Filmselskabet – Nyt filmmagasin på DR K

| tirsdag 27. dec, 2011 16:22 | 0 Kommentarer

33-årige Maria Månson er vært på det nye program 'Filmselskabet' på DR K.

”Film fylder meget i danskernes kulturforbrug og spænder bredt fra blockbusters til artfilm og derfor er det oplagt, at DR K får et filmmagasin. Samtidig bliver film i dag brugt på alle mulige måder, og de begrænser sig ikke til biografen. De mange perspektiver vil ’Filmselskabet’ forsøge at afspejle på bedste vis,” siger Flemming Hedegaard Larsen, kanalredaktør på DR K.

‘Filmselskabet’ skriver sig ind i en lang tradition for filmprogrammer i DR. I modsætning til tidligere får det nye koncept til huse på DRs kanal for kunst og kultur, og det vil på mange måder adskille sig fra sine forgængere.

“Det er en svær arv at tage op, så vi gør meget ud af at angribe det fra en anden vinkel. Det bliver hverken ‘DR2 Premiere’, ‘Filmland’ eller ‘Bogart’, men noget helt andet. Vi vil lave et mere samtaleorienteret anmelderprogram,” siger Maria Månson.

Selv har hun læst film- og medievidenskab med en cand. mag. I medievidenskab fra 2007. Siden da har hun primært arbejdet som manuskriptforfatter.

Stiller skarpt
‘Filmselskabet’ holder hof hver uge, hvor tre til fire aktuelle film sættes under lup. Antallet betyder mere tid til at gå i dybden og åbne op for de enkelte film, som kan være alt lige fra Bergman til Spiderman. 

Maria Månson vil stå for den endelige bedømmelse, men undervejs får hun besøg af skiftende filmfolk som for eksempel Ole Bornedal og Bille August. I samspil med den nysgerrige vært vil de uddybe særlige pointer ved ugens film med afsæt i deres ekspertise inden for et specifikt emne. 

“Folk kan finde klassiske anmeldelser med handlingsreferat alle vegne. Uden at blive indforståede vil vi prøve at fortælle seerne noget nyt ved at stille skarpt på det, der kendetegner den enkelte film,” siger Maria Månson.

Derudover vil Per Juul Carlsen fra ‘Filmland’ hver uge lægge vejen forbi studiet, hvor han vil sætte de aktuelle film ind i en større filmhistorisk og genremæssig sammenhæng.

“Vi vil gerne give seerne et større indblik i filmene og de tekniske, formmæssige og tematiske overvejelser, der ligger bag, så de måske får en anden filmoplevelse fremover,” forklarer Maria Månson.

En devise for programmet er desuden, at film ikke er begrænset til biografen. Hver uge vil selskabet også se på interessante dvd-udgivelser, kommende film eller måske bøger samt udpege deres favoritter blandt næste uges film i tv.

En splittet filmsmag
Selv kalder 33-årige Maria Månson sig for et “skilsmissebarn”, når det kommer til film. Hun syntes ‘Tree of Life’ var eminent, men elsker også sci-fi og film om superhelte.

Blandt hendes største filmoplevelser er den originale ‘Funny Games’ af Michael Haneke. I filmen holder to unge mænd en familie som gidsel i eget hjem og udsætter den for et sandt mareridt. Maria Månson bider særligt mærke i scenen, hvor en af de unge voldsmænd henvender sig direkte til kameraet, hvorefter handlingen spoles tilbage.

“Jeg har aldrig oplevet en film lege så meget med seeren som voyeur og forslugent konventionsvæsen. Vi tror vi ved alt. Jeg elsker, når film overrasker på den måde,” siger hun.

“Da jeg så den, tænkte jeg på, hvor utrolig meget, man kan vise seeren om vores samfund og filmmediet i sig selv, uden at fortælle det eller blive moraliserende. Jeg bryder mig ikke om film, hvor det bliver alt for eksplicit.”

Filmselskabet får premiere torsdag 12. januar klokken 20.30 på DR K
 

Kilde: DR

Del på:

Gemt under:: TV-Nyt