Nyheder

Min bedste ven har kræft – dokumentar på DR1

Foto: Casablanca Film Aps
Foto: Casablanca Film Aps

Jesper og Nicklas har kendt hinanden siden 7. klasse. De er begge vokset op i en lille landsby uden for Herning og har tilbragt det meste af deres ungdom sammen. Livet ser lovende ud for de to.

For godt et år siden får Jesper voldsomme mavesmerter, og ved et lægetjek får han besked om, at smerterne formentlig skyldes nyresten. Han har også over længere tid haft ondt i ryggen. Lægens anbefaling var en masse smertestillende piller og så ellers at tage den med ro.

Jesper og Nicklas joker med: ”Bare det nu ikke er kræft” og beslutter sammen, som et fælles projekt, at Nicklas skal begynde at filme og dokumentere hele forløbet. ”You never know”, som de siger.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Derfor tager Nicklas og kameraet sammen med Jesper til lægen igen. Men ingen af dem er forberedt på, at de sammen tager hul på det værste år af deres liv – det viser sig, at Jesper er ganske alvorlig syg.

Fremskreden kræft

Smerterne er uudholdelige, og Nicklas filmer, da Jesper får at vide, at han øjeblikkelig skal scannes. Da Jesper skal have resultatet af scanningen nogle dage senere, er både hans søster, mor og far selvfølgelig med, samt Nicklas med det altid tændte kamera.

Scanningen viser, at Jesper har fremskreden kræft i maven. Han har en tumor på størrelse med en håndbold. Jespers uvished og rædslen står malet i ansigtet på ham og hans familie, og Nicklas kan risikere at miste sin bedste ven – nu gælder det overlevelse for dem alle.

’Min bedste ven har kræft’ følger Jespers kamp mod den dødelige sygdom, hvor han flere gange er klar til at opgive livet. Det hele filmet og dokumenteret i forløbet, også via de mange små videodagbøger Jesper selv har lavet – optaget i de sværeste og mest ensomme stunder under indlæggelsen og behandlingen.

”Filmen er en unik skildring af et sygdomsforløb, der kommer helt tæt på livet og døden, men er også en historiefortælling om to store drenge med smittende humør, og en helt særlig indstilling til netop det at leve,” fortæller dokumentarredaktør på DR1 Anders Thomsen og fortsætter:

”Dokumentaren minder os alle om, hvor skrøbeligt livet faktisk er. Men den fortæller også om vigtigheden af et ukueligt venskab og tætte familierelationer, hvor alle bakker op og står sammen i kampen mod døden. Og så er det fortællingen om, at åbenhed kan have stor psykologisk betydning i et så svært sygdomsforløb,” siger Anders Thomsen.

‘Min bedste ven har kræft’ sendes på DR1 mandag den 12. december klokken 20.30.

Kilde: DR

I samme kategori

Back to top button