TV-Nyt

Min verdenshistorie – ny dokumentarserie på DR2

Min verdenshistorie på DR2I ti programmer sætter DR2 fokus på centrale begivenheder i verdenshistorien – fortalt fra en ny og personlig vinkel af ti helt almindelige danskere, der blev vidner til en verdenshistorisk begivenhed.  

’Min verdenshistorie’ hedder en ny programserie på DR2, der giver et helt nyt perspektiv på nøglebegivenheder i verdenshistorien.   Med udgangspunkt i personlige beretninger fortæller ti danskere, der frivilligt, eller ufrivilligt, blev vidner til en verdenshistorisk begivenhed om deres oplevelser i orkanens øje.

Rejse tilbage til begivenhedernes centrum

I hvert program rejser programmets hovedperson tilbage til begivenhedernes centrum og genoplever de dramatiske begivenheder netop dér, hvor verdenshistorien udspillede sig. For mange er det første gang de vender tilbage. I første program rejser Rikke Holm tilbage til Rwanda, hvor hun opholdt sig i 1994, netop da folkemordet brød løs.

’Min verdenshistorie’ får premiere på DR2 mandag 6. januar kl. 21.30, og herunder finder man en kort beskrivelse af de øvrige personlige beretninger i programserien:

Rikke og  uafhængigheden

I juni måned 1990 kommer Rikke Helms til Letland for første gang. I resten af Europa fejrer man Murens fald, men ikke i Letland. Her er det officielle flag stadig hammer og segl – og al magt ligger i Moskva. Men ikke så længe. Rikke er med i første række og bliver vidne til Letternes kamp for selvstændighed.

Mirella og Ceaucescaus fald 

I december 1989 er Mirella Hansen 18 år. I dagene omkring jul er Mirella på juleferie med sin mor i hovedstaden Bukarest, da ferien pludselig bliver afbrudt. Det bliver en kort, men blodig revolution. På bare en uge lykkedes det at vælte Ceausescu fra magten i 1989 og Mirella befinder sig midt i de dramatiske begivenheder.

Finn og krigen

I 1974 er der udbryder der krig på ferieøen Cypern. Tyrkerne landsætter mere end 20.000 soldater på øen, det største invation af et land siden 2 verdenskrig.  Finn Frederiksen er kun 20 år og blandt de FN soldater, som den danske stat beslutter at sende af sted for at forhindre, at grækerne og tyrkerne begynder en egentlig borgerkrig.

Holger og Idi Amin

Da Holger Bernt Hansen første gang er i Uganda har Ida Amin netop taget magten. Et rædselsregime, som også Holger må flygte fra til sidst. Efter 8 år vender han tilbage for stå i spidsen for den første nødhjælp. Idi Amin er væk, landet er i opløsning og befolkningen har hårdt brug for mad og medicin.

Maren og foråret i Prag

Maren Balle er ganske ung, da hun får sin første udstationering for Udenrigsministeriet. Det er forår og 1968 da flytter hun til Prag i Tjekkoslovakiet. Forventningerne er høje og befolkningen i Prag har frihedsfornemmelser. Men det varer ikke længe før de sovjetiske tanks ruller ind i hovedstaden.

Mads og anarkiet

Mads Holm flytter i 1996 til Albanien med sin familie. Han skal være med til at hjælpe landet fra at omstille sig fra et kommunistisk styre til demokrati. Men i 1997 bryder landet sammen. 75 % af befolkningen har sat alle deres penge i pyramidespil og mister alt. Mads bliver vidne til lovløshed og anarki.

Lean og revolutionen

I 1963 er Lean Waage Beck en ung lyshåret frisør i USA. Her møder hun to iranske brødre – den ene bliver hun gift med, den anden bliver udenrigsminister i Khomenis første regering. Lean flytter til Iran med sin mand og oplever revolutionen i 1979 på nærmeste hold. 

Nina og guerillakrigen

Nina Bundgaard er på dannelsesrejse, da hun kommer til El Salvador i 1980. Hun er 20 år gammel. Det er et land i borgerkrig, hvor Militærjuntaen undertrykker befolkningen og guerillakrigere slår igen. Nina engagerer sig i kampen for frihed og rettigheder. Men prisen er stor, hun ser sin kæreste blive myrdet og bliver selv fanget af de frygtede dødspatruljer.

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard