TV-Nyt

Gerningsstedet – ny dokumentarserie på TV 2

Gerningsstedet TV 2Torsdag 2. januar sender TV 2 første afsnit i en ny dokumentarserie ”Gerningsstedet”, som for første gang på tv giver et unikt indblik i, hvordan politiet opklarede fire af Danmarks mest opsigtsvækkende forbrydelser.

I programmerne indgår bl.a. rekonstruktioner, der afspejler virkelighedens hændelser, og som er baseret på omfattende interviews med efterforskere og vidner og på domsbøger, politiets efterforskningsmateriale og medieomtale.

– Mange har kun hørt om disse sager i brudstykker. Nu fortæller vi den sammenhængende historie om fire store kriminalsager, som er unikke på hver deres måde. Sagerne er så utrolige, at de på mange måder overgår fantasien, siger TV 2-redaktør på ”Gerningsstedet”, Ninna Kokholm, TV 2 NYHEDERNE, og fortsætter:

– Når de fire sager blev opklaret, skete det ind imellem på trods afpolitimæssige fejl i efterforskningen og nogle gange på grund af overraskende politimæssige indfald og gode ideer – og alle fire sager er kendetegnet af en lang og vedholdende efterforskning med overraskende drejninger. Læren af disse programmer er dybest set, at alle forbrydere begår fejl på et tidspunkt, og når politiet er skarpest, så bliver de fejl opdaget, og forbrydelsen bliver opklaret.

Amagermanden
Seriens første program handler om Amagermanden – Marcel Lychau Hansen – der er danmarkshistoriens værste serieforbryder. Han slap godt fra drab og voldtægter i 23 år, men i november 2010 var det slut.

For første gang på tv fortæller et af Amagermandens ofre og et nøglevidne fra retssagen om Amagermanden, og den tidligere drabschef Ove Dahl giver et indblik i, hvordan forbrydelserne blev opklaret. Flere personer mistænkte allerede Marcel Lychau Hansen for et drab i 1987 – men hvorfor skulle der gå så mange år, før han blev anholdt?

Den mystiske pyroman
Program nummer to sendes onsdag 8. januar, og det handler om politiets jagt på en pyroman i Silkeborg. I januar 2010 blev der på få dage startet flere forskellige brande i huse og garager i Silkeborg. Brandene blev alle antændt i bygninger, der lå rundt om den samme lille skov i bydelen Balle. Den sjette brand brød ud i en krybekælder, mens husets 84-årige beboer befandt sig i huset – og efter den brand blev borgerne i Balle virkelig bange.

Selvom alle brandene blev startet i det samme lille kvarter, havde ingen vidner set noget, og politiet var på bar bund. En af lederne i Silkeborg Politi kaldte gerningsmanden for den mest mystiske ildspåsætter, som han nogensinde havde oplevet. Sagen var så kompliceret, at Rejseholdets efterforskere i al hemmelighed blev tilkaldt, og da sagen endelig blev opklaret, var gerningsmandens identitet så overraskende, at det chokerede hele Silkeborg.

Det største kup sendes onsdag 29. januar
Seriens tredje program har fået titlen ”Det største kup”. Natten til 10. august 2008 slap op mod 20 røvere afsted med 62 mio. kr. fra en værdicentral i Brøndby. Røveriet af Dansk Værdihåndtering var planlagt gennem flere måneder og udført med svær bevæbning og militærisk præcision. Røverne havde spredt partisansøm på vejene omkring gerningsstedet og placeret 11 brændende lastbiler, der blokerede politiets fremkørsel.

Morgenen efter røveriet begyndte en efterforskning, som strakte sig i mange måneder. Borgernes tips var en stor hjælp for politiet, og et af dem førte politiet til flugtbilerne, som var gemt i en grusgrav. Politiet begyndte at overvåge grusgraven i håb om, at røverne skulle komme tilbage efter bilerne, og det skulle vise sig at være en god idé. Det blev starten på optrevlingen af det netværk af danske og udenlandske forbrydere, der stod bag røveriet.

13 tons hash i lasten
Danmarks største narkosag, som belyses i fjerde afsnit af ”Gerningsstedet”, handler ikke kun om indsmuglingen af 13 tons hash i en sejlbåd. Den handler også om et nedgravet lig i Lynge, 500 kg kokain, hemmelige aflytninger og en fejl fra politiet, der var lige ved at ødelægge opklaringen.

Sagen begyndte med meget et løst tip og én stædig narkoefterforsker, men den endte med en storstilet efterforskning mod et organiseret, dansk smuglernetværk, der strakte sig helt til Brasilien.

”Gerningsstedet” er produceret af TV 2 NYHEDERNE og tilrettelagt af journalisterne Ketil Alstrup og Rikke Hemmingsen. NYHEDERNEs Jesper Mauritzen står for instruktionen af de tre første programmer, mens seriens fjerde program er instrueret af Casper Steinmetz.

Kilde: TV 2

I samme kategori

Back to top button