TV-Sport

Hvem køber Champions League, Europa League og Conference League rettighederne?

- Har Viaplay råd? - slutspillet er i gang

Rettighederne til de europæiske klubturneringer, Champions League, Europa League og Conference League, er i udbud for perioden fra sommeren 2024 og fire år frem. Inden udgangen af november forventes det at blive afgjort, hvem der viser Champions League, Europa League og Conference League fra sommeren 2024. Men hvem havner rettighederne hos? Ja vi kan jo indtil videre kun spekulere.

Ændringer i turneringerne fra 2024/25

Europæiske fodboldligaer 2024 2025Det er ikke helt de samme rettigheder, der sælges i denne nye 4-årige rettighedsperiode, der er nemlig strukturelle ændringer i turneringerne.

Der er flere kampe end tidligere fra 2024/25 sæsonen i Champions League. Der bliver fire ekstra pladser til Champions League i forhold til i dag. Samtidigt så skiftes der i Champions League til et liga-format, hvor alle klubber møder otte andre klubber i otte kampe – fire hjemme og fire ude.

De otte klubber, som ender øverst i ligaen, er kvalificeret til knockout-runden, mens klubberne, der ender nummer ni til 24, spiller playoff kampe om de sidste otte pladser i knockout-runden.

Europa League og Conference League udvides også til 36 klubber, og Europa League får samme format som Champions League – altså med otte kampe i liga-strukturen og derefter muligt deltagelse i knockout-fase.

Rettighederne ser altså bestemt ikke ud til at blive billigere i den nye rettighedsperiode, også med tanke i at der er flere kampe.

Hvem køber Champions League – Bliver det Viaplay Group?

Champions League rettigheder penge”Når Champions League rettighederne kommer i udbud, så går vi ind i det med liv og sjæl. Vi har været med fra Champion Leagues begyndelse, og det agter vi at blive ved med, lød det fra Viaplay Groups adm. direktør i Danmark, Lars Bo Jeppesen til mediet Mediawatch tilbage i august.

Det mest sandsynlige udfald kunne således være status quo, nemlig at Viaplay sikrer sig Champions League i Danmark og TV 2 Europa League og Conference League. Men som vi har skrevet om flere gange, så er Viaplay Group i finansielle vanskeligheder, så kan Viaplay byde og betale det det koster, for at sikre de meget vigtige Champions League fodboldrettigheder, som de har siddet på siden turneringens begyndelse i 1992 her i Danmark?

Rettighederne udbydes i hvert fald på et tidspunkt, hvor Viaplay Group er inde i en meget usikker tid og netop har udsat sin fremlæggelse af regnskabstal for tredje kvartal af 2023. Viaplay Group har, siden lykken vendte for selskabet, dog sikret sig del i de kommende Superliga rettigheder, så helt lammet er selskabet trods alt ikke.

Det er dog nok svært at se, at Viaplay Group kommer til at kunne købe Champions League rettighederne for både Danmark, Sverige og Norge, hvilket heller ikke lykkedes, da rettighederne blev udbudt senest. Viaplay Groups norske sportschef, Kristian Oma melder da også at Premier League, Vintersport, håndboldmesterskaber og Formel 1 er de vigtigste rettigheder for Viaplay på det norske marked.

En anden mulighed, hvis Viaplay Group igen sikrer sig danske Champions League rettigheder, kunne være at sælge dele af rettighederne videre for at dække omkostninger f.eks. til TV 2, Discovery eller Prime Video. Så kan vi komme til at opleve en opsplitning af rettighederne mellem to udbydere, ligesom det er tilfældet med Superligaen.

Champions League hos TV 2?

Den mest oplagte konkurrent til Champions League kunne være TV 2, men de kunne også meget vel tænkes at nøjes med at gå efter Europa League og Conference League. Måske bliver prisen for Champions League for stor en udgift at løfte, og de har allerede sikret sig Superliga rettigheder fra 2024 – 2030, så man mangler ikke lige fodboldrettigheder som sådan.

Champions League rettighederne er i Norge er solgt til TV 2 Norge og Telia / TV4 i Sverige. Kunne man forestille sig et fælles bud fra TV 2 Danmark, TV 2 Norge og Telia / TV4 i Sverige på de samlede nordiske rettigheder og derved løfte opgaven?

Champions League rettighederne til Discovery?

Discovery+ har smidt mange fodboldrettigheder hen over de seneste år og mister Superligaen fra 2024/25 sæsonen, så umiddelbart virker de ikke købsivrige på sportsrettigheder. På den anden side så kunne det jo være de ville tilbage i gamet og give nyt arbejde til deres ekspertkommentatorer som f.eks. Flemming Povlsen og Thomas Graversen, hvis prisen ellers er rigtig.

Kunne et køb af Champions League være et boost til den nye MAX tjeneste, der forener Discovery+ og HBO Max, og også skal have sports indhold?

Champions League på DAZN?

DAZN logoDAZN bød sig til, i forbindelse med salget af Superliga rettighederne her i Danmark, og hvis ingen af de danske tv-kanaler kan komme op med gode nok bud, så kunne DAZN være en mulighed. Men for at det skulle være interessant for DAZN, så skulle det nok være rettighederne i flere nordiske lande end bare Danmark, og det kan blive meget svært at få alle de nordiske rettigheder, i hvert fald hvis DAZN skal tjene investeringen hjem.

Andre streamingtjenester som f.eks. Apple er nok ret usandsynlige, for de går efter globale rettigheder. Kunne Prime Video være interesseret måske, igen måske ikke det mest sandsynlige?

Vi følger naturligvis op med nyt, når rettighederne er blevet fordelt.

Læs også

I samme kategori

Back to top button