Dreambox 8000
Producent: Dream Multimedia
Model: DM 8000
Pris: Er udgået af produktion
Dreambox 8000 – En kort præsentation
Dreambox 8000 er den absolutte High End boks fra Dream Multimedia. Boksen var længe undervejs. Fra at den blev annonceret, til den blev lanceret i praksis, blev den udsat i flere omgange, men nu har DM 8000 været på markedet siden starten af december 2008, og DIGITALT.TV har investeret i denne topmodel med 2 ekstra DVB-C (kabel-tv) tunere udover de 2 indbyggede DVB-S2 satellit-tv tunere. Herunder følger kort hvad der adskiller Dreambox 8000 fra de fleste andre Engima 2 bokse på markedet pt.
Dreambox 8000 – det skiller den ud
Man kan sige at Dreambox 8000 skiller sig ud i forhold til følgende:
- Mulighed for op til 4 tunere indbygget – 2 valgfrie og 2 er faste DVB-S2 tunere, der ikke kan skiftes
- OLED display i fronten giver ekstra info om programmer og fil-afspilning
- Mulighed for installation af DVD-afspiller/brænder og mulighed for at brænde programmer efter optagelse på en DVD skive. Har jeg ikke testet i min anmeldelse.
- Billede i billede funktion, der virker uafhængigt af om det er standard opløsningskanaler eller HD kanaler
- Indbygget WLAN
- Hele 4 common interface porte og kortlæsere til memorykort
Dreambox 8000 – Teknik, design og tilslutningsmuligheder
Dreambox 8000 har mulighed for hele 4 tunere. Den er udrustet med 2 fast installerede DVB-S2 tunere til modtagelse af både almindelige og high definition kanaler fra parabol, men derudover er der 2 yderligere tuner porte, hvor man frit kan montere enten Kabel-TV, Antenne-TV eller flere Satellit-TV tunere. Der er mulighed for at indbygge både en harddisk og DVD-brænder drev i boksen, og derfor så kan det heller ikke overraske, at boksen er ganske bred med sine 430 mm x 280 mm x 90 mm. Alligevel synes jeg ikke boksen virker klodset. Front designet er i flot sort glans, der dog er plastik og ikke aluminium, som man ellers, prisen på boksen taget i betragtning, godt kunne have forventet sig.
På fronten finder du en standbyknap og knapper til at skifte kanal med, men ellers er der ikke knapper tilgængelige.
Dreambox 8000 – OLED display
Når boksen er tændt, bider man dog straks mærke i det store OLED display på fronten, der er med til at vise at der ikke er tale om hvilken som helst billig boks.
¨
Når boksen er tændt, bider man dog straks mærke i det store OLED display på fronten, der er med til at vise, at der ikke er tale om hvilken som helst billig boks. OLED displayet giver dig et rigtigt stort ur i standby tilstand. Der er mulighed for at justere lysstyrken af displayet og helt slukke det ved standby.
Dreambox 8000 – Kortlæsere
Bag frontklappen til højre finder du 2 indbyggede kortlæsere samt 2 common interface porte. Desuden en USB tilslutning, compact flash kortlæsere SD/MMC, der kan være praktisk, hvis du f.eks. lige vil have flyttet lidt billeder over eller bare se dem via boksen.
De 2 indbyggede kortlæsere kræver installation af softcams af mere uofficiel karakter. Ønsker man at holde sig fra den slags, kræves der altså et Conax cam for benyttelse af Canal Digital kort i boksen.
Dreambox 8000 – På bagsiden
På bagsiden finder vi en del tilslutningsmuligheder:
- 2 LNB udgange (bemærk uden loop through)
- 2 porte for yderlige tunermoduler
- 2 common interface porte (i alt altså 4 med de 2 på fronten)
- DVI udgang (fungerer som HDMI med det medfølgende DVI – HDMI kabel)
- Optisk digital lydudgang
- Coaxial digital lydudgang
- Analog video og lyd udgange
- S-Video udgang
- Komponent video udgang
- 2 x scart udgange
- Ethernet tilslutning
- 2 USB tilslutninger
- Seriel RS-232 port
- Strømkabel stik og afbryder
Der er ikke fysisk loop through, altså gennemsløfning af parabol-tv signal. Har du kun 1 signal fra parabol, kan du dog via boksen internt sløjfe det videre til tuner 2, med de begrænsninger det giver. Det optimale er naturligvis 2 signaler fra twin eller Unicable LNB.
Med 2 antenne eller kabel-tv tunere installeret kan signalet sløjfes videre fra den ene tuner til den anden med et kort antennekabel, som dog ikke medfølger.
Tilslutningsmæssigt viser boksen lidt at der er tale om en lidt ældre model med den manglende HDMI port og manglende e-Sata port + at der tilbydes s-video udgang. At der bruges DVI er dog i praksis ikke noget problem, da det medfølgende DVI-HDMI kabel leverer både billede og lyd, som om det var en HDMI udgang. Såfremt du skal bruge et længere kabel end det medfølgende, så er det dog naturligvis værd at bemærke, at det ikke er et standard HDMI kabel, du skal bruge.
Inde i boksen kan du som nævnt montere en harddisk og et slimline DVD drev. Harddisk monteringsbeslaget er beregnet til en 3,5″ harddisk, og det er SATA harddiske/drev, der skal bruges. Jeg har udelukkende testet med indbygget harddisk og ikke en DVD brænder. En Blu-Ray afspiller eller brænder er nok mere oplagt, men efter hvad jeg har kunnet søge mig frem til, så kan kopibeskyttede Blu-Ray film ikke afspilles, ligesom der ikke kan brændes på Blu-Ray med DM 8000.
Dreambox 8000 – Det medfølger
- En fjernbetjening med batterier
- DVI-HDMI kabel
- Bruger start guide
(Men lidt skuffende ingen egentlig manual, som i stedet må hentes på Dream Multimedia’s hjemmeside) - Tilbehør til montering af harddisk/dvd drev
- En USB nøgle med recovery software
Dreambox 8000 – Strømforbrug
Strømforbrug ved brug 30-33 W
Strømforbrug almindelig standby 24 W (Boksen er klar til brug med det samme)
Strømforbrug deep standby omkring 1,3 W
(Der går et stykke tid inden boksen er klar til at vise tv. Virker også med timeroptagelser)
Dreambox 8000 – Hardware installation
Det kræver lidt ekstra arbejde at få åbnet DM 8000. På hver side af boksen er der 2 plastik sidepaneler, der skal skubbes af. Når det er gjort skal der skrues skruer ud i siderne og en enkelt på bagsiden. Så kan coveret på boksen løftes af og man har kig ind i boksen.
Dreambox 8000 – 4 tunere
Dreambox 8000 – Hardisk installation
Montering af harddisk er ikke voldsomt svært, men er set smartere på andre modeller. Jeg måtte dog her downloade manualen til boksen på Dream Multimedia’s hjemmeside for at være sikker på fremgangsmåden. Manualen burde altså være med i boksen skulle man mene på en dyr model som denne.
Det kræver lidt skruearbejde og lidt præcission med harddisk monteringsbeslaget. Igen er det en fordel at have lidt PC erfaring i forhold til at arbejde i et kabinet, og man kunne da opfordre Dream Multimedia til at se på indstiksløsninger på fremtidige modeller, så man kunne skubbe f.eks. en 2.5″ harddisk ind, uden at skulle afmontere og rode med skruer. Kort sagt mere brugervenlig også for de knap så erfarne.
Her harddiskmonteringens trin
- Installationen kræver at du skubber sidepanelerne på boksen af
- Herefter skrues skruerne ud af metalchassis’et på boksen og dette tages af.
- Inde i boksen afmonteres harddiskrammen ved at skrue skruerne i denne ud
- De 4 gummiringe placeres i skruehullerne i harddiskrammen.
- Harddisken placeres på holderen og skrues fast med de medfølgende skruer
- Harddiskrammen skrues igen fast i boksen
- Strøm og data kablerne tilsluttes til harddisken og i de passende sokler på boksen
- Metalchassis monteres igen og skrues fast.
- Sidepanelerne skubbes igen på
Dreambox 8000 – Førstegangsinstallation
DM 8000 leveres med Enigma2 software installeret. Den medfølgende udgave, der leveres fra fabrikken, er det dog nok ikke så mange, der bruger. Der findes flere forskellige software varianter videreudviklet af OpenPLi m.fl. Hvad du vælger her er nok lidt en smagssag, men Openpli har jeg gode erfaringer med, og den virker godt med undertekster på 1 vest kanalerne. Openpli har en fin wiki for deres software, som kan give svar på det meste. Jeg installerede derfor straks seneste udgave af OpenPli softwaren for at teste Dreambox 8000 med denne.
Software installeres nemmest ved gøre det fra en PC i dit hjemmenetværk. Det kræver således også, at du har forbundet Dremboxen til dit hjemmenetværk. Pil ned knappen på fronten holdes inde, mens man tænder for strømmen til boksen bagpå. Når teksten STOP skrives i OLED displayet på fronten af boksen slippes pil ned knappen. Herefter skrives IP adressen på din IP boks, og denne adresse indtastes i så i din Internet browser. Firefox anbefales. Herefter skulle du få en hjemmeside frem med mulighed for at opgradere firmware. Det er så bare at vælge firmware filen (filtypen .nfi) på din PC og sætte opgraderingen i gang. Efter endt opgradering vises en reboot knap, og klikker du på den så er genstartes boksen og er klar til at blive taget i brug.
Fra du tænder for strømmen, til at boksen er klar til brug, går der et pænt stykke tid omkring 80 sekunder. Det er ikke så hurtigt som den tidligere testet Clarke-Tech ET-9000, men på samme niveau som Vu+ Duo boksen
En installationsguide hjælper dig i gang med boksen. Der kan vælges dansk som menusprog, men forvent ikke alt oversat fra engelsk til dansk.
Der kan vælges mellem en række parabolkonfigurationer. I den avancerede menu har du kontrol over det hele, men det kan så også lige tage lidt tid at gå det hele igennem og kan måske virke lidt overvældende for nogle.
Kanalsøgningen er ikke den allerhurtigste, men der kan søges på alle installerede satelitter, en enkelt satellit, eller en enkelt frekvens. Jeg savner savner dog på parabol siden muligheden for at søge med manuelle PID værdier og hardware blindscan.
Dreambox 8000 – Kabel-TV søgning
Med Openpli er der installeret en kabel-tv scanningsplugin med lidt flere funktioner, men der er også mulighed for at finde DVB-C kanaler, som standard manuelt eller automatisk. Jeg havde ingen problemer med at finde alle DVB-C kanaler på mit Stofa tv signal. Både HD og SD kanaler fungerede.
Via din PC er det ganske enkelt at opdatere og redigere din kanalliste, og eftersom boksen her er oplagt at tilslutte til ens hjemmenetværk, så kan det anbefales at gøre det den vej.
Dreambox 8000 – Daglig brug
Billedkvalitetmæssigt ligner Dreambox 8000 andre Enigma 2 bokse. Man kan med fordel installere plugin’et Video Enhancement og justere lidt på indstillingerne. Det kan forbedre billedekvaliteten på SD kanalerne en del.
Der er mulighed for at lave din favoritliste, hvilket også må siges at være nødvendigt, selv om kanallisten byder på sorteringsmuligheder efter satellit, udbyder osv. Kanalliste og favoritredigering er noget nemmere via PC og DreamBoxEdit programmet end via boksen. Det er set mere brugervenligt på andre bokse. Kanal plus og minus på fjernbetjeningen viser kanallisten og skifter ikke kanal. Det skal man lige vende sig til, når man er vant til noget andet, men man kan godt skifte på almindeligvis med højre og venstre pile tasterne på fjernbetjeningen.
Kanallisten viser, udover kanalernes navn, også EPG informationer, så du kan se hvad de sender lige nu, hvilket er ganske praktisk. Afhængigt af det skin du har valgt, kan du stadig se billede af den aktuelle kanal, du ser på.
Når du skifter kanal, hvilket i øvrigt sker med en rigtig fin hastighed, så kommer der en informationsbjælke frem med kanalnavn, nu og næste programinformation, samt yderligere detaljer som tuner A, B, C eller D, billedeopløsning, lydtyper med mere. Udseendet af dette og mængden af information, afhænger igen af det skin du har valgt.
Boksen kan levere fra 576i op til 1080i. Lyden skulle være i orden også med hensyn til mulighed for at forskyde ved eventuel usynkronitet ved AC3 lyd.
Tekst-tv fungerer uden nævneværdig ventetid, bortset fra at det tager lidt tid fra man klikker på knappen, til at der kommer tekst-tv frem på skærmen.
Dreambox 8000 – Fjernbetjening
Fjernbetjeningen er i sort, og den ligger ganske fint i hånden med knapperne fornuftigt placeret.
Dreambox 8000 med Canal Digital
Mange vil nok være interesseret i brug med Canal Digital. Der er ganske fin support for undertekster på boksen, der virker fint på Canal Digital kanalerne. Som tidligere nævnt er softcam software nødvendig for at benytte Canal Digital kort i de interne kortlæsere eller et Conax cam.
For at EPG bliver hentet, skal man over på en kanal transponderen 10.872 V. EPG delen fungerer ganske fint, der også præsterer at hente Freesat EPG på OpenPli softwaren. Installerer du plugin’et EPGrefresh, kan du sætte boksen til dagligt at opdatere EPG. Det fungerer så ved at boksen skifter til, de kanaler du definerer som kanaler med EPG, og bliver der et minut eller to så der gemmes EPG data. En anden mulighed er import at EPG data fra XML datafil, altså ekstern EPG information.
Et klik på EPG knappen bringer informationer om det aktuelle program. Klikker du videre med gul knap, får du en oversigt på listeform for den aktuelle kanal. Klikker du i stedet blå knap, kan du få den på listeform med flere kanaler. EPG’en kan med andre ord vises på en række forskellige måder, hvilket må siges at være praktisk.
Dreambox 8000 – PIP billede i billede
En af de største attraktioner ved Dreambox 8000 er muligheden for billede i billede funktion med HD support. Det er der ikke så mange Enigma 2 bokse, der tilbyder endnu. Den nyligt testede Clarke Tech ET-9000 har billede i billede, men kun med SD kanaler. Dreambox 8000 klarer det både med SD og HD kanaler, hvilket er et plus specielt med det stadigt stigende antal af HD kanaler.
En smart funktion kan også opnåes via et ekstra plugin “AudioPIP”, der gør det muligt at se en kanal og få lyden fra en anden kanal. Det udnyttede jeg i forbindelse med landskampen Danmark-England med HD billeder fra ITV1 HD og kommentatorlyd fra TV 2 Danmark. Se video herunder.
Jeg vil dog formode, at der inden alt for længe kommer andre Enigma 2 bokse med fuld HD billede i billede support til en lavere pris end denne Dreambox 8000, så måske værd at vente såfremt man kan det.
Dreambox 8000 – PVR funktioner
Med de op til 4 tunere har du rig mulighed for at for at optage op til flere programmer og se noget andet program samtidigt. Bemærk dog at almindelige Conax cams kun kan dekode 1 kanal. Så vil du optage 1 eller flere kanaler, samtidigt med du ser en anden, kræver det at kortet er i den interne kortlæser og at der er installeret softcam.
Optagelser programmeres enkelt via EPG, eller kan også oprettes manuelt, enten som timer optagelse eller via optageknappen på fjernbetjeningen. Du bliver ved sidstnævnte spurgt om optagelsen skal stoppes ved den i gangværende udsendelses slutning, efter et specificeret stykke tid, eller bare indtil du selv stopper den. Der er mulighed for at indstille tidsbuffer for optagelser, så du kan starte lidt før og slutte lidt efter de i EPG’en angivede tidspunkt. Også på optagelsesdelen er der interessante plugins, f.eks. Autotimer der scanner EPG’en efter dit favoritprogram, og automatisk sætter det til at optage.
Listen med optagelser kan enkelt ses via tryk på knap på fjernbetjeningen, og der er hukommelse for, hvortil du kom sidst, såfremt du vil se videre på et optaget program senere. Der kan spoles med op til x128 hastighed, men tilsyneladende virker det endnu kun med op til x8 i praksis. Der er dog også mulighed for at hoppe med intervaller via 1-3, 4-6,7-9 på fjernbetjeningen med 15 sekunder, 60 sekunder eller 5 minutters hop.
Optagelser gemmes i .ts format og kan enkelt hentes ud fra boksen via FTP. Det er også muligt at hente optagelserne via webinterface. Læs mere senere.
Der er naturligvis også mulighed for at pause live tv. Timeshift er ikke aktiveret til at køre hele tiden, men det kan du gøre via et plugin, såfremt du ønsker det.
Dreambox 8000 – Netværk og medieafspiller
Mulighederne med en Dreambox 8000 på dit hjemmenetværk er mange. Som nævnt kan du tilgå boksen, og den evt. installerede harddisk via FTP, og der er også et webinterface på boksen, som du kan få frem ved at skrive ip adressen på boksen i din webbrowser.
I webinterface kan du:
- Skifte kanal og betjene boksen via virtuel fjernbetjening på skærmen
- Se tv fra boksen i din webbrowser
- Sætte en optagelse i gang
- Se EPG og oprette optagelser via EPG eller manuelt.
- Der er mulighed for at gå direkte til Internet Movie Database for at søge på filmtitler i EPG’en.
- Du kan streame optagelser, så du kan se dem på din computer direkte fra harddisken i boksen.
- Du kan gemme optagelser fra harddisken i boksen på din computer
Opsat rigtigt kan du således, også når du er væk hjemmefra, betjene og få glæde af din Dreambox via Internettet. Her viser boksen virkelig sin styrke, og det er super smart og enkelt at bruge.
Med boksen kan du via medieafspilleren i boksen afspille video og musik, der ligger på boksens harddisk eller dit hjemmenetværk. Den kan afspille en del, men forvent ikke umiddelbart at alt understøttes. Men den klarer de fleste almindelige avi, mpg og mkv filer, og du kan lave en playliste, hvilket er praktisk ved musikafspilning.
Udover dette, er der en mængde plugins f.eks. YouTube med mere, der kan hentes og installeres på boksen.
Dreambox 8000 – Konklusion
Dreambox er prisen taget i betragtning en boks for feinsmeckere. Med plads til 4 tunere er selv den meget tv-glade seer godt dækket ind. Med sin Enigma 2 software med mange udvidelsesmuligheder via diverse plugins er der rig mulighed for at skabe sin helt personlige boks. Designet er flot og det informative front OLED display trækker da også op. Skulle man have interesse i at få en boks med DVD brænder, så er muligheden også her. Personligt vil jeg dog foretrække en rigtig Blu-Ray afspiller og eventuel brændning af programmer på DVD, kan jeg klare ved at overføre optagelserne til min PC.
Dreambox virker hurtig og stabil, men kan ikke følge med f.eks. Clarke Tech ET-9000 på opstartstid. Betjeningen fungerer ganske godt, og faktisk hjælpes man flot på skærmen via help knappen på fjernbetjeningen med grafisk forklaring af tasternes funktioner. Man har fordel af at vide lidt om computere og netværk, men med aktive brugerforums, kan man også få god hjælp, selv om det trækker lidt ned, at de interne kortlæsere ikke kan læse kort uden installation af 3. parts software.
Ting som fuld britisk EPG og god skandinavisk undertekst support er virkelig et plus og et plus er også billede i billede funktionen, der ikke har begrænsninger som det kendes på andre bokse.
Samlet set er Dreambox 8000 en dyr men også lækker oplevelse. Den kan anbefales specielt, såfremt du bare må have billede i billede med HD kanaler eller har brug for op til 4 tunere. Ellers så ville jeg nok vælge et billigere alternativ såsom VU+ Duo eller Clarke-Tech ET-9000.
Meget alsidig med op til 4 tunere
Billede i billede funktion med både SD og HD kanaler
Mange udvidelsesmuligheder og tilpasningsmuligheder via plugins
Ingen Canal Digital kort understøttelse direkte fra fabrikken
Ingen Blindscan og manuel pid søgning
Lidt gammeldags på tilslutningsfronten med DVI og manglende e-Sata