TV-Nyt

Jul i kommunen – satire julekalender på DR 2

Fra den 1. december og frem til juleaften står DR2 i den kommunalpolitiske satires tegn, når kanalens nyproducerede julekalender løber over skærmen. Det handler blandt andet om mega-arenaer, kreativ bogføring og kommunale besparelser.

Per Tommy Larsen er borgmester i den lille Givsted kommune. Det går ufatteligt godt for ham, selvom kommunen har sparet på både skolerne, de handicappede, plejehjemmene og integrationstilbuddene. For Per Tommy Larsen er en vaskeægte bykonge, der har næsten hele byrådet i sin hule hånd.

Oppositionspolitikeren Klara Kastrup er den eneste mislyd og modstand i et ellers begejstret byråd. Og der er faktisk meget at være begejstret for i Givsted, for det er et gavmildt sted at være kommunalpolitiker. Desværre er den berømte Givsted-model funderet i en lidt for kreativ økonomistyring. Og da borgmesteren begynder at kaste millioner efter sin drøm om at bygge en Mega-arena – og på en og samme gang gøre noget for arbejdsløsheden i kommunen, trække 6-dagesløb, Champions League og store rockkoncerter til byen – påkalder han sig uforvarende Statsforvaltningens opmærksomhed. De er sat i verden til at holde kommunerne i ørerne og rykker ind på rådhuset for at se Givsted efter i sømmene. Det er bestemt ikke noget, der huer en bykonge, der normalt kan gøre hvad han vil – oven i købet til lyden af byrådets bifald.

Jul i Kommunen DR2 juekalender
Bykongen Per Tommy Larsen er borgmester i Givsted Kommune
Foto: Henrik Frydkjær

Borgmesteren Per Tommy Larsen spilles af Lars Ranthe, den samvittighedsfulde kommunaldirektør Gert af Troels Malling, borgmestersekretæren Grethe af Petrine Agger, oppositionspolitikeren Klara af Mathilde Norholt og entreprenøren J. B Falk, der har snablen nede i kommunekassen af Brian Lykke.

Julekalenderen er instrueret af Jesper Rofelt (Drengene fra Angora og Krysters Kartel) og Kalle Bjerkø (Yallahrup Færgeby og Drengene fra Angora) – og skrevet af de to i samarbejde med Hans Lucht. Made in Valby har produceret for DR.

Et drømmemiljø
-Kommunalpolitik er på mange måder et drømmemiljø til en comedy-serie. Det der umiddelbart lugter tungt, tørt og bureaukratisk, er jo i virkeligheden et satirisk tag-selv-bord. Fra Brixtoftes pensionistrejser og rødvinsfest på skatteborgernes regning over Anders Møller, der blev taget for at lure ind til pigerne i Køge svømmehal til Frank Jensens eskapader med praktikanter til julefrokosten på Københavns Rådhus. Der er masser at tage af – og faktisk har udfordringen været at meget af det, der sker med virkelighedens kommunalpolitikere er så karikeret, at ingen ville tro én, hvis man fandt på det, siger Jesper Rofelt, producent, Made in Valby.

-DR2 satire fortsætter i “Jul i kommunen” det vi begyndte med i den satiriske comedy “A Klassen”. Vi tror på, man både kan lave noget, der er sjovt og samtidig har et fokus som er samfundsmæssigt relevant. Vi kaster et satirisk lys på samfundsforhold, som på en eller anden måde har betydning for os alle sammen.  ’Jul i Kommunen’ fortsætter samtidig DR2s tradition for at lancere julekalendere, som griner og bider mere end de egentlig juler, siger Peter Gren Larsen, der er redaktør på DR2.

Kilde: DR

I samme kategori

Back to top button