Christian S

Forum-svar oprettet

Login Registrer
Viser 12 indlæg - 1 til 12 (af 12 i alt)
  • Forfatter
    Indlæg
  • som svar til: Mux problemer #59566
    Christian S
    Deltager

    Jag lyfter tråden lite eftersom jag har fått problem med min mottagning.

     

    Min närmaste TV-sändare är Trollhättan 2,5 km bort och den delar kanaler med Uddevalla 30km bort.

     

    När jag hade en vanlig dvb-t box hade jag inga problem med mottagningen. Jag har en aktiv antenn från One For All SV9350 på min balkong och den har fungerat bra hittills. Men så köpte jag efter julhelgen en Panasonic 32″ LCD-TV med inbyggd box för dvb-t och dvb-c.

     

    Då tappade jag MUX 2 och 3.

     

    MUX 1 ligger på K23, Mux 2 – K28, Mux 3 – K31, Mux 4 – K25 och Mux 5 – K56

    Antennen är matad med 5V.

     

    Jag har flyttat runt antennen på balkongen, vinklat, vridit, lutat men inget hjälper för att kunna få in MUX2 & 3.

     

    Står jag utanför mitt lägenhet så har jag fri sikt till masten.

     

    Masten ligger i väster från mig sett men min balkong vetter mot sydost. Jag har öppning från O-SV. Så huset står i vägen för att få fri sikt. Men jag tycker att jag borde ändå kunna få in en signal via reflektion eftersom jag bor såpass nära och sändaren är så stark.

     

    Efter senaste omflyttningen av antennen tappade jag även MUX5. Signalstyrkan är S10 på MUX 1 & 4. Övriga noll.

    Vill jag få in MUX 5 blir det på bekostnad av signalstyrkan från MUX 1 & 4.

     

    Kan det vara så att MUX 2 & 3 sänds från Uddevalla och signalen blir för svag för mig?

     

    jag har kabel-tv i huset men jag vill komma åt HD-kanalerna som startar upp på K9 i februari i marknätet. Min kabeltvoperatör kräver programkort för att se SVT HD . icon thumbsdown Forum I marknätet blir SVT HD fri icon smile approve Forum

    Christian S
    Deltager

    För er som bor på norra Jylland och tar emot signalen från Göteborg, sänder MUX 6 från Göteborg på K30 och MUX 7 på K9. Jag pratade med en tekniker som arbetar vid stationen i Uddevalla och de har en hektisk tid just nu. Det ska upp nya VHF-antenner, byta stagwires med mera. Uddevalla sände fram till början av 1970-talen på K2V men ändrade efter 1969 till K33 (SVT 1). Om det går enligt planerna så kommer Uddevalla, Trollhättan och Bäckefors sända MUX 7 på K9 tillsammans med Göteborg. På vilken kanal MUX 6 hamnar på vet jag inte än.

    som svar til: DVB-T2 boks fra Sverige #58666
    Christian S
    Deltager

    Du har säkert rätt, Lars. Men jag vågar nog ändå påstå att det är OK att köpa en box från Sverige. Man har redan gjort förändringar och omflyttningar för tredje gången av kanalerna sedan övergången till DTV för att bereda plats för DVB-T2/MPEG-4. 

    som svar til: Hjælp til antenne i Haderslev #58664
    Christian S
    Deltager

    Ska du dra långa kablar till varje TV-mottagare, tycker jag att du ska skaffa en förstärkare. Långa kablar ger stor dämpning och var du ska placera förstärkaren det är lite upp dig. Jag hade satt förstärkaren i närheten av antennen. 🙂 Lycka till! DKSE

    som svar til: DVB-T2 boks fra Sverige #58557
    Christian S
    Deltager

    Det ska vara klart att 2012 ska vi gå över till MPEG-4 och DVB-T2. Det har man talat om ända sedan hösten 2007.

    som svar til: DVB-T2 boks fra Sverige #58546
    Christian S
    Deltager

    Jo nog är det så. Över Stockholms-området återutsänder man FinlandsTV och hur många av oss förstår finska? Finsk TV går bra men inte norsk eller dansk..

     

    Tekniken finns men ingen tar debatten. DR1 & DR2, NRK1 & TV2 Norge finns i kabel-tv näten som betalkanaler i egna paket. Men varför ska public service-kanaler vara betalkanaler? Hos min mormor i Halmstad finns DR1 och TV2 Danmark med i grundutbudet i kabel-tv nätet utan extra kostnad.

     

    Det hade varit utmärkt att återutsänt DR och NRK över södra och västra Sverige, säg från Hörby och Malmö upp till Sunne. Teracom har en slavsändare/hjælpesændere för TV2 Danmark i Landskrona….

     

    När det gäller språksvårigheterna är det nog mer en vanesak. Jag kan inledningsvis ha svårt att förstå de från Kbh-området men efter 20-30min så har öronen hunnit “vänja” sig och då är det inga större problem. 

    Engelska tycker jag är fel att använda. Så stora skillnader är det inte mellan da, sv och no. Man måste försöka och inte vara feg 🙂

     

    Nu börjar det bli O.T. Men hittar du en dvb-t2 box i Sverige och den är billigare här än i Danmark så köp. Det är ändå samma system och samma ägare. 2012 går Sverige över till MPEG-4 standard. 

    som svar til: Dansk DTV i Sverige #58541
    Christian S
    Deltager

    Då blir avståndet något större men går det så går det. 🙂 Friskt kopplat hälften brunnit Sleepy

     

    Här är en länk till en kartbild på hur stort avstånd det blir. Jag hoppas det fungerar. 

    Eniro.dk afstand Halleberg-Nibe
     

    som svar til: DVB-T2 boks fra Sverige #58540
    Christian S
    Deltager

    Jag tycker att man kunde upplåta en MUX för “naboerfjernsyn”, alltså upplåta en MUX för de fria kanalerna i Danmark och Norge i både Norge, Sverige och Danmark. Tekniken finns om man inte har monterat ned Eurovision-nätet. Mellan Malmö och Kbh finns det en länk och jag tror även det finns en länk till Norge via Bäckefors i Dalsland via Halden till Tryvasshøgda. 

     

    Jag tror det finns en länk mellan Göteborg och Tolne. 

     

    Det sitter länkantenner riktade mot Danmark i övergången mellan mast och betongtorn. 

    De övriga är riktade mot Skövde via länkstation i Alingsås och Varberg via länkstation i Förlanda.

     

    Göteborg/Brudaremossen

    som svar til: Dansk DTV i Sverige #58532
    Christian S
    Deltager

    Höjden över havet där torpet ligger, där jag tänker utföra experimenten, är 147m. Och sen gäller det att få upp antennen i en mast. Säg att antennen hamnar 10-15m över marken. Så den hamnar allt som allt omkring 160m över havet. Berget är på sin högsta punkt 155m över havet. Så det är näst högsta punkten på berget torpet ligger.

    Det kan hända att den måste högre upp för att komma över omgivande skog. Jag räknar inte med daglig mottagning utan mest för att se om det är möjligt att ta emot DTV på över 200km avstånd. Det som dock gör mig fundersam är Borås och Skövde, hur mycket de kan störa mottagningen. Hur eliminerar man signalerna från Borås och Skövde om jag ska försöka ta emot DTV från Aalborg?

     

    Det är mer “sport” att försöka med DVB-T än DVB-S 🙂 DTV är fortfarande ett outforskat område. Analog TV vet jag hur det uppträdde och fungerande men DTV är såpass nytt att man inte har hunnit experimentera med det. Satellit är inte riktigt lika intressant. 

     

    Vad sänder man ut nu från sändaren i Aalborg/Frejlev sedan de analoga sändningarna upphört? Är det enbart FM-radio?

    som svar til: DVB-T2 boks fra Sverige #58531
    Christian S
    Deltager

    Jag berörs inte av problemen runt Kattegatt eftersom jag tillhör området Trollhättan/Uddevalla. Enligt planeringen så blir Uddevalla, Trollhättan och Göteborg tilldelade K9. Det är Göteborgs gamla analoga SVT1-kanal. men Uddevalla och Trollhättan får begränsningar mot Norge. Och det förstår jag för jag bor mitt emellan Danmark och Norge kan man säga, kanske något närmare Norge.

    som svar til: DVB-T2 boks fra Sverige #58526
    Christian S
    Deltager

    I Teracoms planering ska nya MUX6 sända MPEG-4 DVB-T2 på VHF. Men några kanaler är ännu inte offentliggjorda. Men jag antar att kanalerna blir de samma som när det var analog TV. 

     

    Fast jag undrar om verkligenn Uddevalla kommer att sända på VHF. Förr i tiden sände man på K2V och den kanalen gick parallellt med K33 tills K33 tog över helt någon gång på 1970-talet. K2V i kuperad terräng var direkt olämpligt. 

     

    Finnveden, Hörby, Uddevalla och Karlshamn är nog uteslutna från att sända på VHF. 

    som svar til: TV fra Sverige og Tyskland via antenne #57256
    Christian S
    Deltager

    Hörby/Sallerup, Helsingborg/Olympia och Malmö/Jägersro använder samma kanaler utom Hörby som har ett annat kanalnummer för Mux5. 

    Halmstad/Oskarström, Varberg/Grimeton och Göteborg/Brudaremossen kan vara alternativ för de som bor på Jylland. Uddevalla/Herrestad tror jag är för långt bort. 

Login Registrer
Viser 12 indlæg - 1 til 12 (af 12 i alt)
Back to top button