TV-Nyt

DR offentligører skuespillerne i den kommende serie 1864

1864 DR Ole Bornedal Skuespillere
Foto: Bjarne Bergius Hermansen

Torsdag har DR og Miso Film ved et pressemøde i Skuespilhuset præsenteret de skuespillere, som sammen med Ole Bornedal skal være hovedkræfterne i det episke drama om 1864.

Ole Bornedal er forfatter og instruktør af serien, som bliver på otte afsnit og er baseret på Tom Buk-Swientys bøger om slaget ved Dybbøl i 1864, hvor Danmark led et stort nederlag og mistede over 5000 soldater og over en tredjedel af kongeriget.

– Vi glæder os til at vise denne vigtige og dramatiske fortælling om en af Danmarkshistoriens mest skelsættende perioder. Miso Film og Ole Bornedal er i fuld gang og seerne kan få glæde af den til efteråret 2014, siger Piv Bernth, der er dramachef i DR.

Hjerter bløder i kærlighed og krig – 1864 med forfatterens egne ord
Verden er fuld af uskyld og håb, da de to brødre Laust og Peter vokser op under fattige, men trygge kår – langt ude på landet i Danmark i årene omkring midten af 1800-tallet.

Danmark er begejstret – efter sejrene i den 1. Slesvigske Krig fra 1848-50, hvor Danmark besejrede oprørshæren, som kæmpede for hertugdømmerne Slesvig og Holstens uafhængighed fra det danske kongerige. Efter den danske sejr spekulerer politiske kræfter på at indlemme Slesvig i det danske kongerige, stik imod fredstraktaten, som de europæiske stormagter har udformet, og på trods af den provokation det vil være overfor alle tyskere.

Imens vokser Laust og Peter op og bliver til to smukke unge mænd – dog begge forelskede i den underskønne Inge der – som den velstuderede proprietærdatter hun er, belærer dem om både poesi og filosofi og kvindens frigørelse! Og Inge gengælder deres kærlighed. Peter elsker hun for hans følsomhed og intellekt – og Laust for hans styrke og handlekraft.

Da den danske statsminister (konseilpræsident) Monrad, imod Englands og Ruslands ønsker, endelig får vedtaget, at Slesvig nu skal indlemmes i Kongeriget, så ved alle, at den beslutning vil resultere i den 2. Slesvigske Krig. Denne gang bliver Danmark dog ikke mødt af en lille oprørshær, som det hovedsageligt forholdt sig i 1848-50, men af de to tyske stormagter Preussen og Østrig. Og i Berlin sidder ministerpræsident Otto von Bismarck, ivrig efter at kæmpe denne krig på vegne af Det Tyske Forbund. Han ønsker at udvide Preussens magt. Og eftersom Peter og Lausts far døde efter de sår han pådrag sig fra en tysk kugle i 1850, så er det oplagt, at de melder sig frivilligt til hæren.

Utilnærmelig og utilpasset
150 år senere, i 2014, går den utilnærmelige og utilpassede Claudia rundt på samme egn. Hun har mistet sin storebror i krigen i Afghanistan, og hendes familie hænger ikke længere
sammen. På kanten af et endeligt sammenbrud, bliver hun tvunget til at tage jobbet som hushjælp for den oldgamle Baron Severin oppe på godset.

Severin er en sur gammel mand, og han hader Claudia fra første sekund. Og følelsen er gengældt. På godset finder Claudia Inges glemte dagbog. En bog, som fanger Claudias interesse, for det er fortællingen om tusindvis af unge mænd, som ofrer livet i en uforståelig og meningsløs krig.

Igennem dagbogen fortælles historien om Peter, Laust og Inge.

Historien om et Danmark, der kaster sig ud i en krig. En krig, som viser sig at blive en af de mest blodige i dansk historie – skabt  af politisk overmod og en række fejlberegninger. Historien om tusindvis af unge danske soldater, der kastes for løverne, da den preussiske hær angriber de danske tropper ved slaget ved Dybbøl i 1864.

1864 er en fortælling om uskyld og kærlighed – om ignorance og politisk dårskab.
I dramatisk overdådighed i spændet mellem skønhedens år og krigens blødende sår.

Hovedpersoner og skuespillere
PETER  Jens Frederik Sætter-Lassen
LAUST  Jakob Oftebro
JOHAN  Søren Malling
CLAUDIA  Sarah Sofie Boussnina
ERASMUS  Esben Dalgaard Andersen
DIDRICH  Pilou Asbæk
INGE  Marie Tourell Søderberg
DINESEN  Johannes Lassen
MONRAD  Nicolas Bro
SOFIA  Shelly Jacqueline Levy
SERGENTEN  Peter Plaugborg
IGNAZIO  Zlatko Buric
GODSFORVALTEREN Peter Gilsfort
JOHANNE L. HEIBERG Sidse Babett Knudsen
BARONEN  Waage Sandø
OBERST MØLLER Rasmus Bjerg
DU PLAT  Jens Jørn Spottag
INGRID  Helle Fagralid
CHRISTIAN DEN 9. Henrik Prip
DE MEZA  Søren Sætter-Lassen
EMILIE  Louise Mieritz
KOSTSKOLELÆRER Rasmus Botoft
SCHAU  Troels Malling
GERLACH  Henning Jensen
BISMARCK  Rainer Bock
DRONNING VICTORIA Barbara Flynn

Serien bliver på otte afsnit af en time og skal vises på DR1 i efteråret 2014.

Den er produceret af Miso Film ved Jonas Allen & Peter Bose. Co-producere er DR Fiktionschef Nadia Kløvedal Reich og DR Dramachef Piv Bernth, samt Ole Bornedal.

Kilde: DR

I samme kategori

Back to top button