Udvalgte artiklerKabel-TVAntenne-TV

Dårligt tv-signal? Sådan fejlsøger du

I denne guide hjælper DIGITALT.TV med at fejlsøge din antenneinstallation. I 2013 blev der frigivet frekvenser til mobilt bredbånd, der kan forstyrre din tv-signal modtagelse, hvis dine antennekabler, antennestik, og stikdåser ikke er gode nok.

TV-signal problemer rammer både analogt og digitalt tv

Analogt og Digitalt TV signalproblem

Dårligt tv-signal er ikke blevet et mindre problem, selv om mange i dag modtager digitale tv-signaler. Med digitale tv-signaler så er er eventuelle forstyrrelser faktisk mere irriterende, end det kendes med analog tv. For hvor man med analoge tv-signaler stadig ofte kunne se billeder med støj, så er digital tv signaler mere enten eller. Med digitale tv-signaler er der ved dårlig signal kvalitet en tendens til at billedet fryser i små firkanter, hakker både i lyd og billede eller helt går i sort.

Prøv en ny kanalsøgning

Hvis du pludselig har helt sort skærm uden signal, så kan det eventuelt være kanalændringer. Så start evt. med at prøve at søge kanaler igen på dit udstyr.

TV-signal forstyrrelser

Antenner 800 MHz mobilt bredbånd forstyrrelser

I 2013 blev det såkaldte 800 MHz frekvensbånd frigivet til mobil bredbåndsdækning. Frekvenserne i dette område benyttes også til tv-signaler i kabel-tv net, og det kan således give problemer for mange kabel-tv husstande med dårligt afskærmede antennekabler og stik.

I forhold til dig der modtager tv via egen antenne, så er problematikken den, at signalerne fra antennemasterne fra 4G-antenner rundt om i landet, og fra de mange 4G-modem hos forbrugerne, kan blive langt kraftigere end TV-masternes signaler, og du kan derfor risikere en forstyrrende indstråling på  tv-sendenettet. Signalerne herfra bliver jo stadig modtaget af tv-antennen og forstærket af forstærkeren.

Problematikken kan også komme til at ramme Boxer TV, der flere steder sender tv på blandt andet på kanal 60, der ligger tæt på frekvensområdet for mobilt bredbånd. Ifølge en rapport fra den danske telemyndighed, så kan op mod 10.000 husstande risikere problemer med signalet i 2014. Det kan betyde, at visse antenneejere skal benytte filter for at sikre et fungerende tv-signal, men telemyndigheden afviser ikke, at nogle hundrede husstande vil kunne få svært ved at modtage tv på kanal 60 via egen antenne selv med diverse filterløsninger.

Har du 4G antenner i nærheden?

4G antenner tv støj MobilMast app

Har du en iPhone eller en iPad, så kan du prøve app’en MobilMast. Her kan du på en kort få vist 4G mobilsendere i nærheden af hvor du bor. Du kan også prøve mastedatabasen.dk på din computer.

Fejlsøgning af dårligt tv-signal – Tjek din antenneinstallation

Lad os gennemgå din tv-installation for at finde eventuelle problemer både i forhold til i dag og i fremtiden. Det gør vi ved at starte der, hvor tv-signalet går ind i dit tv.

Godt antennekabel

YouSee Ready eller Stofa Approved kabler giver sikkerhed for ordentlig afskærmning
Kig efter disse logoer når du køber antenneudstyr som kabler og stik

Dit TV-signal leveres typisk det sidste stykke med et antenne tilslutningskabel. Her bør du tjekke, at det kabel du anvender er et YouSee Ready eller Stofa Approved kabel. Disse er testet til at levere den fornødne afskærmning i forhold til udefra kommende signaler, og disse kabler er ikke nødvendigvis dyrere end andre kabler, så der er ingen grund til ikke at sørge for at denne del af din installation virker optimalt. Et sådant kabel kan anbefales også til dig med almindelig tv-antenne.

Antennekabel skærmning kvalitet

 

Flere producenter sparer på afskærmningen i deres kabler, måske fordi det jo ikke er synligt for forbrugeren i en købs situation. I stedet for bruges krudtet på forgyldte guldstik som ingen reel betydning har i forhold til afskærmningen og kablets kvalitet.

Har du selv lavet et passende antennekabel fra antennedåsen til dit tv, så er det også vigtigt, at dette kabel er godt afskærmet. Igen kan du her købe YouSee Ready eller Stofa Approved kabel i metermål, der er testet til at levere en godkendt afskærmning, men du skal dog også huske de rigtige antennestik, hvis du selv laver dit eget antennekabel.

HF Tæt antennestik

HF-Tæt antennestik Comega

Køber du et YouSee Ready antennekabel, men påmonterer antennestik med plastkappe, så har du kun gjort dit arbejde halvt og risikerer ligesom med dit gamle kabel forstyrrelser. Hele signalvejen skal beskyttes, og dermed skal de antennestik du påmonterer også være HF-Tætte. Det kan anbefales at benytte YouSee Ready stik, som det ovenfor viste  fra Comega eller et HF-Tæt stik fra producenten Televes.

Husk at tjekke alle kabler og stik i din installation derhjemme, det gælder også eventuelle antennekabler der går igennem f.eks. en harddiskoptager eller tv-boks.

Monteringsvejledning - Antennestik (IEC)

Monteringsvejledning – Antennestik (IEC)

Antennekabel samlinger eller splittere

Har du samlet antennekabler eller delt signalet op med en splitter?

Korrekt antennekabelsamling og forkert

Det mest optimale er naturligvis at undgå samlinger, men er det nødvendigt, så er den korrekte måde at gøre det på med de såkaldte f-stik og et f-stik samleled som vist på billedet her ovenfor.

Se her for monteringsvejledning til f-stik

Antenneforstærker god og dårlig

Har du behov for at splitte dit antennesignal til flere tv-apparater, så bør du anvende en god splitter eller en forstærker til formålet.

Bemærk at simple discount antenneforstærkere fra byggemarkeder og lignende ofte blot kan gøre signalet ringere og derfor er en dårlig investering. I stedet bør du ofre penge på en egentlig kabel-tv signal forstærker, såfremt du modtager kabel-tv eller en god antenne-tv forstærkerenhed, såfremt du modtager tv via en almindelig tv-antenne.

Igen er afskærmning et must på forstærkere, og tilslutningen af antennekabler til forstærkeren skal igen tilsluttes hf-tæt enten via f-stik, eller inde i selve forstærkerenheden bag hf-tætte metaldæksler.

Har du  flere antenner på din tv-antennemast, der er forbundet med samlere, filtre eller lignende, så er det også her vigtigt at sikre, at disse er af en god kvalitet med den fornødne afskærmning.

HF-Tæt Antennestikdåse

HF-tæt antennedåser

Dit kabel-tv signal bliver leveret frem til en antennestikdåse med udtag til tv,radio og eventuelt Internet. Er stikdåsen af en noget ældre type i et ældre byggeri, så kan denne være uden optimal afskærmning og relevant at udskifte til en moderne type f.eks. Freja eller Odin T0B. Typisk må du dog ikke selv skifte stikdåsen selv hos de fleste kabel-tv udbyder. Det skal en tekniker gøre for dig.

Stadig dårligt tv-signal?

Har du fortsat dårligt tv-signal efter at have tjekke og udskiftet som anbefalet i denne artikel, kan det anbefales at kontakte dit kabel-tv selskab såfremt du modtager kabel-tv eller en antennemontør, hvis du har egen tv-antenne.

 

I samme kategori

Back to top button