TV-Nyt

Helt slut med DVB undertekster fra 2. juni

- forringelse i flere måneder på live programmer

Tilbage i slutningen af februar 2019 var det slut med valgfrie DVB undertekster på udenlandsk indhold på DR kanalerne. I stedet blev disse faste undertekster, som altså ikke kunne vælges til og fra.

DR har dog fortsat haft to tekniske systemer, som begge gav adgang til undertekster via tekst-tv undertekster samt  DVB undertekster på dansk indhold. Når tv-signalet via tv-sendemasterne rundt om i landet ændres 2. juni, så er det helt slut med DVB undertekster på DR’s kanaler.

DR vil fremover alene tilbyde én form for undertekster, årsagen er økonomi, da det er dyrt at holde gang i to forskellige teknologier.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

– Det var planen, at DR skulle have et nyt og hurtigere system klar via tekst-TV i forbindelse med ændringerne den 2. juni. Men desværre er det tekniske projekt forsinket, og derfor kan DR først love bedre live-tekster til alle fra efteråret.

Til den tid bliver teksterne næsten synkrone med talen, hvor der hidtil har været og fortsat er flere sekunders forsinkelse på tekst-TV. Det vil for eksempel give seerne en langt bedre oplevelse af undertekster på direkte programmer, som eksempelvis TV-Avisen, Deadline, ’Aftenshowet’ eller ’Søren Ryge direkte’.

Men udsættelsen af bedre tekst-tv undetekster betyder at seere på direkte, dansksprogede udsendelser, som man gerne vil have undertekster på, vil opleve forringelser i de kommende måneder, fordi tekst-tv underteksterne er længere om at komme på ved live programmer end det har været tilfældet med DVB underteksterne. På programmerne, der er optaget på forhånd, er der ingen forringelse – allerhøjst den ændring, at man nu i stedet skal slå tekst-tv til i stedet for DVB-teksterne.

Men det bliver altså bedre, understreger DR’s tilgængelighedsredaktør Heidi Sivebæk.

Man kan få danske undertekster på programmer ved at finde tekst-TV side 398, hvis man ser DR1. På DR2 er de at finde på side 397, mens man på Ramasjang skal ind på side 390 på tekst-TV.

– På de fleste tv-apparater vil det fremover være muligt at slå tekster til ved blot at trykke på undertekst-knappen, men det afhænger helt af, hvad man har for et fjernsyn, siger Heidi Sivebæk.

 

Kilde: DR

Læs også


I samme kategori

Back to top button