Nyheder

Flugten fra folkeskolen

csm_flugten-fra-folkeskolen_720px_0cd073d566Når forældre skaber deres egen skole – dokumentar på TV 2 torsdag 24. november klokken 20.00

– Vi har kunnet se, at vi stort set hvert eneste år er blevet mødt med krav om nedskæringer og besparelser fra kommunens side.

Sådan siger læge Michael Bruun, der har to børn på en folkeskole i Holstebro. I ti år har han været med i skolebestyrelsen. Nu er han sammen med cirka 30 andre forældre gået i gang med at skabe deres egen privatskole. Den proces følger vi i dokumentaren ‘Flugten fra folkeskolen’, som vises på TV 2 torsdag 24. november kl. 20.00.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Sammenlægning og lukning
Det var især kommunens beslutning om at samle alle Holstebros skoler i ét stort skoledistrikt fordelt på tre skoler og samtidig lukke to af de eksisterende skoler, der fik forældrene til at flygte.

– Jeg har brug for medbestemmelse på mine børns skolegang, og i et skoledistrikt med cirka 3000 elever og kun én forældrebestyrelse bliver der ikke meget medbestemmelse, siger Kenneth Tønning, en anden af initiativtagerne til privatskolen i Holstebro.

Næste hvert femte barn på privatskole
Hvert år stiger andelen af børn, der går i privatskole, så næsten hvert femte barn i dag går på en privat grundskole.

TV 2 Dokumentar følger gennem et halvt år to forældregrupper i hver sin ende af landet. Begge steder forsøger de at stable en ny privatskole på benene, fordi de ikke er tilfredse med den kommunale folkeskole og de rammer, den bliver givet.

Ingen nem opgave
Men det er ikke nemt pludselig at skulle drive en skole, så det koster masser af tid og tanker for forældrene.

– Det er jo andre folks børn, vi får et ansvar overfor. Og hvad hvis vi fejler, tænker Mette Zabel, der er i gang med at danne en privatskole i Karrebæk på Sydsjælland.

Privatskolegruppen i Karrebæk føler, at de lokale politikere prøver at spænde ben for deres projekt, og det er da også langt fra alle, der er begejstrede for privatskoleideen.

– Det går jo ud over den lokale folkeskole, der risikerer at måtte lukke. Jeg er bange for, at nogle børn kommer i klemme, fordi forældrene ikke har råd til privatskolen, siger Jørgen Christiansen, der er medlem af byrådet i Næstved for Socialdemokratiet.

En vigtig debat
Netop det skisma er noget af det, dokumentaren gerne vil sætte til debat.

– Alle har en holdning til folkeskolen, der altid har været fundament i det danske velfærdssamfund. Lige nu viser tallene, at flere og flere vælger folkeskolen fra. Derfor er det vigtigt at begynde en debat om, hvorfor så mange vælger den fra, men også om det overhovedet er et problem, at flere går i privatskole, siger Troels Jørgensen, redaktionschef for TV 2 Dokumentar.

Debat på TV 2 NEWS
Efter dokumentaren på TV 2 inviterer TV 2 NEWS til debat, når vært Søren Lippert stiller spørgsmålet: ”Hvad betyder flugten fra folkeskolen for sammenhængskraften i Danmark?”

I debatten deltager politikere, forældre, skolefolk og elever.

I samme kategori

Back to top button