Nyheder

Hausgaard og Vers – rejsende i dansk på DR K

Hausgaard og Vers – rejsende i dansk DRK
Foto: Christian Korsager Mud

I en ny programserie på DR K tager Niels Hausgaard og Per Vers temperaturen på vores modersmål og giver seerne en kærlig og kritisk orientering om sproget, som det ser ud netop nu i ’Hausgaard og Vers – rejsende i dansk’ fra den 10. september.

Niels Hausgaard og Per Vers får brug for al deres viden og mangeårige erfaringer om det danske sprog, når de i ’Hausgaard og Vers – rejsende i dansk’ finder ud af, hvordan det står til med modersmålet: Er det truet, eller er der blot tale om almindelig sprogudvikling?

I seks programmer besøger de to sprogentusiaster forskellige steder i Danmark, hvor de kan lære noget om det danske sprog, som det ser ud netop nu. De undersøger alt fra dialekter og fremmedord til bandeord, klicheer og sportsudtryk. Undervejs spørger de dem, de møder på deres vej, om deres forhold til det danske sprog. Forstår de det? Er de glade for det? Eller er de bekymret for dets fremtid?

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

”Danmark er et lille land, men den måde, vi taler på, er ekstrem forskellig. Vores sprog bliver påvirket af vores arbejdsplads, sociale sammenhænge og geografi, og det er en meget stor del af identiteten. Vi synes, det er vigtigt at sætte fokus på, hvorfor vi bruger sproget, som vi gør, og give seerne nye indsigter og perspektiver, der nuancerer billedet af, hvordan vores sprog udvikler sig, og hvorfor sproget er så afgørende for, hvordan vi bliver opfattet af andre,” fortæller Thore Vonsek, der er redaktør på DR K.

Sprognørder på tur
I det første program handler det om tempo: Taler vi for hurtigt? Sjusker vi? Eller er der i virkeligheden tale om, at sproget udvikler sig? Ud fra deres egne iagttagelser, oplevelser og erfaringer giver Niels Hausgaard og Per Vers deres bud på, hvordan det står til med modersmålet, men de bliver også udfordret af forskellige sprogforskere, der løbende underbygger deres meninger med teori og håndgribelige eksempler.

”Vi har valgt at matche to af Danmarks dygtigste entertainere, Niels Hausgaard og Per Vers, fordi de har det til fælles, at de mestrer at bruge sproget og lever af at være rejsende i dansk – og så fungerer de rigtig godt sammen. Den ene er en lynhurtig rapper, den anden er en finurlig jyde med stort J, og det er sjovt at se, hvordan de to fra hver deres generation arbejder sammen,” forklarer Thore Vonsek.

’Hausgaard og Vers – rejsende i dansk’ er en ny programserie i seks afsnit. Den har premiere onsdag den 10. september klokken 20.30 på DR K.

I samme kategori

Back to top button