Logitech Harmony Ultimate
Introduktion Logitech Harmony Ultimate
Logitech har i en del år været førende på universalfjernbetjeninger. Selv om et salg af den forretning er blevet rygtet, så har Logitech dog fortsat nye produkter indenfor dette område. Seneste topmodel hedder Logitech Harmony Ultimate, der er en touch skærm fjernbetjening.
Ultimate modellen sælges med sloganet “Mere end bare en fjernbetjening”, og det passer da også fint nok, for du får faktisk mere end fjernbetjeningen. Logitech har nemlig valgt at satse på at inddrage din smartphone som supplement til den medfølgende fjernbetjening, og derfor får du også en Logitech Hub enhed med, der via dit hjemmenetværk kan sende fjernbetjeningssignaler fra din smartphone (Android/iOS). Du kan både styre infrarøde komponenter og Bluetooth-spillekonsoller, sidstnævnte har jeg dog ikke haft mulighed for at afprøve.
Læs om Logitech Harmony Ultimate virkelig er den ultimative fjernbetjeningsløsning i denne anmeldelse. Logitech Harmony Ultimate koster 2199,- i vejledende pris.
Udpakning
Logitech Harmony Ultimate kommer fint pakket ned.
Med i kassen er:
- Harmony Ultimate fjernbetjening
- Harmony Hub
- 2 x IR blastere
- 1 x USB tilslutningskabel
- 2 x Strømforsyninger
- Brugerguide på dansk
Installation
Installation af Logitech Harmony Ultimate sker via din browser og på nettet via myharmony.com. Her opretter du en brugerkonto og kan efterfølgende opsætte fjernbetjening og Hub gennem en række trin. Sæt mindst en halv til en hel time af til denne del. Selv om Logitech har gjort sit bedste for at gøre det enkelt, så tager det noget tid at sætte op, naturligvis også afhængigt af hvor meget udstyr, du vil betjene.
Det er værd at notere sig, at opsætningen sker via Microsoft Silverlight brugeroverflade, så det skal du have installeret på din Windows eller Mac computer. På Mac understøttes kun Safari og Firefox browserne, mens du på Windows PC skulle kunne anvende Internet Explorer, Chrome, og Firefox.
Installationsguiden er ganske brugervenlig, og der vises også grafisk, hvad du skal gøre i mange af de forskellige trin.
Der er 5 hovedtrin i opsætningsguiden:
1. Oprettelse af forbindelse til dit trådløse hjemmenetværk
2. Tilføjelse af dine komponenter du ønsker at betjene
3. Oprettelse af aktiviteter – f,eks. Se TV
4. Valg af favoritkanaler
5. Synkronisering af fjernbetjening
Guiden starter med at lede efter Harmony Hub’en på netværket, og herefter opsætter du adgang til dit trådløse hjemmenetværk. Denne del forløb uden problemer.
Opsætningen af mine komponenter forløb også ok. Generelt har Logitech en stor database over fjernbetjeningskoder, men det kan være lidt svært af og til at finde den rette. Canal Digital’s HD Entertain boks voldte mig lidt problemer, men det lykkedes via at angive ADB som producent, og ADB-5720SX som model. Jeg kunne godt have ønsket mig, at man ikke behøvede at indtaste noget i modelnavn for at se alle produkter fra en given producent, men det kan man ikke. Stofa boks blev fundet via det gamle modelnavn Zaptor og ViasatPlus boks med Viasat Plus som model navn.
Aktiviteter giver dig mulighed for at styre en række ting, ud fra det du ønsker at foretage dig. Oplagt er naturligvis en Se TV aktivitet, men du kan også lave en hør musik aktivitet, der tænder for dit forstærker eller spil et spil, når du vil bruge din spillekonsol. Det er en klar fordel også for de knap så tekniske. Man får en mere logisk betjening uden du huske, hvilken HDMI indgang du skal slå over på, og hvad der skal tændes for.
Favoritkanalerne kan man sige erstatter den gammeldags måde at tænke på kanaler på. Du trykker ikke længere 1, 2, 3 osv. for at skifte kanal, i stedet trykker du på kanalikonet, for den kanal du vil skifte til. Du kan lave op til 50 favoritkanaler på denne måde, men desværre så er det lidt en rodebutik, hvilke danske kanaler Logitech inkluderer i deres opsætningsguide. DR1 var f.eks. udelukkende tilgængelig som DR1 Synstolkning med dennes logo, og TV3+ kunne jeg slet ikke finde. Du kan dog selv uploade kanallogoer og ændre kanalnavn, så det er da muligt med lidt arbejde at lave en fungerende favoritkanalliste, hvis du gider at arbejde for det. Forvent dog også en del arbejde med at indtaste det korrekte kanalnummer for hver enkelt kanal.
Installationen af Logitech Harmony Ultimate voldte generelt ikke de store problemer, men det tog noget tid, brugervenligheden specielt omkring favoritkanaler delen kunne forbedres.
Efter synkronisering af fjernbetjeningen, så er du klar til at tjekke, om det hele virker som det skal. Efterfølgende kan du i øvrigt synkronisere fjernbetjeningen uden kabel, og det er altså rigtigt lækkert ikke at skulle døje med at tilslutte den ved hver ændring man foretager.
Med Harmony Hub’en har du frihed til at gemme dit udstyr af vejen i et skab. Eftersom kommunikationen mellem Logitech Harmony Ultimate fjernbetjeningen og Harmony Hub’en sker via radiobølger og ikke via infrarød, så behøver disse 2 enheder ikke at kunne se hinanden.
Harmony Hub’en er i sig selv en IR blaster som sender infrarøde signaler ud. Afhængigt af placeringen af dit udstyr kan du være heldig, at du med den rette placering af Hub’en kan dække alle dine enheder, men ellers kan du tilslutte de to medfølgende IR blaster enheder, der har en god rækkevidde med en ganske lang ledning.
Jeg kunne nå alle enheder ved at placere hub’en på et bord skråt til højre foran mit udstyr. Skulle hub’en stå sammen med udstyret, så måtte jeg benytte IR blaster enhederne.
Er du i en situation, hvor din Hub ikke kan nå en af dine komponenter, er det i øvrigt også muligt at tildele fjernbetjeningen selv til at sende signaler via opsætningen på myharmony.com og ikke gå igennem hub’en.
Daglig brug / Betjening
Generelt ligger Logitech Harmony Ultimate fjernbetjeningen godt i hånden, men jeg er ikke helt vild med placeringen af knapperne. Afspilnings/optag knapperne er placeret i toppen over touch skærmen, og det synes jeg er et minus. Jeg havde foretrukket disse under touch skærmen.
Nogle vil formentlig også have ønsket sig dedikerede knapper til at hoppe til forrige / næste. Du får denne funktion ved at holde spole knapperne nede i længere tid.
Touch skærmen virker udmærket, dog oplever man af og til at touch delen kan indeholde elementer, der ligger over anden grafik, som gør det svært at vælge det toppen og bunden af skærmen. Det er fint, at man ved aktiviteter også kan lægge sine egne logoer ind, f.eks tilføje jeg Canal Digital og Viasat logoer til aktiviteterne til disse bokse.
Du bladrer igennem de forskellige skærme, som du kender det på din smartphone.
Det er muligt at slå en vibrationseffekt ved tryk til og fra.
Udover at benytte touch skærm knapper, så kan du også betjene basale funktioner som kanal op og ned og lydstyrke bare ved at lave en fingerbevægelse. Ikke lige noget jeg personligt ser det interessante ved, også når det kræver, at man trækker gestikuleringsskærmen frem først. Så er det nemmere bare at bruge knapperne.
Ikke alt virker dog helt logisk. Der er f.eks. den samme favoritskanal skærm tilgængelig for alle aktiviteter, og man kan ikke slå denne fra. Det betyder, at man helt ulogisk kan vælge f.eks. en Se Blu-Ray afspiller aktivitet og stadig have en favoritkanal skærm vist under denne. Har du forskellige tv-bokse med forskellige kanaler, så er det heller ikke muligt at lave to forskellige favoritkanal lister til hver enkelt af disse aktiviteter. Jeg håber i det mindste, at Logitech tilbyder mulighed for at slå favoritkanal til/fra i forhold til den enkelte aktivitet i en fremtidig opdatering.
Betjeningskomforten kunne der også finpudses på f.eks. i forbindelse med tekst-tv. Eftersom der jo ikke er dedikerede fysiske tal knapper, så havde det været logisk at et tryk på tekst-tv på touch skærmen havde gjort, at man automatisk efterfølgende fik vist tal knapper på touch skærmen, men det skal du selv bladre frem til.
Jeg oplevede også et problem i forhold til mit setup, hvor jeg benytter HDMI CEC styring mellem min surround forstærker og TV. Her slukkes min surround forstærker automatisk, når tv’et slukkes, men med Logitech Harmony Ultimate aktiviteterne blev der så også sendt et signal, når jeg slukkede, hvilket betød at min surround forstærker først slukkede med signal via HDMI CEC og så tændte igen på grund af endnu et signal fra Logitech Harmony Hub’en. Uheldigvis så kan man ikke fjerne de grundlæggende kommandoer, der udsendes i aktiviteter, men kun tilføje nye, så det er lidt et minus.
På en måde savner jeg også dedikeret knap til direkte visning af komponenter. Du skal ind under menuen og vælge for at finde disse.
Med sin touch skærm så bruger Logitech Harmony Ultimate mere strøm end en gængs fjernbetjening, men heldigvis skal du ikke skifte batterier, men blot placere fjernbetjeningen i den medfølgende ladestation. Generelt så synes Logitech Harmony Ultimate faktisk at holde længere på en opladning, end jeg kan huske det da jeg anmeldte Logitech Harmony Touch.
Ovenstående kan generelt lyde noget negativt, men nu hører jeg nok også til den mest krævende gruppe, og den grupper der er glad for mange fysiske knapper. Generelt så vil betjeningen med Logitech Harmony Ultra nok tiltale mange.
Smartphone betjening via Harmony App Harmony Hub
Udover betjeningen via den Logitech Harmony Ultra fjernbetjeningen, så giver hub’en også mulighed for, at du kan betjene dit udstyr via din Android eller Apple smartphone. Det sker via gratis app’en Harmony Control. Desværre er der ingen tablet udgave f.eks. til iPad, hvilket jeg ellers godt kunne have ønsket mig. Du kan naturligvis installere iPhone udgaven på din iPad, men den udnytter så på ingen måde skærmpladsen
Harmony Control app’en virker ganske fornuftigt, den tilføjer ikke som sådan noget ekstra, men du har mulighed for at styre dit udstyr via fingerbevægelse f.eks. lydstyrke op og ned ved at trække fingeren op og ned, vælge kanal fra favoritkanallisten, styre afspilning og de gængse knapper generelt.
Man har ikke fuld kontrol over udseendet og knapperne i mobilapp’en, så du kan ikke gå ind og frit og designe dit eget layout, men det er muligt at tilføje ekstra knapper.
Logitech Harmony Ultimate Test konklusion
Med en pris på næsten 2200,- så er Logitech Harmony Ultimate nok ikke for alle, men det er rart at se at Logitech stadig er aktiv og ny udvikler. Bortset fra placeringen af fysiske knapper over touch skærmen, så har jeg ikke noget at udsætte på det hardwaremæssige i Logitech Harmony Ultimate. Du får en ganske attraktiv designet løsning, der også virker fornuftig i forhold til batterilevetid.
Logitech Harmony Hub enheden giver dig frihed til at gemme dine enheder af vejen i et skab og åbner for at benytte din smartphone som fjernbetjening. Generelt vil jeg dog tro, at de fleste vil foretrække Logitech Harmony Ultimate fjernbetjeningen i det daglige.
Jeg nød rigtig meget muligheden for at opdatere fjernbetjeningen trådløst, ved ændringer, det er virkelig en fornøjelse ikke at skulle døje med den slags, som jeg ellers er vant til med min egen Harmony 650.
Betjeningen og mulighederne er generelt gjort enkle, også måske lidt for enkle nogle gange. Jeg savner lidt mulighed for at pille ned i detaljen ved aktiviteter og kunne optimere netop til mine personlige præferencer. Softwaren er uden tvivl det punkt, hvor Logitech kunne optimere brugeroplevelsen af Logitech Harmony Ultimate.
DIGITALT.TV takker Logitech for at låne os produktet til denne anmeldelse.