HDTV

HDTV lidt historie

DIGITALT.TV kiggger lidt på HDTVs historie i Danmark. Få svar på hvornår den første kanal startede i HD og meget mere.

C More HD – første HD kanal i Danmark

C More HD 2005

Vi skal tilbage til september 2005 for at finde den første HDTV kanal dedikeret til det skandinaviske og dermed også det danske marked. Det var C More HD, som blev lanceret dengang af parabol-tv udbyderen Canal Digital, med et udvalg af film i HD kvalitet.

Det var dog ikke så mange film, der var tilgængelig i HD på det tidspunkt for tv-udbyderne, så til at starte med var der kun tre film i døgnet på kanalen.

C MORE HD grab2005
Da C More HD blev lanceret som første HDTV kanal i 2005, var der ikke så mange film på programmet.

Projektchef hos Canal Digital, Gert Svendsen, udtalte dengang:  “Der er en lille feinschmecker-gruppe, som er voldsomt interesseret i det her. Og når folk først ser det, så tror jeg, at det stikker det mere af, end man ved første øjekast forventer”. Der gik dog noget tid, inden man kan sige HDTV for alvor slog igennem.

Gammel MPEG-2 HDTV boks fra Canal Digital
Gammel MPEG-2 HDTV boks fra Canal Digital

Kanalen startede i øvrigt i MPEG-2 (1080i) og ikke MPEG-4, som benyttes i dag til HDTV kanalerne. Canal Digital boksene der dengang kunne modtage HD hed Grundig DSR8560 og Force505s HD, men de havde en meget kort levetid, inden der blev skiftet til MPEG-4 med krav om ny boks.

Euro 1080 første europæiske HDTV kanal

Euro1080 – første europæiske HDTV kanal

Allerede inden C More HD kanalen blev lanceret, var det dog muligt at se HDTV for parabolejere via den belgiske HDTV pioneer Euro1080, der fra januar 2004 leverede en HD kanal. Til at starte med var det en testkanal, men den blev senere til betalingskanalen HD1.

Euro1080 startede i MPEG-2. Betalings-tv kanalen blev dog aldrig nogen succes.

Kanal 5 HD – Første rigtige danske HDTV kanal

Fra januar 2008 startede den første helt danske HDTV kanal, nemlig Kanal 5 HD. Til at starte med var der tale om en kanal med en del opskaleret indhold, mens første ægte HD egenproduktion var serien Comedy Kuren med Anders Matthesen.

Kanal 5s logo indikerede allerede fra opstarten, om der blev udsendt ægte HD indhold.

Også TV 2 Sport HD blev lanceret i januar 2008, og var dermed blandt de første HDTV kanaler fra Viasat og først med dansk fodbold i HD kvalitet.

DR HD – Første HDTV kanal på det jordbaserede sendenet

DR HD gik i luften den 1. november 2009, som den første HDTV kanal der kunne modtages via danske sendemaster med almindelig tv-antenne.

Kanalen ophørte 28. janaur 2013 hvor den blev erstattet af den nye kanal DR3, der ligeledes sendes i HD.

Mere og mere i HD på DR1 og TV 2 HD

Efter en start i det små primært med sport i HD, så er HD udgaverne af DR1 og TV 2 efterhånden kommet godt med i forhold til ægte HD produktioner, det gælder f.eks. også de daglige programmer som Aftenshowet, Go Morgen og Go Aften Danmark. Du kan på tekst-tv side 300 på de 2 kanaler se, hvilke programmer der sendes i HD.

Vi savner dog fortsat TV 2 News, TV 2 Charlie og DR2 i HD udgaver.

En bliver til mange – over 70 HDTV kanaler

DIGITALT.TV holder øje med udbredelsen af HDTV hos en række forskellige danske tv-udbydere. Her primo 2015 er der over 70 HDTV kanaler i alt.

Se listen over HDTV kanaler fordelt på udbyder her.

I samme kategori

Back to top button