Branche-Nyt

DR har lavet fjernsyn i farver i 55 år

Den 12. februar er det præcis 55 år siden, at DR sendte det første selvproducerede program i farver. Det var Flemming Madsen og Jens Bom, der som de første kunne ses med kulør på i programmet ‘Klar i studiet’.

Det blev sendt fra et særligt farveforsøgsstudie, der var blevet indrettet i den daværende TV-Byen i 2860 Søborg, og det kom efter en næsten 14 år lang diskussion om, hvorvidt der skulle være ‘kulør på kassen’.

De første danskere havde allerede fået farver på skærmen i marts 1967, hvor en UHF-forsøgssender i Gladsaxe begyndte at sende i alle regnbuens farver på kanal 31. Der var imidlertid bare kun få, der kunne se det, og derfor var der også et beskedent antal, der kunne se danske Vivi Bak byde velkommen til showet ’Gallaabend der Schallplatte’, som DR sendte i farver fra Berlin den 26. august 1967.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

I 1968 anbefalede kulturministerens radiokommission – ifølge Leif Ahms bog ’En verden i lyd og billeder’, at DR købte farvemateriel for 18 millioner kroner. Det skete, og derfor kunne DR også begynde at sende visse udenlandske programmer i farver. For eksempel blev mange af programmerne fra OL i Mexico City i 1968, sendt i farver.

Men det var altså først i 1969, at DR så også selv blev klar til at sende i farver, og ’Klar i studiet’ blev sendt direkte. De direkte programmer blev ikke gemt dengang, så derfor eksisterer der i dag kun båndede farveoptagelser fra programmet med billeder fra Dyrehaven og Ørstedsværket og underlægningsmusik af Savage Rose.

Allerede den samme sommer – altså i 1969 – ombyggede DR en transmissionsvogn til farve og udstyrede den med farvekameraer. Og hvor Radiokommissionen betænkning fra 1968 regnede med, at DR skulle sende 5-10 timers farve-tv om ugen i 1970, nåede DR allerede op på det timetal hen imod slutningen af 1969.

Sørøver Sally var den første farve serie

I dag husker en del måske serien ’Sørøver Sally’ for sangen, hvor der bliver sunget ”Jeg går og hedder Frede – hvad hedder du?”, men serien bør også huskes for andet.

Da dukkefilmserien med figurer som Moster Molly, Filimus, Pling-Plang og selvfølgelig Frede og Sally havde premiere den 28. december 1969, var det nemlig DR’s TV-serie produceret i farver. Modsat den første DR-udsendelse produceret i farver har DR’s arkiv stadig hele serien på bånd, og du kan også se den på dr.dk her

Den 1. april 1970 blev det officielt fastslået, at prøveperioden med farve-tv var slut, og nu havde DR så officielt ‘bekendt kulør’. Og samme år blev farve-tv-licensen da også indført.

Kilde: DR

I samme kategori

Back to top button