TV-Nyt

Lægen flytter ind igen – nu hos børn og deres familier

Lægen flytter ind DR1 2017Det er ikke nemt at være et barn med for meget på sidebenene. Mange overvægtige børn har det svært med sig selv, trives dårligt og har det skidt i skolen. Oveni hverdagens udfordringer lever de med risikoen for at udvikle diabetes og andre livsstilssygdomme i en tidlig alder.

Når praktiserende læge Charlotte Bøving skal hjælpe overvægtige børn og unge i sin egen klinik, så starter arbejdet med forældrene. Den tilgang holder hun fast i i DR2-serien ‘Lægen flytter ind’ og understreger, at hvis adfærd og vaner skal ændres, så handler det om, at forældrene skal forstå, at de har det fulde ansvar, hvis deres barn er blevet overvægtigt og ikke rører sig nok. Det er aldrig barnets egen skyld.

Svært at tale om overvægt og sundhed

Charlotte Bøving oplever, at mange – både forældre og fagpersoner, som for eksempel lærere og læger – har svært ved at tale med børn om deres vægt og betydningen af en sund livsstil. Den udfordring tager lægen op i programseriens tredje sæson.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

”Det handler om ikke at tale ned til børnene, men om at være åben og foreslå dem helt konkrete ting, de kan gøre. For eksempel at gå til en holdsport og skrue ned for de tomme kalorier som sodavand, slik og chips. Og så skal mor og far selvfølgelig gå forrest, fordi børnene kan ikke klare det alene,” siger Charlotte Bøving og slår fast, at det ikke handler om, at børnene skal på slankekur og tabe sig. Det væsentlige er, at børnene og deres familier får ændret deres vaner og får en sundere livsstil.

De nye vaner har bidt sig fast hos familien Hansen

Familien Hansen fra Sakskøbing er den første familie, Charlotte Bøving rykker ind hos. Magnus på 12 år vil gerne have hjælp til at tabe sig og få en sundere livsstil og har derfor meldt sig til programmet med støtte fra sine forældre, Mette og Jan.

Charlotte Bøving hjælper Magnus i gang med at dyrke motion, for eksempel ved at cykle de syv kilometer til skole fremfor at tage bussen. Forældrene får til opgave at ændre familiens kostvaner til det bedre.

Magnus’ mor, Mette, siger:

”I starten syntes jeg, det var ret uoverskueligt og vidste ikke, hvordan jeg skulle ændre den måde, vi køber ind og laver mad på? Men vi fandt jo ud af, at det faktisk ikke kræver de helt store ændringer at få en sundere kost. Man skal købe nogle andre ting, end man er vant til, og fx erstatte ris, hvid pasta og kartofler med grøntsager og fuldkorn. Man behøver ikke følge en kostplan og leve af rødbedesuppe for at tabe sig og få en sundere familie.”

Forældrene opdagede også hurtigt, at når de dyrkede motion med Magnus, så går det nemmere. Mette fortæller:

”Det er et fælles projekt. Det nytter ikke noget at sende Magnus afsted alene. Vi skal selvfølgelig med – og dét var en øjenåbner for os. Nu har vi masse virkelig gode timer sammen med ham, som vi ikke havde før. Det er en rigtig god måde at være sammen som familie.”

Efter familien deltog i programmet har Magnus haft et vægttab på 4-5 kg. Men han er ikke den eneste, der har haft gavn af Charlottes besøg. Jan har indtil videre tabt sig ni kilo, og hele familien kan mærke, at motion giver mere energi og overskud i hverdagen.

TI GODE RÅD FRA LÆGE CHARLOTTE BØVING

  1. Vis dine børn kærlighed ved at være nærværende og sige nej i stedet for at vise det igennem slik, cola og tablets
  2. Spis groft: Skift hvid pasta ud med fuldkornspasta og hvidt brød ud med groft – så er du mæt i længere tid
  3. Drik et glas vand før maden og spis langsommere – så opdager du nemmere, hvornår du er mæt
  4. Spis til du ikke er sulten mere, i stedet for at spise til du er stopmæt
  5. Drik vand til maden i stedet for saftevand eller juice
  6. Prioritér en god nats søvn og sluk for tablets, telefoner og skærme inden sengetid
  7. Børn og unge skal bevæge sig en time om dagen – desværre er det dog langt fra virkeligheden for de fleste danske børn
  8. Tag med dine børn ud at cykle, løbe eller gå – du er rollemodel for dit barn og skal gå i front med et godt eksempel
  9. Skru ned for de tomme kalorier som chips, slik og sodavand
  10. Proteinrig kost giver god mæthed og fås for eksempel gennem bønner, linser, fisk og kylling

Følg med på DR2 fra mandag den 2. januar klokken 20.45.

I samme kategori

Back to top button