Logitech Harmony Touch
Præsentation
Logitech Harmony Touch er en ny universalfjernbetjening fra Logitech, der som navnet antyder tilbyder touch betjening direkte på en berøringsfølsom skærm.
Fjernbetjeningen oplades via den medfølgende oplader, så du altså ikke skal skifte batterier løbende men blot sørge for at lade den op.
Der kan laves favoritliste for op til 50 kanaler med grafisk kanalikoner.
Installation af universalfjernbetjeningen kræver en PC eller Mac med Microsoft Silverlight installeret.
Pris: 1399,-
Lancering: Oktober 2012
Det får du:
1 x Logitech Harmony Touch
1 x Strømkabel/adapter til ladestation
1 x Ladestation
1 x USB kabel til tilslutning til PC
1 x Manual på dansk
Udpakning, teknik og design
Logitech Harmony Touch kommer i en fint pakket æske, der er lige til at åbne op og pakke ud. Med i pakken er der udover fjernbetjeningen:
1 x Logitech Harmony Touch
1 x Strømkabel/adapter til ladestation
1 x Ladestation
1 x USB kabel til tilslutning til PC
1 x Manual på dansk
Sammenlignet med den Logitech Harmony 650 universalfjernbetjening, jeg normalt anvender, så er Logitech Harmony Touch lidt kortere og med lidt færre fysiske knapper. Fjernbetjeningen er i sort glans på fronten og med et gråligt lidt skridsikkert materiale på bagsiden. Den gør naturligvis, at den ikke glider alt for let ud af hånden.
Layoutet er med PVR knapper helt øverst med Play, Pause, Optag, Stop, and spol frem og tilbage. Under disse er så den 2,4″ touch skærm. Idéen med ikke at have touch skærmen helt i toppen er egentlig god, for det virker mere naturligt, når man holder fjernbetjeningen.
Lige over touch skærmen så er der berøringsfølsomme område til valg af favoritkanaler eller gå til hovedskærm. Disse er faktisk lidt anonyme, og som de eneste på fjernbetjeningen så synes der ikke at være lys i disse. Lyset fra touch skærmen gør dog, at de kan ses også i mørke.
Under touch skærmen er der fysiske knapper til de basale ting som kanalskifte, lydstyrke, navigering, menu, epg osv. samt farve funktionstaster.
Den medfølgende ladestation er i samme sorte blanke look som fjernbetjeningen. Du placerer fjernbetjeningen lodret i den, når du ønsker at lade den op. Det er ikke umiddelbart muligt at afmontere batteriet inde i fjernbetjeningen, og det kan måske bekymre lidt, såfremt det på sigt trænger til at blive udskiftet.
Til prisen på 1400,- kunne man godt have forventet, at Logitech også havde inkluderet en mulighed for betjening via RF og ikke kun infrarød, men det tilbydes altså ikke.
Installation
I forhold til installation skal du til at starte med, på din computer gå ind på adressen myharmony.com. Her opretter du en ny brugerkonto, også selv om du eventuelt allerede skulle være registreret med en anden Logitech fjernbetjening. Du kan få lov at kopiere dit setup fra en eksisterende Harmony fjernbetjening senere i processen.
Det er værd at bemærke, at Logitech benytter Microsoft Siliverlight plugin til deres setup program, så det skal du altså have installeret på din Windows PC eller Mac.
Har du ikke allerede indstillinger fra en eksisterende Harmony fjernbetjening, så skal du finde produktnavn/model nummer på de enheder, du vil styre med din Logitech Harmony Touch. Logitech har en meget udførlig database med fjernbetjeningskoder, og jeg havde ikke problemer med at finde alle mine. Harmony Touch kan styre op til 15 komponenter i alt og er kompatibel med mere end 225.000 forskellige komponenter fra mere end 5.000 mærker.
Eftersom jeg til daglig benytter en Harmony 650, så kunne jeg ganske enkelt kopiere mine eksisterende indstillinger over på denne Logitech Harmony Touch. Det sker blot ved at indtaste sin eksisterende Logitech konto oplysninger, når du i installationsprocessen bliver spurgt om det.
Favoritkanaler kan du organisere og også indsætte egne kanallogoer. Der er danske udbydere som YouSee, Boxer og Canal Digital med i forhold til at sortere. Der er også en komplet liste, såfremt din tv-udbyder ikke er med. Der er en del danske kanaler med, men også endnu en del der mangler. F.eks. er TV3+ at finde inkl. logo og det hele, mens jeg ledte forgæves efter TV3. Jeg endte så med at vælge en spansk TV3 kanal og ændre navn og selv sætte et logo billede ind.
Også DR1 manglede sjovt nok et logo, mens der var logo på DR2 i databasen hos Logitech. Så der er altså lidt arbejde med at opsætte denne del også i forhold til at lave den korrekte rækkefølge. Du kan i alt opsætte op til 50 kanalikoner som favoritter.
Efter du har opsat dine enheder og måske har oprettet nogle aktiviteter, som f.eks. se TV, Se Blu-ray osv., så synkroniserer du dine indstillinger til din fjernbetjening. Det tager nogle minutter, og kræver at du har tilsluttet din Logitech Harmony Touch via USB i mens.
Du skal altid have fat i en computer for at tilføje nye enheder eller ændre på aktiviteter, men du kan godt redigere rækkefølge i aktiviteter og justere og tilføje knapper direkte på fjernbetjeningen.
Daglig brug
Fjernbetjeningen ligger godt i hånden, og som tidligere nævnt så er touch delen placeret rigtigt fornuftigt. De fysiske knapper har en fornuftig størrelse, og det er et stort plus for mig, at der er farve funktionsknapper (rød,grøn,gul og blå). Det savner man f.eks. på Harmony One modellen.
Jeg kan godt leve med at PVR knapperne er placeret helt i toppen, men savner lidt knapper til skip funktion.
Touch skærmen
Attraktionen på denne Logitech Harmony Touch er naturligvis touch skærmen. Den fungerer som den skal og med fint grafisk look, der i øvrigt er muligt at tilpasse f.eks. med egne grafiske logoer til dine aktiviteter. Eksempelvis et Viasat logo til aktiviteten Se Viasat.
Favoritkanaler med kanallogoer
Du kan styre kanalvalg af op til 50 kanaler via kanallogoer.
Gestures – betjen med bevægelse
En anden mulighed med touch skærmen er Gestures, altså bevægelser du kan benytte til at kontrollere dit udstyr med. Der er dog kun 5 af disse, Play/pause, op/ned og højre venstre. Generelt synes jeg ikke det har den store værdi at kunne bevæge fingeren til siden for f.eks. at spole. Du kan dog godt ændre dem til andre handlinger.
Er Touch en fordel?
Touch skærmen har sin fordel i forhold til at gøre det hele mere visuelt, og det er sikkert også et plus for at gøre det lettere for den bedre halvdel at betjene hjemmebiografen. Her hjælper en funktion som aktiviteter, hvor du kan opsætte flere ting med et tryk meget. De fysiske Exit og Menu knapper kan dog måske også forvirre de knap så tekniske i forhold til at tro, at det er betjening af menuerne på touch skærmen og ikke på selve udstyret du fjernbetjener.
Fysiske knapper har også sine fordele. Personligt så savnede jeg lidt fysiske numeriske knapper. For at bruge disse så skal du først vælge dem på touch skærmen. Jeg tjekker ofte tekst-tv, og her virker touch skærmen som ekstra arbejde end med fysiske knapper. Først skal man finde tekst-tv knappen på touchskærmen, derefter skal man vælge tal skærm, og så kan man skrive sidenummer ind. Og Touch kræver også, at man kigger på skærmen, hvor man efterhånden har det med at finde og betjene fysiske knapper per automatik, når man har vænnet sig til fjernbetjeningen.
Strømforbrug
Bruger du din Logitech Harmony Touch meget, så holder batteriet nok maks en 3-4 dage inden du skal oplade, ved mere almindeligt forbrug kan den nok gå en uge uden at blive opladet. Du kan justere batterikrævende ting som lysstyrke og timeout på touch skærmen direkte på fjernbetjeningen, så den strækker lidt længere.
Logitech Harmony Touch Test konklusion
Samlet set så er Logitech Harmony Touch uden tvivl en rigtig god universal fjernbetjening. Den er forholdsvis enkel at komme i gang med. Specielt såfremt du allerede har en Harmony fjernbetjening, så er du hurtigt i gang med at bruge den. Betjeningen med Logitech Harmony Touch virker fint, og har du en passende placering til ladestationen, så er det meget praktisk, at du løbende lige kan lade den op og ikke skal til at rode med batteriskifte.
Jeg tror det er personligt, hvor meget man synes om touch betjening på en fjernbetjening. Uden tvivl så giver det nogle muligheder for at gøre det hele mere visuelt orienteret, og mere logisk måske for de knap så teknisk velfundere at betjene husstandens enheder. Touch har for dog også lidt begrænsninger for superbrugeren, der er vant til at betjene via fysiske knapper i blinde, uden at skulle holde øje med en skærm samtidigt.
Til prisen kunne jeg godt have tænkt mig lidt mere. 1399,- er meget for en universalfjernbetjening, også når den er begrænset til Infrarød og ikke har RF support. 1399,- virker også lidt dyrt, når man pt. ifølge hifipriser.dk kan få den ganske vist noget ældre One for All Xsight Touch, jeg testede tilbage i december 2008 til det halve. Jeg synes dog Logitech Harmony Touch er noget bedre rent betjeningsmæssigt og forhåbentligt også holdbarhedsmæssigt, for et par af knapperne på One for All Xsight Touch virkede ikke for godt efter et par år.
DIGITALT.TV takker Logitech Danmark for at stille en Logitech Harmony Touch i forbindelse med denne anmeldelse.