Kabel-TV

Kanalomlægning – Når mormor skal have hjælp

mormor_tvNår kabel-tv selskaberne årligt omlægger tv-kanalerne, så kan det være en udfordring, også selv om man er tekniknørd. Det var tilfældet for undertegnet, da min kærestes mormor pludselig ikke længere kunne se en række tv-kanaler. Herunder kan du læse om min kamp med et LG TV, der trods hård modstand endte med sejr til mig 🙂

Den lokale antenneforeningen havde annonceret kanalomlægning den 6. januar, min kærestes mormor har kun grundpakken, så egentlig havde jeg ikke forventet det store, fordi den stort set var uændret, men det skulle vise sig, at jeg tog fejl. Man lavede nemlig en større omlægning af frekvenserne på de digitale tv-kanaler, også i forhold til grundpakke kanaler som DR1 osv. Formenligt var det for at optimere frekvenserne bedst muligt, men det betød jo så også at en ny kanalsøgning var helt nødvendig.

Nå men det var da ikke det store problem for mig lige at smutte forbi og scanne kanalerne ind for hende, tænkte jeg. Min kærestes mormor har et 4-5 år gammelt LG TV, og umiddelbart var det ikke noget problem at finde ud af at søge kanalerne ind igen. TV’et tilbyder at søge kun efter ukodede kanaler og valgfri automatisk kanalnummering. Jeg valgte at søge efter ukodede og fravalgte automatisk kanalnummerering, eftersom jeg af tidligere erfaring ved, at tv’et så ikke tilbyder mulighed for at flytte rundt på kanalerne. Og det er temmelig vigtigt, for mormor er vant til at bruge kanalnumre og at hendes tv-kanaler har faste pladser. DR1 på plads 1, TV 2 på plads 2 osv.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

LG tv’et startede kanalsøgningen – først de digitale, og da jeg kunne se den skiftede til at søge efter de analoge, valgte jeg at stoppe søgningen, da jeg ved at det kan forvirre, og være helt umuligt at forklare at der er 2 digitale og analoge kanaler, og at de digitale er dem man skal se, fordi de ser bedst ud…

Problemet

Efter kanalsøgningen var alle kanaler fundet, men uheldigvis ikke med de mest logiske kanalnumre. DR1 var godt nok først på kanallisten, men lagt ind på kanalplads 5, derefter fulgte de øvrige kanaler. Trykkede jeg 1 på fjernbetjeningen, kunne jeg se at den kanalplads var brugt på en Motorola data kanal, altså ikke en rigtig tv-kanal, men tv-et havde alligevel lagt den ind på kanalplads 1. Denne kanal, og de øvrige på plads 2-4 (formodentlig også data kanaler), kunne man ikke se i rediger kanaler menuen på tv’et. Jeg kunne godt flytte kanaler, men ikke så DR1 fik kanalnummer 1 og TV 2 nummer 2 osv.

TV’et tilbyder heller ikke en favoritliste, man kan få egne kanalnumre med, så jeg endte med at lave en autosøgning med automatisk kanalnummerering, for så kunne man da i det mindste få DR1 på plads 1, helt optimalt var det dog ikke, for det var ikke den rækkefølge hun var vant til og egentlig foretrak, men som sagt så er der på LG TV’et her med automatisk kanalnummerering ingen mulighed for at flytte rundt på kanalerne…

Løsningen

Det kunne så have været det, nørden havde tabt til teknikken, hvis det ikke var fordi jeg efter et stykke betænkningstid kom på en idé, der måske kunne besejre LG’s meget irriterende måde at gøre tingene på. Jeg kom på den idé at søge på de digitale kanaler via de enkelte aktive frekvenser. Jeg havde nemlig en formodning om at de datakanaler lå på hovedfrekvens 346 MHz, som er den man skal starte autosøgning på Stofa kabel-tv.

Imodsætning til de analoge kanaler, så offentliggør kabel-tv selskaberne sjældent frekvenser for de digitale kanaler, så jeg måtte gå ind på den enkelte tv-kanal f.eks. DR1, gå ind i manuel kanalscanning og notere frekvensen på denne. Til sidst havde jeg skrevet alle aktive digitale frekvenser ned på et stykke papir. Det tog lidt tid, men godt at hun i det mindste ikke har fuldpakken tænkte jeg 🙂

Jeg startede og afbrød en kanalsøgning så kanallisten var helt tom, derefter gik jeg så i gang med at lave en manuel kanalsøgning for hver enkelt frekvens. Efter det var overstået, kunne jeg konstatere at min idé var en succes, DR1 lå nu kanalplads nummer 1, og jeg kunne fint opsætte den rækkefølge min kærestes mormor ønskede.

LG Victory is mine!

victory

I samme kategori

Back to top button