Dreambox One – Ny boks med interessante fremtidsudsigter
Dream Multimedia er kendte for der Linux TV Dreambox tv-bokse baseret på deres Enigma2 styresystem, med Dreambox One tager Dream Multimedia første skridt ind i en ny verden. Dreambox One er nemlig forberedt på at kunne køre dual boot, så man kan vælge mellem Enigma2 eller Android. I hvert fald er det meningen den mulighed skal komme, lige her nu hvor vi tester er Android delen ikke rigtig klar, og det er uklart om det egentlig er noget, der kommer til at komme direkte fra Dream Multimedia, eller de bare overlader det til 3. parts udviklere at stå for det.
Dream har trods boksens størrelse valgt ikke at spare på cpu kraft. I Dream One sidder en Amlogic S992X chip, der er udrustet med seks processor kerner (1) Quad-Core ARM Cortex-A73 og (2) Dual-Core ARM Cortex-A53. Grafikmæssigt er den baseret på Mali-G52 MP6, der understøtter OpenGL ES 3.2, Vulkan 1.0 og OpenCL 2.0. DMIPS-tallet for boksen er på hele 53.000. Trods de mange kræfter, så er der ingen aktiv køler i boksen, så den er helt lydløs. Rent hukommelsesmæssigt har boksen 2 GB DDR4 RAM og 16 GB Flash.
Dreambox One er udrustet med twin DVB-S2X tuner og kan købes hos Tektronic.dk og koster 2.195, – her på testtidspunktet ultimo juni 2019. Der skulle komme en kombo model senere med 1 DVB-S2X og 1 DVB-C/T2 tuner.
Produktet er stillet til rådighed af Tektronik, hvorfor vi skal markere denne test med annonce. De har ikke haft indflydelse på vores vurdering.
Udpakning og Design
Dreambox One er ikke i det traditionelle Dreambox design. I stedet er man gået kompakt, og er i omtrent samme størrelse som den Qviart Lunix 4K boks, vi testede tidligere på året.
Boksen måler 173 x 96 x 35 og er i plastik uden display.
Den kompakte boks er på fronten udrustet med en indbygget kortlæser og en SD kortlæser. Der er desværre ikke blevet plads til en port til kortlæser modul, så man skal altså til at installere 3. parts plugin for at se kodede kanaler med kort i den indbyggede kortlæser. Vi har af samme grund holdt os til at testen boksen med ukodede kanaler.
På bagsiden er boksen tæt pakket med:
- 2 x DVB-S2X tunere
- Ethernet port
- Optisk digital lyd ud
- Service port
- HDMI ud
- 2 x USB-porte (1 af disse USB 3.0)
- Strømtilslutning og afbryder
Det er værd at bemærke, at Dreambox One er udrustet med traditionelle tunere og ikke FBC tunere. Det betyder, at du kun har twin tuner mulighed på boksen og ikke endnu flere frie tunere som på f.eks. på Dreambox DM920.
Dreambox One leveres med:
- Strømadapter
- Fjernbetjening med batterier
- Standerfod
- Vægophæng beslag
- HDMI kabel
- Quick Guide manual
Med standerfoden kan boksen stå på højkant, og ønsker du at gemme boksen bag ved dit TV eksempelvis, så er det nemt med den medleveret vægbeslag.
Boksen har indbygget Bluetooth, så med en bluetooth fjernbetjening, så vil den kunne fjernbetjenes, selv om der ikke er frit udsyn mellem fjernbetjening og boks. Lige nu så leveres boksen imidlertid med IR fjernbetjening, bluetooth udgaven er, så vidt vi har hørt, ikke klar endnu. Fjernbetjeningen er i plastik men heldigvis med gummi knapper, så den ikke føles helt billig. Vi er dog ikke fans af det hørbare klik, når man trykker på knapperne.
På teknikfronten er der naturligvis tale om en Ultra HD TV boks med understøttelse af H.265 (UHD-4K ved op til 60 billeder pr. sekund / 10 Bit) und VP9 support. Dreambox One understøtter også HDMI 2.1 / High Dynamic Range (HDR10, HDR10+ og HLG) samt HDCP 2.2.
Opsætning og daglig brug
Opsætningen er helt som man kender det fra Dream Multimedia. Der er en installationsguide, der leder dig igennem opsætning og kanalsøgning. I forbindelse med opsætningen er der formentlig også opdateringer, som du kan downloade.
Det er endnu småt med udvalget af images til boksen. For at opdatere software image på boksen, så skal den sættes i rescue mode. Selv om der er et menupunkt til at genstarte boksen i denne tilstand, så virker det endnu ikke. Så måden at gøre det på er, at slukke for strømmen på bagsiden af boksen, og tænde igen mens power knappen på boksen holdes nede. Når lyset i power knappen skifter til gult, slipper man knappen, og så skulle boksen gerne starte op i rescue mode, hvorefter man fra en computer / browser vindue kan gå ind på boksen ip-adresse og opdatere med et downloadet image.
De officielle software images finder du på adressen dreamboxupdate.com.
Dreambox One har ligesom Dreambox generelt adgang til et webinterface med TV Guide og adgang til diverse indstillinger, virtuel fjernbetjening med videre. Vi bemærkede, at der tilsyneladende endnu ikke er mulighed for at tage video screenshots fra webinterfacet, kun On Screen Display delen virkede. Der er således nogle ting, der ikke helt er færdigudviklet på boksen endnu, hvilket også kan ses på denne tyske forumtråd.
Hastighedsmæssigt så er boksen lynhurtig, hvilket også gælder kanalzapping. Ønsker du at optage på boksen, så kan det ske via at tilslutte en USB lagringsenhed. Der er naturligt nok ikke plads til en intern harddisk i denne boks.
Vi var inden testen her, egentlig ikke klar over at Android delen endnu ikke rigtigt er implementeret, så denne del har vi naturligt nok ikke kunne teste for alvor. Android kunne ellers åbne for nye muligheder som adgang til streamingtjenester, spil osv. DRM hardwaren skulle være til stede i hvert fald.
Efter lang tid søgen har vi fundet noget omkring mulighed for at dual boote Android fra SD kort med image via dette link.
Det tager sin tid at installere det, og også en del tid at starte op første gang. Det virker som en meget tidlig version, og det virker til at være Android med Aptoide TV og ikke ægte Android TV. For at starte boksen i Enigma tilstand igen, skal du tage sd kortet ud igen, så det er heller ikke en optimal dual boot løsning.
Konklusion
Dreambox One er en lynhurtig tv-boks som har interessante fremtidsudsigter med mulighed for dual boot Android funktionalitet. Lige her hvor boksen lanceres, kan vi dog kun rigtigt bedømme den som mere traditionel tv-boks, og det er for os uklart, hvor godt Android delen kommer til at fungere.
Du skal pt. nok være typen, der gerne vil følge udviklingen og teste forskellige ting af med Dreambox One modellen her. Er du mere til det stabile og mere gennemprøvede, så vil vi lige nu klart anbefale Drembox DM 920 modellen i stedet. Også det faktum at boksen lige nu leveres med IR og ikke Bluetooth fjernbetjening trækker ned, også fordi det er planlagt, at der kommer stemmestyring understøttelse senere.
Dreambox One kan købes hos Tektronic.dk og koster 2.195, – her på testtidspunktet ultimo juni 2019.
Bestil SkyShowtime Premium til halv pris her
reklame-link