TV-Nyt

Nat Geo tester hjernen med i temaprogrammet Test din hjerne

National Geographic Brain GamesPå søndag den 6. November fra kl. 20.30 sætter National Geographic Channel fokus på hjernen i temaprogrammet ‘Test din hjerne’. Tema programemt er opbygget af tre programmer der hver især sætter spørgsmålstegn ved hvor meget vi i virkeligheden kan stole på vores hjerner. I programmerne møder vi bland andet illusionisten David Cooperfield der viser hvor let det er at aflede vores opmærksomhed og derved snyde vores hjerne til at opfatte en helt anden virkelighed.

Vores hjerne er konstrueret til at få mening ud af alt, hvad vi ser, hører, lugter og smager. Det vil sige, hvis vi mangler noget information, trækker hjernen på tidligere erfaringer og fylder de blanke felter ud. Det gør os i stand til at forstå sætninger, selv når bogstaverne er forkert placeret. Hjernen er altså fænomenal til at bearbejde de input, der kommer fra omgivelserne, men betyder det, at vi altid kan stole på den? Kan den fx håndtere så meget information, at du er i stand til på forsvarlig vis at køre bil og tale i mobiltelefon på samme tid? Synes du, det lyder nemt at få øje på en dansende pingvin? Eller lyder det enkelt at køre på cykel med lukkede øjne? Eller fx udvælge en gerningsmand blandt andre personer, efter du har været vidne til en kriminel handling?

Nat Geo viser nu programmet Test din Hjerne, hvor hjernen ved hjælp af en række komplicerede og interaktive eksperimenter bliver testet med det formål at vise, hvor nemt den bliver narret. Hjernen er det organ, som håndterer alt fra flygtige tanker og hurtige beslutninger til komplekse analyser. Den kender til både tricks og genveje, når det handler om at stykke verden sammen. Programrækken, der kommer i tre dele, vil få mange seere til at sætte spørgsmålstegn ved, hvor meget tillid vi kan have til vores hjerne, hvad enten det handler om vores hukommelse eller evnen til at multi-taske.

Tryllekunstneren David Copperfield ved, at hjernens evne til bevare opmærksomheden er begrænset. En lommetyv benytter de samme tricks. Det handler om at distrahere. Pludselig mister man fokus – og i næste øjeblik også tegnebogen. Copperfield og andre demonstrerer, hvordan det foregår, når man mister evnen til at opfatte ting, der foregår lige for øjnene af en i Test din hjerne: Vær opmærksom!

Hvis du nogensinde har set noget, der var så smertefuldt at se på, at du efterfølgende følte fysisk ubehag, så er du ikke den eneste. Det viser sig, at når vi ser nogen gøre noget, tror vores hjerne ofte, at vi selv er involveret, hvilket kan medføre en faktisk oplevelse af fx smerte eller kvalme.  Test din hjerne: Du tror ikke dine egne øjne afslører, hvordan sanserne kan snydes til at få dig til at høre, føle og se forkerte ting. Programmet viser også, hvordan en blind mand er i stand til at cykle ved hjælp af reflekterende lyd, der gør ham i stand til at orientere sig. 

Har du en god hukommelse? Forestil dig en gruppe mennesker der en sen eftermiddag står  forsamlet i en park for at overvære et korttrick. En kvinde begynder at råbe højlydt efter en mand på et fremmed sprog. Pludselig er du og 20 andre vidner til et røveri.  Tror du, med muligheden for at se optagelserne af røveriet igen bagefter, ville være i stand til at udvælge den rette gerningsmand blandt en flok mistænkte. Se Test din hjerne: Hukommelsen og find ud af, hvorfor du og næsten alle andre vælger den forkerte gerningsmand i en politi line-up.

Test din hjerne: Vær opmærksom!

Når det handler om at kontrollere og manipulere med folks bevidsthed, så er nogle af de ledende

eksperter i verden ikke videnskabsfolk, men tryllekunstnere som fx David Copperfield. Bevidstheden virker lidt på samme måde som et projektørlys, der fokuserer på noget bestemt og filtrere en masse overflødig information fra for at skabe mening i et ellers kaotisk univers, hvilket også giver mulighed for at narre hjernen. Copperfield og et hold eksperter demonstrerer på mest elegante vis, hvordan de kan udnytte den måde, bevidstheden fungerer på. Bl.a. lykkes det at stjæle et halstørklæde, der sidder om halsen på en person, og publikum overser en dansende pingvin på scenen. Anser du sig selv for at være lidt af en mester i multi-tasking? Afprøv dine multi-taskingevner ved hjælp af en super-tasking simulator – og tænk en ekstra gang, inden du næste gang taler i telefon og kører bil på samme tid.

Test din hjerne: Du tror ikke dine egne øjne

Filmskabere i Hollywood bruger både farve, lys, lyd og effekter til at skabe imponerende illusioner, men kan det gøres så overbevisende, at det er muligt at få publikum til at føle smerte ved blot at se en på tv, der ved et uheld skærer sig i fingeren. Meget af det, vi oplever, kan være ren fabrikation, eftersom at vores hjerne selv udfylder huller, for at sammenstykke et komplet billede af verden. Men hvad sker der, når vores sanser bliver forvirret. Oplev en fantastisk illusion, der får folk til at ”føle” med deres øjne, og mød en blind mand, der kan færdes i travle gader og endda cykle, fordi han kan ”se” med sine ører.

Test din hjerne: Hukommelsen

Tingene er ikke altid, som vi husker dem. Vi glemmer detaljer, minder ændrer sig, og til tider udfylder vores hjerne huller, hvorved der skabes falske erindringer. Vores eksperter har sat sig for at finde frem til, hvor i hjernen hukommelsen befinder sig. Videnskabsfolkene afslører, hvor snørklet vores hjerne er skruet sammen, hvordan vi genkeder ansigter, og hvordan vi er i stand til at flytte minder fra korttidshukommelsen over i langtidshukommelsen. Hukommelsen er ikke mindst vigtig, når vi er vidner til en forbrydelse. Vores erfarne efterforsker illustrerer imidlertid, hvor stor forskel der på det, som 20 forskellige vidner husker, hvilket betyder, at en forkert person alt for ofte bliver identificeret som gerningsmand.

’Test din hjerne’ søndag den 6. november kl. 20.30 på National Geographic Channel

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard