Guide: Kom godt i gang med Google Chromecast

| torsdag 20. mar, 2014 09:52 | opdateret 16. dec, 2017 kl. 9:46 | 30 Kommentarer

Chromecast kom på gaden i Danmark fra omkring 270,- kroner tilbage i 2014 og er en smart og simpel løsning på at få YouTube, Netflix med mere op på fladskærmen.

Siden den dengang er der kommet nye versioner. I denne lille guide i gang med det basale og mere avancerede.

ny chromecast

Chromecast 2 blev præsenteret ultimo september 2015 til ca. 320,-. Tjek dagpriser hos Pricerunner.dk
Læs vores anmeldelse af denne her

chromecast ultra

Chromecast Ultra kommer på markedet medio november 2016. Pris 630,- og kan håndtere Ultra HD opløsning og HDR.  Tjek dagspriser på Pricerunner.dk

Chromecast installation

Chromecast setup screenDu sætter din Chromcast i en HDMI port på din fladskærm. Det er ikke sikkert, at du har brug for strømforsyningen, der følger med, for de fleste fladskærme i dag har USB udgang, som fint kan benyttes til at forsyne Chromecast’en med strøm.

Installation af din Chromecast skal foregå fra en trådløs enhed på dit hjemmenetværk. Det kan være både en Android / Apple iOS smartphone eller tablet eller en trådløs computer. Installationen foregår på den måde at der forbindes en trådløs forbindelse direkte mellem Chromecast enheden, og den trådløse enhed du benytter til at opsætte den med. Det kunne f.eks. være en iPad med Google Home app’en installeret.

Installationen skulle gerne finde din Chromecast automatisk, og så skal du indtaste, hvilket trådløst netværk du vil koble Chromecast enheden op til samt adgangskoden til dette. Så skulle det gerne virke, men vi har været ude for at det kan drille lidt at få enheden på det trådløse netværk efter opsætningen. Vi har så gentaget processen, hvorefter det har virket.

Lad os Chromecaste

chromecast slingboxSå er vi klar til at teste om det virker. Har dit tv HDMI CEC understøttelse, hvilket er tilfældet for stort set alle nyere tv, så er Chromecast faktisk så smart, at den automatisk kan tænde dit tv fra standby og indstille det på det korrekte HDMI input. Det er altså virkeligt noget der gør den brugervenlig og enkel at bruge også for de knap så teknisk kyndige i husstanden.

YouTube er en oplagt mulighed at afprøve din Chromecast med.  Tag din Android, Apple iOS enhed og start YouTube app’en. Såfremt din enhed er på samme trådløse netværk som Chromecast’en, så skulle du gerne se et Cast ikon i appen. Klikker du på ikonet kan du nu vælge, hvilken Chromecast enhed du vil streame til, ud fra det navn du gav den under opsætningen. Du kan således sagtens have flere Chromecast enheder i dit hjem.

Afspilningen skulle nu gerne gå i gang på dit tv. Har du en computer, du gerne vil sende YouTube video fra, går du bare ind på youtube.com i Chrome browseren og klikker cast ikonet i afspilleren.

Har du Netflix abonnement, så skulle du også gerne her kunne se cast knappen. Klikker du på denne, får du navnene på dine Cast enheder, og så er det bare at vente på at afspilningen går i gang på dit tv.

Når du sender Cast kommandoen, så overtager Chromecast afspilningen direkte fra nettet, og din smartphone eller tablet bliver så til en fjernbetjening. Du kan således lave, hvad du vil samtidigt på din smartphone eller tablet uafhængigt, mens Chromecast’en afspiller. For at styre afspilningen igen, skal du så gå tilbage til den app, du startede afspilningen fra.

Afspil indhold fra din Plex Media Server

plex chromecast indhold

En anden interessant mulighed med din Chromecast er med Plex softwaren. Med Plex Media Server softwaren installeret på din computer, og Plex app til smartphones og tablets, kan du afspille alt muligt indhold fra din computer på en nem måde på din Chromecast.

Chromecast funktionen i Plex krævede oprindeligt betalingsmedlemskab, men den er nu gratis ligesom Plex i øvrigt.

De mest interessante Chromecast apps / tjenester

Herunder har vi samlet nogle af de mest interessante Chromecast tjenester / apps, der også virker i Danmark.

Streaming musik tjenester

  • Spotify
  • YouSee musik
  • TuneIn Radio
  • Rdio
  • Deezer

Mediebibliotek

  • Plex

Seneste er der også kommer nogle brætspil som du kan vise på din Chromecast.

Du kan finde en komplet oversigt over Chromecast apps/tjenester hos Google her

 

Chromecast det du kan se i dit Google Chrome browser vindue

Udover de apps som aktivt understøtter Chromecast funktionen, så kan du også fra en computer sende indhold til din Chromecast. Det sker ved at installere den gratis Google Cast browser udvidelse. Efter du har installeret denne, får du et Chromecast ikon efter adresselinjen i Chrome. Ved at trykke på den kan du så streame til Chromecast fra f.eks. DR TV.

Ønsker du at vise hele dit PC skrivebord eller måske en Powerpoint, så lader det sig gøre ved at trykke på den lille pil i Chromecast vinduet. Der finder du en Cast the entire screen funktion, som dog betegnes som eksperimental.

Ønsker du at optimere kun til lyd, er der også en Audio mode valgmulighed.

Google Cast funktionen fra Chrome browseren virker på en anden måde end via apps med chromecast support. I browser cast funktionen komprimeres indholdet og bliver streamet fra din computer til Chromecast’en. Du skal derfor ikke forvente at det nødvendigvis kører helt flydende med at caste via Chrome browseren, vi oplevede lidt hakken og desuden fulgtes lyd og billede ikke altid med hinanden. Det kræver at din computer er rimelig stærk på processor siden for at kunne følge med.

Google Cast funktionen fra Chrome browseren er endnu primært kun muligt fra en computer. Google har dog i seneste beta udgave af Chrome browseren til Android, også tilføjet mulighed for at teste Cast, men det virker ikke stabilt endnu.

 

Del på:

Tags: ,

Gemt under:: Net-TV, Streaming

30
Kommentarer

for at kommentere
18 Kommentartråde
12 Svar i tråden
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Kommentarforfattere
  Abonnér  
nyeste ældste
Underret om
revoxs

Der er lyd på, når man caster entire screen. Det kom for et par firmware opdateringer siden. Men som nævnt, experimental.

revoxs

BBC iPlayer er også lige ankommet til Chromecast. Kører virkelig godt med både live tv og fra deres arkiv.
Det forudsætter dog at man bruger en SmartDNSGeoblok.

larsw

Hej Revoks,
Retter man DNS på sin routere eller på Chromcast for at få BBC IPlayer?

jetdirect

hvilken dns adresse skal der bruges til bbc

virker Allcast app’en med Chromecast til video som avi, mkv og mp4

De 270,- er det en engangs-udgift, og så virker den bare i “al” fremtid?

Sådan en må jeg bare have 🙂
Har allerede installeret Google Cast i Chrome browseren 😀
Godt arbejde, Bo.

knudknud3

Der er en sætning, som jeg ikke umiddelbart forstår – “Ud og de apps som aktivt understøtter Chromecast funktionen, så kan du også fra en computer sende indhold til din Chromecast.”

*Ud* og de apps ….

knudknud3

Fint, men skal *og* i “Ud over og de apps som aktivt” ikke slettes?

Hej Bo.
Jeg har nogle problemer med min chromecast. Jeg har sat den op som jeg skulle og min ipad og iphone kan fint connecte til den. Men når jeg åbner min bærebare computer og åbner chromecast appen så kan jeg ingen chromecast enhed finde. har prøvet med 2 forskellige laptops. Ved du hvad det kan være?

Kan varmt anbefale fætteren her. Fuld valuta for næsten ingen penge!

SophieSP

Jeg har købt en Chromecast og står med to problemer, jeg håber I kan hjælpe med. 1. Jeg forsøger at anvende chromecast til at se CMore på mit tv via min computer. Der er bare det problem at den ikke caster filmen/serien men derimod kun den øverste CMore-bjælke. Filmen/serien og lyden afspilles på min computer. Er der nogen, som har erfaring med det? 2. Hvis min Chromecast sidder i mit tv mens jeg ser alm. tv så påvirker den mit tv-signal på trods af at jeg bruger antennekabel. Er der noget galt med min indstilling eller skal jeg simpelthen tage… Læs mere »

mich

Har lige fået anskaffet mig en også, Viaplay kører rigtigt godt, synes også spejling via chromebrowser kører godt.

Hvis man tager den med ud hos f.eks. venner/familie. Så skal man vel køre den samme installation igen ? Husker den så opsætningen, når man kommer hjem igen ?

mich

Jeg har afinstalleret 64 bit versionen af chrome browseren og installeret 32 bit versionen, umiddelbart kører chromecasten pænt nu, når jeg caster fra browser fanen?

FunnyBoy

Hejsa…

Er ny herinde…. men har lidt problemer med min Chromecast, så ville høre om nogle måske have et råd til hvordan man får den til at virke…

Den kan godt vinde mit netværk som bliver kørt på en ASUS rt-ac 87U. Men når man aktiver app´en på min bærbar, så skriver den at den er tilsluttet, men står at søger efter chromecaat… hvad gør jeg forkert ????

Jeg er også ret vild med min Chromecast. Bruger den især til Netflix, Viaplay or Viki (en meget undervurderet streaming service IMO, kdramaer er noget af det sjoveste der er).

Dog mangler vi stadig at HBO Nordic, C More Play og Min Bio (til børnene) kommer “up to snuff”. Gider ærlig talt ikke rigtigt bruge de services for tiden, da de ikke understøtter Chromecast og HBO ikke engang har en ordentlig opløsning på min tablet.

mich

Måske denne artikel lige skulle opdateres med at Blockbuster og DR kan streames med chromecasten. Samt SVT

jens68

Min Chromecast har kørt glimrende, MEN pludselig kan jeg intet caste fra iPhone/IPad til mit LG tv hvor den er monteret…
Har geninstalleret chromecasten (op til flere gange), nulstillet min trådløse router og tv, men intet hjælper…
Chromecast og iPhone/iPad er self på samme netværk…
HJÆÆÆÆÆÆÆÆLP…!!!!!!! ?????????

knud2015

min Chromecast 2 virker perfekt undtageben når jeg caster fra min pc jeg er logget på viaplay søger film alt ok men så snart jeg vil afspille filmen kommer skærm op med billed vælg tablet eller
pc, osv. men filmen starter ikke på tv skærm, son er lg smart tv ps… jeg har ingen problemer når jeg bruger vor tablet

jetdirect

er ens tv 4-5 år gammel så virker cc2 ikke, jeg har en cc2 der ikke virker på et sony tv, iflg sony er der ikke noget og gøre da tv´t ikke er lavet til sådanne enheder på hdmi portene, video billed kommer fint igennem,lyden virker bare ikke.