LG 55UB850V Anmeldelse
LG 55UB850V er en prisgunstig 2014 Ultra HD model, der desuden er udrustet med deres prisvindende Smart TV platform webOS. DIGITALT.TV har fået mulighed for at teste modellen, der er med Netflix 4K support og tuner både til kabel, antenne og satellit-tv signaler.
Læs mere i vores anmeldelse nedenfor.
UB850V Serien fra LG kan købes i størrelserne 49 og 55″. Vi anmelder 55″ udgaven i denne test.
Skærmen koster her hvor vi anmelder omkring 11.500,-
Tjek dagspris hos Pricerunner.dk
Design, teknik og tilslutninger
Designet på skærmen falder i vores smag, der er en aluramme omkring skærmen, der giver et fint udtryk.
Billedet går ret langt ud til skærmkanten, hvilket er med til at give et rimeligt rammeløst indtryk af skærmen.
Du skal i gang med at samle lidt, for at montere foden, der er udformet som en bøjle. Der er 2 stykker, der skal monteres bagpå skærmen, og så skrues hovedbøjledelen på disse. Måske lidt mere besværligt en på visse modeller, men ikke så det er et problem.
Foden giver skærmen et let udtryk i sit design, men ikke alle vil måske synes om den matte sølvfarve på den Foden tilbyder ingen justeringsmuligheder i forhold til at dreje eller vippe skærmen. Du kan naturligvis også vægmontere skærmen.
Skærmen er som nævnt en Ultra HD skærm, hvilket vil sige 3840 x 2160 pixels mod de normale 1920 x 1080 på Full HD modeller. Der er understøttelse af HEVC codec og Ultra HD indhold ved 60 Hz.
Alle tilslutninger er placeret på bagsiden. Tunerindgange, HDMI og USB tilslutningerne sidder samlet og er placeret, så de peger ned af eller til siden. Det er optimalt i forhold til at sikre, at der ikke er noget der stikker bagud ved vægmontering.
Rent tilslutningsmæssigt byder LG 55UB850V på følgende tilslutninger:
- DVB-T2/C tunerindgang
- DVB-S2 tuner indgang
- 4 x HDMI (HDMI 1 med HDCP 2.2)
- 1 x Component Video ind
- 1 x Phono lyd ind
- 1 x Optisk digital lyd ud
- 3 x USB
- 1 x LAN port til kablet netværk
Scart er mulig via en medfølgende adapter.
LG er endnu ikke kommet med på Twin Tuner fronten desværre, hvilket man ellers godt kunne ønske sig på en Ultra HD model som denne. Du kan således ikke se én tv kanal, mens du optager en anden.
Satellittuneren understøtter DiSEqC, Unicable og endda også motorstyring / USALS.
Der er 1 port til kortlæsermoduler til f.eks. Boxer TV modul.
Med tv’et medfølger 2 stk. passiv 3D briller.
Fjernbetjeninger
Som det ofte ses på de dyrere modeller, så leveres LG 55UB850V med 2 fjernbetjeninger.
Magic Remote, kalder LG den moderne fjernbetjening. Den er formet til hånden, og til dels baseret på, at du betjener menuer med en pil på skærmen, som du styrer med håndleddet. Det giver en hurtigere betjening, der minder om den, du måske kender fra en Nintendo Wii.
På fjernbetjeningen er også et rullehjul, som det kendes fra computermus.
Fjernbetjeningen ligger fint i hånden, men bagsiden kunne måske godt have været med en antiskrid belægning, den er lidt glat.
Generelt så er den lidt sparsom i forhold til knapper. Vi kunne godt have tænkt os en dedikeret TV Guide knap, fremfor 3D knappen f.eks. som synes lidt udnødvendig, nu hvor 3D bølgen har lagt sig, efter aldrig rigtigt at være kommet i gang.
Udover at benytte magic fjernbetjeningen med din LG skærm, så kan den også benyttes som universalfjernbetjening med andre produkter, også ikke LG produkter, dog er udvalget af enheder ret begrænset.
Den anden mere almindelige fjernbetjening føles ikke high end, men virker ganske udmærket.
LG tilbyder også en remote app til smartphones.
Installation
Førstegangsinstallationen er, ligesom da vi anmeldte LG LB870V, en fornøjelse. LG gjort det mere tiltalende med en helt ny, enklere og sjovere måde at lave sine individuelle indstillinger på.
Den animerede figur Bean Bird hjælper dig i gang med at finde kanaler, tilslutte til netværk og eksterne enheder med videre.
Er du ikke til den slags, så frygt ej for Bean Bird er kun aktiv i forbindelse med installationsguiden, det er ikke en figur der popper op i tide og utide.
Du bliver spurgt om du får dine tv-signaler fra en tv boks under installationen, så LG har også tænkt på den del.
Som tidligere nævnt, så understøtter skærmen her både antenne (DVB-T2), kabel-tv (DVB-C) samt satellit-tv (DVB-S2). LG har inkluderet automatisk opsætning for en række danske tv-udbydere blandt andet Boxer, Canal Digital, YouSee og Stofa.
Der er også en billedoptimeringsguide, som du kan benytte til at justere lys, kontrast, skarphed med mere.
Der er iøvrigt indbygget en hjælpe funktion, hvor du på fladskærmen kan læse mere om, hvordan du betjener skærmen, men vi havde faktisk sjældent brug for den.
Betjening og brugeroverflade
LG købte tilbage i starten af 2013 tablet styresystemet webOS af Hewlett Packard med henblik på at skabe en ny intuitiv og moderne platform for Smart TV, og de har her i 2014 benyttet platformen på stort set alle deres nye Smart TV.
webOS er et klart brud med tidligere tiders Smart TV oplevelse. Applikationerne er rykket ud i startmenuen, som ruller på tværs i bunden af skærmen, og ikke gemt væk i en Smart TV sektion. Du kan nu veksle hurtigt mellem både fysisk tilsluttede enheder samt onlinetjenester, altså et Smart TV, der rummer det hele i samme brugerflade.
Følgende apps var præinstallerede
- Netflix
- Viaplay
- YouBio
- SF Anytime
- YouTube
- Skype
- Webbrowser
Du kan med 2 klik starte Netflix, Viaplay, YouBio med flere og komme i gang med det samme.
Du kan enkelt flytte rundt på elementerne i startmenuen, så du får den rækkefølge, der passer dig bedst. Også eksterne indholdskilder ligger på samme måde direkte i startmenuen og kan navngives individuelt.
Generelt er startmenuen både enkel og overskuelig, og man kan sige at alt indhold, med webOS, ses som apps, man kan starte.
Også de øvrige indstillingsmenuer fungerer godt. Vi bemærkede, at betjeningen kan være lidt langsommere lige efter du har tændt skærmen, det virker som om, der her starter ting op i baggrunden, som giver lidt ventetid.
Bruger du LG Magic Remote, så vil du måske savne dedikerede numeriske taster, disse kan du dog få adgang til via en skærmmenu, men i forhold til brug med tekst-tv er det ikke helt optimalt. LG leverer som nævnt også en mere traditionel fjernbetjeningsmodel med nummertaster, hvilket nok er at foretrække i visse brugssituationer.
Generelt har vi det fint med LG Magic Remote og dennes flyvende pil på skærmen, som du betjener med bevægelse, specielt også fordi muligheden er gennemgående overalt, hvilket ikke nødvendigvis altid er tilfældet hos f.eks. Samsung. Vi er dog også glade for direkte knapper så havde der være bevægelseskontrol på den traditionelle fjernbetjening, så havde vi nok endt med at bruge den som primær fjernbetjening.
Med webOS kan du multitaske – hop direkte fra Netflix til Live TV og tilbage igen
webOS gør også op med den gamle måde Smart TV oftest har fungeret på, i forhold til at starte og lukke applikationer. Med webOS kan du gå i gang med at se f.eks. indhold på Netflix, hoppe direkte over på live tv for f.eks. lige at se de seneste nyheder og så gå tilbage igen til Netflix, præcis der hvor du var.
Det er nemlig muligt at have flere ting kørende i baggrunden, ligesom du måske kender det i forhold til at minimere apps på computer eller mobile enheder. Det giver en hel anden brugeroplevelse end tidligere. Man får simpelthen lyst til at bruge tv’et mere, fordi det er så nemt og hurtigt.
Med webOS er det også slut med at skulle ud af en Smart TV app, for at justere billede eller lydindstillinger, noget der ofte ellers har været tilfældet hidtil.
Selv om LG generelt har gjort det rigtig godt med webOS, så er der stadig ting, der ikke er helt optimale. Kanallisteredigering er fortsat en tidskrævende proces. Man kan kun flytte én kanal af gangen, så det kan tage pænt lang tid, at få den rækkefølge man ønsker.
Programguide vises udelukkende som tidslinje, og der vises ikke så meget info af gangen. Der kan derfor skulle en del bladring til, for at finde det du søger. Du kan, mens du er i tv-guiden, se tv i et lille vindue samtidigt, dog ikke ved signal fra Canal Digital.
Vi kunne godt ønske os, at tv guide delen var lidt hurtigere til at være klar til brug, den er lidt sløv når den hentes første gang, her kunne man godt have brugt noget preloading.
Magic Remoten tilbyder også stemmesøgning. Du kan dog ikke stemmesøge efter indhold i programguiden eller på f.eks. Netflix, men LG oplyser til DIGITALT.TV, at der arbejdes med indholdsleverandører omkring levering af oplysninger, så det bliver muligt senere. På sigt vil LG gerne tilbyde, at man f.eks. kan søge efter Mads Mikkelsen, og så finde indhold med ham på tværs af tv og streaming apps.
Smart TV generelt og Netflix 4K
Af installerede apps finder vi Netflix, Viaplay, YouBio, YouTube og SF Anytime og disse fungerer på denne skærm med ganske hurtig opstartstid, selv om der stadig er plads til lidt forbedring, hvis det skulle være helt optimalt. Vi oplevede at flere lige skulle igennem en opdatering før de var klar til brug.
En lidt irriterende ting ved Viaplay var, at skærmen havde det med at glemme login oplysninger, så vi ofte skulle taste disse ind en gang om dagen. Forhåbentlig er det noget, der kan fikses med en opdatering.
Netflix 4K indhold er jo endnu meget sparsomt, men det der er, kan man godt se forskellen på. Specielt såfremt man er forholdvis tæt på skærmen.
Flere apps som f.eks. Viewster, Eurosport Player med flere kan installeres fra LG Store.
Der er support for netværksafspilning/DLNA, så du kan afspille indhold fra din computer f.eks. LG synes dog at være lidt mere kræsen, med hensyn til formater der understøttes i forhold til flere andre producenter.
Fra din Windows PC er det desuden muligt at lave Play To funktion, så du kan afspille f.eks. musik direkte til fladskærmen over dit hjemmenetværk.
Udover de tilgængelige Smart TV apps, har vi også haft lejlighed til afprøve HBB-TV fra DR, som tv’et understøtter uden problemer og med fin hastighed.
UB850V har ikke indbygget kamera, men det er ikke noget vi savner. Et kamera kan tilkøbes som ekstraudstyr.
Stofa TV på LG 55UB850V
Vi har udelukkende testet med ukodede tv-kanaler hos Stofa. Alle kanaler blev fundet ved kanalscanning. Vi kunne dog godt have ønsket os en mulighed for kun at søge efter ukodede kanaler. Det er muligt, såfremt man vælger alternativ leverandør i menuen.
Vi oplevede ved starten af testes af og til at skærmen meldte om Intet signal ved kanalskift. Skiftede vi så kanal og tilbage igen, så virkede det igen. Vi antog, at det er en fejl i softwaren på skærmen, der var årsag til dette, og det viste sig tilsyneladende at være tilfældet. Efter der kom en software opdatering under vores testperiode oplevede vi nemlig ikke fejlen længere.
Boxer TV på LG 55UB850V
Vi har testet Boxer TV kanaler med skærmen via Boxer CI+ cam produceret af Neotion. Alle kanaler blev fundet uden problemer ved kanalsøgning. Undertekster og EPG fungerede fint, i det omfang vi har testet.
Canal Digital TV på LG 55UB850V
Vi har testet Canal Digital parabol-tv på skærmen og det har fungeret fint. Alle kanaler blev fundet ved scanning og lagt i dansk prioriteret rækkefølge.
TV guide data hentes hos Canal Digital ind fra en specifik frekvens, hvilket gør, at der her ikke kan ses tv i det lille vindue i TV Guiden samtidigt.
Billedkvalitet
Vi har testet dette tv udfra en almindelig forbrugers synsvinkel, det vil sige uden dyre måleinstrumenter i forhold til billedkvaliteten, som det oftest også vil være for de fleste almindelige forbrugere.
Vores betragtninger omkring billedkvaliteten er således ud fra almindelige visuelle observationer med baggrund i almindelig tv-kigning og brug af forskellige testmønstre/billeder på skærmen.
Vi starter med at kigge på skærmen i slukket tilstand for at vurdere, i hvor høj grad den fungerer som spejl.
Det er tilfældet på LG 55UB850V. Sidder du i dagtimerne i et meget lyst rum foran skærmen, så spejles hele stuen ret tydeligt i skærmen, når den er slukket eller viser meget mørke billeder.
Skærmen er lavet på denne måde for at forsøge at optimere kontrast effekt imellem lys og mørk, men er der mørke elementer i det du ser, så er der altså en risiko for spejleffekt i daglys.
Lad os så tænde skærmen for at kigge nærmere på de forskellige billede indstillingsmuligheder.
Som standard er overscan aktiveret på skærmen i form af billedformat 16:9. Det kan klart anbefales, at du opsætter billedeformat til indstillingen Kun scanne for at få hele billedet med. Ellers bliver det yderste beskåret.
IPS skærme, som den på LG 55UB850V, har både fordele og ulemper.
Der er generelt en god betragtningsvinkel, når man sammenligner med VA LED paneler. Du skal et godt stykke ud til siderne, før det for alvor går ud over billedet, du ser. Billedet forbliver dog bedst, såfremt du er i nogenlunde øjenhøjde med skærmen.
Af de prædefinerede billedindstillings tilstande fandt vi Expert1 (IFS) som den mest naturlige som udgangspunkt for finjustering. En række af de øvrige fast billedejusterings forslag er alt for blå i farvetonerne, og har for meget knald på lyset for at være naturlige.
Der er to Expert billedetilstande at vælge imellem, og her har LG åbnet for justering af et væld af detaljer.
Generelt er vi på mange måder tilfredse med billedkvaliteten på UB 850’eren.. Det skal nævnes at LG forbedrede billedkvaliteten på flere punkter i august via en firmware opdatering, hvilket er positivt.
Skærmen er ganske god til opsklalere indhold, og det er jo vigtigt, eftersom stort set alt man ser pt. er lavere opløsning end Ultra HD.
HDTV kanaler fremtræder naturligvis klart bedre end SD kanaler, mens Ultra HD indhold fra Netflix lige tilføjer en ekstra fornemmelse af skarphed og klarhed, uden vi dog synes det er dramatisk stor forskel.
Sortniveauet plejer ikke at imponere på IPS skærme. Mørke område har ofte en tendens til at virke lidt grålige, specielt hvis du kigger på skærmen i et mørkt rum.
LG 55UB850V byder på local område dimming, der er i stand til at forbedre sort niveauet i områder med meget sort. Der er 12 dimming zoner på skærmen, som strækker sig i kolonner over skærmen. Vi var ikke alt for begejstret for effekten af denne. Så vi f.eks. en scene med mørke billeder med hvide undertekster i bunden, så havde skærmen med at lyse hele den pågældende kolonne mere op, og det giver en irriterende effekt i forhold til skiftende lysniveau. Vi foretrak faktisk Local dimming slået helt fra for en mere ensartet oplevelse.
Nogen Plasma eller OLED oplevelse er det altså ikke, men det havde vi, og det kan man, naturligvis heller ikke forvente. Man kan have lyst til at gøre sort sortere, men man skal også passe på, at man så ikke mister detaljer i billedet hvor alt for meget bliver sort.
I forhold til bevægelse, så klarer skærmen ganske fornuftigt. Vi observerede lidt problematik med ekstern HDMI kilde i form af Viasat tv boks, her var der billedryk ved Ryder Cup golf, typisk når bolden var i bevægelse på greenen, men det må have været noget specifikt i forhold til denne, da vi ikke kunne se samme problematik med samme golf på DVB-C signal. LG tilbyder en såkaldt True Motion indstilling der kan optimere billede ved bevægelse men denne havde dog ingen indflydelse på overnævnte problemstilling. De fleste vil nok foretrække True Motion slået fra på film og lignende for at undgå at det kommer til at se unaturligt ud.
I forhold til ensartetheden i lyset på skærmen, så oplevede vi ikke rigtigt noget lysindfald fra nogle af siderne/hjørnerne. Måske en anelse fra midten på venstre side, men ikke noget vi bemærkede ved almindelig brug.
Dirty Screen er en effekt på IPS skærme, der typisk kan ses ved panoreringer henover typisk f.eks. en lys himmel, her kan det fremstå, som om der sidder noget på glasset på skærmen. Vi meget lidt af på LG UB850V, også sammenlignet med de IPS skærme vi tidligere har testet, så det er et plus.
Skærmen er ikke helt optimal til spil i forhold til input lag, Spil mode indstillingen lander omkring 65 ms ifølge hdtvtest.co.uk.
Lyd
Højtalerne i skærmen er som vi egentlig også forventede ikke noget særligt. Den føles i forhold til et rigtigt anlæg eller soundbar løsning klart mere indelukket. Det skal dog roses, at de formår at holde lydkvaliteten, selv når man skruer meget op.
Til hjemmebiografen kan et rigtigt surroundanlæg, eller som minimum en god soundbar som altid anbefales. TV’et har support for trådløs lyd, også via bluetooth, og kan enkelt kombineres med en f.eks. en LG soundbar løsning.
Optag TV med LG 55UB850V
Ved at tilslutte en USB harddisk, og formatere denne til brug med tv’et, får du mulighed for at optage eller pause live tv.
Men med kun 1 tuner, så kan den nok ikke erstatte behovet for en separat tv-boks til at optage tv på for de mere krævende. Du kan ikke optage fra en kanal, mens du ser en anden samtidigt.
Optagelser er låst, til det tv du optager det på, du kan således ikke afspille det på et andet tv eller en computer.
Konklusion
[rwp-review id=”0″]LG 55UB850V er, på trods af at der er tale om en Ultra HD model, prissat ganske attraktivt. Specielt i forhold til Full HD topmodellen LB870V, som vi tidligere har testet, så skal du aktuelt, her hvor vi tester, kun slippe 1000,- ekstra, for at få Ultra HD modellen UB850V i samme størrelse 55″.
Selv om Ultra HD indhold endnu er yderst begrænset, så får du med modellen under alleomstændigheder et moderne Smart TV, der taler til den moderne tv-forbruger, og så er det jo rart med support for 4K indhold fra Netflix, Der skal jo nok komme mere af den slags med tiden.
Det nye webOS virker gennemtænkt, og er et klart løft i forhold til tidligere tiders Smart TV oplevelser. Det er i et stilrent design og fremfor alt brugervenligt og hurtigt. Vores vurdering i kategorien Betjening afspejler dette.
Sortniveauet er som på IPS skærme generelt ikke optimal. Vi kan på denne front kun gælde os til LG’s OLED modeller kommer ned i pris og bliver allemandseje. Når det er sagt, så vil de fleste vil nok være ganske tilfredse med, hvad man får med denne skærm på billedkvalitet fronten, prisen taget i betragtning. Selv om der er local dimming funktion til optimere sort, så foretrak vi som tidligere nævnt at slå denne helt fra.
LG ser ud til at være meget aktive på udviklingsfronten, mens vi testede kom der en opdatering med forbedret forklaring af menuindstillingspunkter og tilføjede desuden HDMI UHD Deep Colour option.
På en Ultra HD model som denne, synes vi godt, at vi her i 2014 kan tillade os at kræve lidt ekstra. Under kategorien Funktionalitet kunne LG godt videreudvikle lidt. Vi kunne godt ønske os Twin tuner og streaming af tv fra fladskærmen til mobile enheder eller mulighed for at sætte ting til at optage, når man ikke er derhjemme ligesom det er tilfældet hos f.eks. Panasonic på visse modeller.
Vi vil anbefale 55″ frem for 49″ modellen, 49″ synes vi er for lille til Ultra HD. Lige nu kører LG desuden promotion i forhold til 6 måneders gratis Netflix ved køb. Læs mere her
Er du typen, der godt kan lide at nørde lidt med forumtråde, så har vi fundet en god en af slagsen her hos avforums.com
Klik her for dagspriser på Pricerunner.dk eller prøv hifipriser.dk
DIGITALT.TV takker LG Danmark for at låne os produktet til denne anmeldelse.
Specifikationer LG 55UB850V
OVERBLIK | |
---|---|
Modelnavn | LG UB850V |
Produkttype | Ultra HD IPS LED Fladskærm |
Trådløs | WiFi + Bluetooth lyd |
Streamingtjenester | Netflix 4K, YouBio, Viaplay, SF Anytime, Eurosport Player, YouTube m.fl. |
Indhold i kassen | 2 x Fjernbetjening, Batterier, Brugervejledning, 2 x 3D briller,Scart-omformerkabel, Fodbøjle. |
TEKNIK | |
---|---|
Paneltype | IPS |
Bagbelysningsteknologi | Edge |
Mikropixelstyring (Local Dimming) | Ja |
Videodekodning | HEVC, H.264 |
Strømforbrug standby | 0,3 W |
TILSLUTNINGER | |
---|---|
HDMI ind | 4 |
Component video ind | 1 |
Composite video ind | 1 |
Digital lyd ud | 1 Optisk |
Scart | Via adapter |
Ethernet / Netværk | Ja |
USB | 3 |
DIVERSE | |
---|---|
HbbTV | Ja |
Smart Share | DLNA, MHL, Miracast, Intel Wireless Display |
Remote App | Android / iOS |
Lydsupport | Dolby Digital, DTS |