgørenhed.

Sammenbragte familier
Advokat Anja Cordes, der er en af Danmarks førende familierets advokater, mener, at der er et stort behov for, at især de sammenbragte familier får bedre styr på, hvordan de er stillet, når døden banker på. Arveforholdene i de familier kan være meget forskellige, alt efter hvem der dør først, og der er en del, der får sig nogle ubehagelige overraskelser, fordi de ikke kender loven.

Men selv når man forsøger at få styr på sine arveforhold inden man dør, kan det give anledning til voldsomme konflikter i familien. Det viser den nye DR1 serie også et eksempel på. Vi følger en sammenbragt familie, med dine, mine og vores børn, der helt uforudset får skabt ballade i familien, da de vil skrive testamente.

“Det er mig og Hanne, der har brugt vores sure tid til at tjene de penge, så er fan’me også os der skal have lov til at bestemme, hvad de skal bruges til”, siger Johnny, der gerne vil sikre at hans kone Hanne kan sidde i uskiftet bo uden børnene kræver deres arv.

“Til arven os skiller” sætter fokus på de utallige dilemmaer arveforhold stiller mennesker i, og på de konsekvenser det kan få, når de allerstærkeste følelser som bitterhed, glæde, kærlighed og sorg bryder ud i lys lue.

De to dokumentarer sendes på DR1 onsdag den 8. og 15. januar klokken 20.40.

Kilde: DR presse

I samme kategori

Back to top button